STRAMMERE ØKONOMI VED NTNU
Vil slå sammen disse to instituttene
På møte i fakultetsstyret ved SU i desember skal de komme med en anbefaling på om man bør slå sammen fakultetets to minste institutt.
De to instituttene ligger allerede nært hverandre på Dragvoll.
Foto: Benedikt Erikstad Javorovic
Fakta
Disse sakene skal fakultetstyret ved SU diskutere 7. desember
- En reduksjon i emneportefølje på SU, som er økonomisk bærekraftig og av god faglig kvalitet. Internt arbeid på institutt (emneportefølje), og gjennomgang/samarbeid metode på tvers av institutt er igangsatt.
- Sammenslåing av SUs to minste institutt, IGE og SA, for å øke faglige ressurser til forskning og utdanning ved blant annet å redusere drifts- og administrative kostnader.
- Strategiske midler reduseres – Med forbehold om resultat av diskusjon i instituttledermøte 17. oktober: Revisjon av forskningsterminordningen ved SU, som reduserer den samlete ressursbruken.
Kilde: SU-fakultetets internkanal.
Mandag ble de ansatte ved Fakultet for samfunns- og utdanningsvitenskap (SU) informert av ledelsen om at to institutter ved fakultetet forselsås slått sammen.
Det er snakk om SU-fakultetets to minste fakultet: Institutt for geografi (IGE) og Institutt for sosialantropologi (SA).
Anbefaling om eventuell sammenslåing skal gjøres av fakultetsstyret 7. desember. Formell beslutning tas av NTNUs styre i 2024.
- Viktig å gjøre noe nå, før situasjonen blir kritisk
Endringen i struktur ved fakultetet forklares med økonomiske årsaker. Universitetsavisa har tidligere omtalt at fakultetene tærer på oppsparte midler og at det må kuttes ved alle enheter.
Fakultet for naturvitenskap har tidligere sagt at de vil ned i antall institutt. Humanistisk fakultet vil krympe antall institutter fra sju til fire eller fem.
- SU må kutte utgifter for å møte kombinasjonen av blant annet reduserte bevilgninger i statsbudsjettet, omfordeling av offentlige midler på grunn av tiden vi lever i, kull med færre studenter, samt høy lønns- og prisvekst. Derfor er det viktig at vi gjør noe nå, før situasjonen blir kritisk, sier dekan ved SU-fakultetet Trine Arntzen Hestbek ifølge en melding i fakultetets internkanal på Innsida.
Dekanen sier videre at de må ivareta både folk og fagmiljø ved fakultetet.
- SU har fortsatt noen omstillingsmidler som strekker seg noen år fremover, men vi ser at vi må gjøre noe nå for å redusere risiko og sårbarhet. Og vi har grunn til å tro at de minste instituttene kan være de mest sårbare, sier Hestbek.
- Reduserer sårbarheten
Fra oktober til desember i år samarbeider alle instituttene og SU om å lage langtidsbudsjetter for perioden 2024-2027.
- Større institutter er mer hardføre ved endringer i rammebetingelser. En sammenslåing av IGE og SA, gitt at styret vedtar dette i desember, kan utnytte stordriftsfordeler og effektivisere økonomien. Sammenslåing kan også redusere sårbarheten ved frafall av nøkkelpersonell og redusere arbeidsprosesser for å utnytte mer tid til faglig arbeid, sier dekanen ved SU.
I Innsida-meldinga legges det fram følgende premisser for sammenslåingen:
- Ingen ansatte skal sies opp som følge av en eventuell instituttsammenslåing.
- Ingen disipliner og fagområder skal nedlegges.
- Fokus på arbeidsmiljø i hele prosessen.
- Stor grad av involvering av ansatte for å gjøre sammenslåingen så god som mulig – ivareta og styrke forskning, utdanning og arbeidsmiljø.
Før 7. desember skal ansatte, fagforeningene i Lokalt samarbeidsutvalg (Losam) og instituttstyrene orienteres og involveres. Fakultetet skriver at man vil få vite mer om framdriften etter et eventuelt vedtak i fakultetsstyret.