Forskerforbundet: Svært mange er bekymret for dårligere kvalitet på undervisningen

- Dette er alvorlig for Norge, advarer forbundets leder Guro Lind.

Guro Lind Oddmund Hoel
- Regjeringen klarte nylig å finne ekstra midler til kommunene, med begrunnelsen at barnehager og skoler er en del av grunnmuren i velferden vår. Det samme kan absolutt sies om forskning og høyere utdanning, sier Guro Lind, her sammen med forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel under denne ukas forskningspolitiske seminar i Oslo.
Publisert Sist oppdatert
Fakta

Undersøkelsen

  • Ni av ti er bekymret for redusert undervisningskvalitet, seks av ti er veldig bekymret. 
  • To av tre oppgir at deres egen arbeidssituasjon allerede er påvirket av nedskjæringer. 
  • Samtidig er ni av ti bekymret for at nedskjæringer vil påvirke arbeidssituasjonen negativt i tiden framover. 
  • To av tre frykter for egen stilling og nesten alle er litt eller veldig bekymret for utvikling av eget fagområde, for at fagmiljøet vil svekkes og for negative konsekvenser for arbeidsmiljøet.

Kilde: Forskerforbundet

Ni av ti ansatte ved universiteter og høyskoler er bekymret for at nedskjæringene de nå opplever vil gi redusert undervisningskvalitet for studentene, viser en fersk undersøkelse gjort av Forskerforbundet.

Forskerbundet gjennomførte nylig en medlemsundersøkelse for å undersøke konsekvensene av kuttene ved universiteter og høyskoler, som nå pågår over hele landet. Svarene i undersøkelsen tyder på at kuttene rammer kjernevirksomheten ved universiteter og høyskoler.

Det pekes blant annet på økt fokus på å produsere studiepoeng på bekostning av forskning og kvaliteten i utdanningen, og på mindre praktisk erfaring for studentene.

De viktigste konsekvensene er økt stress og arbeidspress, dårligere arbeidsmiljø, mindre tid og ressurser til undervisning og oppfølging av studenter, og mindre tid og ressurser til FoU.

- Alvorlig for Norge

Forskerforbundets leder Guro Lind mener tilbakemeldingene viser alvoret i situasjonen.

- Undersøkelsen viser at nedskjæringene går ut over undervisningstilbudet til studentene og forskningstiden til forskerne. Det er alvorlig for Norge, fordi vi sårt trenger både forskning og kompetent arbeidskraft, sier Lind.

Hun håper undersøkelsen vil vekke stortingspolitikerne som nå skal vedta statsbudsjettet for 2025.

- Regjeringen klarte nylig å finne ekstra midler til kommunene, med begrunnelsen at barnehager og skoler er en del av grunnmuren i velferden vår. Det samme kan absolutt sies om forskning og høyere utdanning. Mens våre naboland Sverige, Danmark og Finland nå satser stort på forskning, går Norge motsatt vei. Det vil true vår konkurransekraft og velferd i framtiden, mener Guro Lind.

Hele undersøkelsen kan leses her

Følg UA på Facebook og Instagram.