Tillitsvalgte opplever at ILU er prøvekanin for NTNU
I et brev til rektor Tor Grande skriver tillitsvalgte at de frykter at prosessen ved Institutt for lærerutdanning skal ende med brudd på arbeidsmiljøloven.
Thomas Ferstad mente det var riktig å si fra til øverste leder ved NTNU om frustrasjonen ved ILUFoto: Kristoffer Furberg
Tillitsvalgte ved Fakultet for samfunns- og utdanningsvitenskap (SU) har skrevet et brev til rektor Tor Grande der de slår hardt ned på framgangsmåten til ledelsen under omstillingene ved Institutt for lærerutdanning (ILU). UA har fått tilgang på brevet, som er datert 25.10.
- Vi tillitsvalgte mente det var viktig å si ifra, slik at vi kan være med på å underbygge hvor alvorlig situasjonen er, sier NTL-tillitsvalgt Thomas Ferstad.
I brevet skriver de at møtene ved ILU har vært preget av at NTNU ikke har evnet å lage egnede retningslinjer for nedbemanningsprosessen. «Dette medfører at vi opplever at ILU er prøvekaniner for hvordan nedbemanning skal foregå ved NTNU».
De opplever også at instituttledelsen ved ILU står alene i omstillingen etter møtene i forrige uke, og at det er frustrasjon og sinne i de vitenskapelige miljøene ved ILU. Mange av de ansatte har liten tillit til både instituttledelse på ILU, fakultetsledelse på SU og sentral ledelse på NTNU, forteller de tillitsvalgte i brevet.
«Mangelen på gode NTNU-rammer skaper et vakuum der rykter, misoppfatninger og forestillinger som minner om konspirasjonsteorier får bre om seg uten å bli tilbakevist, og dette skaper et kaotisk og uoversiktlig bilde som krever brannslukking fra både tillitsvalgte, verneombud og ledelse».
De tillitsvalgte mener at man snart kan ende med en situasjon der det går utover forsvarligheten til arbeidsmiljøet, og at dette i så fall vil være et alvorlig brudd på arbeidsmiljøloven.
Var bekymret for arbeidsmiljøet
Brevet er underskrevet av Anita I. Brækken (Parat), Patric Wallin (Forskerforbundet), Peter Mørk (Utdanningsforbundet), Thomas Ferstad (NTL) og Veruska De Caro-Barek (Akademikerne).
Thomas Ferstad sier til UA at de skrev brevet etter å ha deltatt på møter ved fagseksjoner som var berørt ved ILU.
- Vi ble bekymret for arbeidsmiljøet til de som jobber her. Det ble stilt spørsmål om prosessen på møtene der instituttledelsen ble svar skyldig, fordi NTNU ikke hadde laget et rammeverk de kunne støtte seg på. Dette oppleves ikke betryggende for de ansatte, sier Ferstad til UA.
- Dere mener prosessen har rammet tillit og arbeidsmiljø ved ILU, på hvilken måte?
- Det er mye følelser med i bildet i en slik prosess. Det er ingen tvil om at dette medfører en belastning for arbeidsmiljøet. Det er umulig å ikke bli berørt som kollega og medmenneske når man ser hva usikkerheten gjør med de som rammes, sier Ferstad.
Derfor mente de tillitsvalgte at det var viktig å bringe bekymringene opp til ledelsen ved NTNU, og ikke bare til fakultetsnivået.
- Dette er bekymringer rektor må ta på minst like stort alvorlig som instituttet og fakultetet.
- Det var bra at denne retningslinjen kom, men den kom for seint i forhold til behovet. Utryggheten de ansatte opplever kunne vært redusert ved at rektor satte retning på et tidligere tidspunkt, sier Ferstad.
- Hjalp det at rektor kom på personalmøtet?
- Det er fornuftig av rektor å møte opp når ansatte står i en situasjon der de kan miste jobben.
Ferstad sier det fortsatt er mye uro blant de ansatte. Men han håper at når ILU nå får ekstramidler tildelt, kan færre bli rammet enn man i utgangspunktet så for seg.
De tillitsvalgte har ikke fått svar på brevet til Grande, der de ber ham om å ta ansvar for å sikre at prosessene og retningslinjene blir gode.
Ikke en prøvekanin
Tor Grande kommenterer brevet og uroen blant de ansatte via mail.
- Har ILU blitt en prøvekanin i denne prosessen, og har retningslinjene manglet?
- ILU er ikke en prøvekanin, de er først ute fordi SU har jobbet godt med kravene om bærekraftig økonomi, sier Grande.
Han sier NTNU og SU-fakultetet har fulgt reglene for nedbemanninger.
- Det har vært tett dialog mellom nivåene og det har jevnlig vært møter med tillitsvalgte i LOSAM. Alle ansatte skal være trygge på at alt går riktig for seg, sier han.
Samtidig forstår han at det oppstår usikkerhet.
- Særlig fordi bakgrunnen for de økonomiske problemene varierer mellom enhetene. Vi har prøvd etter beste evne å kommunisere åpent og regelmessig om det som skjer, for å skape forutsigbarhet for ansatte, sier han.
Vil lære av erfaringene
- Tillitsvalgte opplever frustrasjon og manglende tillit blant de vitenskapelig ansatte ved ILU. Hva kunne dere i ledelsen gjort for å unngå en slik situasjon?
- Dette handler om jobben og arbeidsmiljøet til folk, og det
er naturlig at en slik prosess vekker reaksjoner. Dette er på ingen måte noe
jeg tar lett på, sier Grande.
Han understreker at ledelsen snur hver stein for å unngå
eller begrense antall oppsigelser.
- Noe kunne vi sikkert gjort annerledes. Vi arbeider
kontinuerlig med å forbedre arbeidet vårt og ta lærdom av erfaringer fra de to
fakultetene som nå står midt i nedbemanningsprosesser, sier han.
- Tillitsvalgte mener situasjonen kan gå utover forsvarligheten til arbeidsmiljøet. Hva gjør dere nå for å unngå slike konsekvenser?
- NTNU skal følge alle lover og regler, også arbeidsmiljølovens regler om et fullt forsvarlig arbeidsmiljø. Vi har medarbeidere fra både nivå 1,2 og 3 som jobber med arbeidsmiljøarbeid, i samarbeid med bedriftshelsetjeneste, verneombud og tillitsvalgte. Vi skal også trygge ledere i hvordan de skal jobbe med arbeidsmiljøet framover.
- Ansatte sier det er veldig uklart for dem hvilke følger «gladnyheten» som ble presentert om ekstra penger til Skrivesenteret og til Matematikksenteret får. Burde man ventet med dette til konsekvensene ble klare?
- En bevilgning som kan gjøre at vi unngår oppsigelser, er svært
viktig informasjon for ansatte som er redde for jobben sin. Denne nyheten har
også stor innvirkning på tidslinjen som vi jobber etter. Ifølge opprinnelig
tidsplan, skulle vi nå startet opp med kartleggingssamtaler. I stedet setter vi
prosessen med oppsigelser på vent, slik at vi får tid til å
undersøke hva bevilgningen konkret vil bety for ILU. Det har aldri vært tvil om
at dette er noe arbeidsgiver må informere ansatte om, selv om det også medfører
usikkerhet, sier Grande.