Studieprogrammet for flyingeniør ble opprettet på oppdrag fra Kunnskapsdepartementet og fikk over 1900 søkere da det ble lagt ut i april. Med bare 25 plasser var det kun en liten prosent av dem som hadde kommet gjennom nåløyet når immatrikuleringen gikk av stabelen 12. august.
Passet perfekt
En av dem var Teodor Nørstebø-Vartdal. Han kom til Trondheim for en uke siden og har til nå tatt et oppfriskningskurs i matematikk. Så langt har han fått et godt inntrykk av Trondheim som studieby og gleder seg til å bli kjent med nye folk, samt finne ut hva studiebyen har å tilby.
- Jeg har egentlig lenge hatt planer om å bli luftfartsingeniør. Tanken var å gå tre år på maskin her i Trondheim for så å dra utenlands, til Tyskland eller Nederland, siden det ikke har eksistert flyingeniørstudie i Norge.
Men det var før han så reklame for det nyopprettede studiet i Trondheim.
- Det passet perfekt egentlig. Men det var høyt snitt, så det gikk vel akkurat for min del. Jeg ble veldig glad når jeg så at jeg kom inn.
Han hadde hørt at det var mange søkere og at det bare var 25 studieplasser, men at bare fem av de som kom inn var kvinner var han ikke klar over.
- Det er først nå jeg hører det, men at det bare er fem kvinner... Vel, man kan bli gode kompiser uansett tenker jeg, sier Nørstebø-Vartdal med et smil.
Blant de fem kvinnene som kom inn på studiet og som nå har tatt plass i forelesningssalen finner vi Camilla Lundby Brenden. Hun ble ønsket velkommen til studiet av både rektor og minister for noen uker siden.
- Det er så gøy å endelig være her. Jeg har gledet meg, sa hun når UA møtte henne igjen mandag formiddag.
Nå er det fadderuke som står for tur.
Viktoria Heggelund og Marte Leirvold har også funnet veien til Trondheim fra henholdsvis Lillestrøm og Toten. Nå har de akkurat fått innlosjert seg i hvert sitt kollektiv og er klar for å bli kjent med medstudenter.
- Det er veldig kult å ha kommet inn. Man vet jo ikke hva snittet blir når man søker, så når vi hørte at det var så mange søkere så var det jo ikke sikkert at det ville gå, sier Heggelund.
Heggelund søkte om opptak på programmet samme dag som søknadsfristen gikk ut. Hun var først ikke klar over at dette studiet fantes i Norge, men har alltid hatt lyst til å jobbe med fly og luftfart.
- Så når det dukket opp et slikt studium nå tenkte jeg at det er «meant to be», sier Heggelund videre.
Nå er de klare for fest og morro, selv om det stort sett blir samen med guttene. Men ingen av jentene er spesielt overrasket over at det er flere menn enn kvinner som har valgt studiet.
- Det er litt som forventet, men jeg tror det blir å gå fint, sier Heggelund spent.