Ytring
Oppgjørets time
Ingen gråter over Senterpartiets exit, men en ren Ap-regjering blir ikke nødvendigvis noe bedre for akademia.
- Venstre har store forventinger til den nye ministeren, og ser gjerne at hun retter opp i snart fire år med kutt og nedprioritering av den viktigste sektoren for framtidens kunnskaps-Norge, skriver Lars Brandsås.
Foto: Privat
Dette er en ytring. Innholdet i teksten uttrykker forfatterens mening.
Regjeringas politikk har satt Norge på pause, mens verden rundt oss endrer seg i et høyt tempo. Arbeiderpartiet har nå sjansen til å vise at regjeringas kutt i forskning og UH-sektoren var et resultat av Senterpartiets ønsker. Dessverre tror jeg ikke de benytter den muligheten.
De pusser opp fasaden med en rekke nye statsråder. Målet er å rette opp inntrykket blant velgerne om at dette er en bakoverskuende regjering som nedprioriterer byene, som kutter i klimatiltak, bygger ned natur og gir næringslivet uforutsigbare rammevilkår. En regjering som ser på forskning, studenter og akademia som en eneste stor salderingspost. Men er det nok å bare skifte mannskap?
Selvsagt er håpet at velgerne skal glemme politikken Ap og Sp har stått sammen om i over tre år – nå like før stortingsvalget. Jeg tror ikke vi skal la oss lure, de er nok mer enig om kursen i forsknings- og høyere utdanningspolitikk enn vi tror. Jonas Gahr Støre har i flere intervjuer de siste dagene gitt inntrykk av at den generelle politikken ikke vil endres i stort, selv med Sp ute av regjeringskontorene. Det samme sier flere kilder til Khrono om kunnskapspolitikken.
Enig eller uenig?
Send oss din ytring på
Jeg vil likevel la tvilen komme den nye ministeren for forskning og høyere utdanning til gode. Budsjettet er lagt, men det skal tross alt komme en revidering senere i vår, der hun bør kjenne sin besøkelsestid. Men hun trenger ikke vente så lenge med å vise at hun har ambisjoner for sektoren, det er mange enkle grep som kan tas.
Venstre har store forventinger til den nye ministeren, og ser gjerne at hun retter opp i snart fire år med kutt og nedprioritering av den viktigste sektoren for framtidens kunnskaps-Norge. Her er noen råd:
- Fjern norskkravet for utenlandske forskere.
- Fjern studieavgiften for internasjonale studenter.
- Fjern eksamensavgiften for gjentak av beståtte eksamener.
- Skrot endringen i konverteringsordningen for lån og stipend.
- Sørg for fullfinansiering av EU-prosjekter som tildeles universitetene.
- Presenter en opptrappingsplan for å feste studiestøtten til 1,5 G.
- Sist, men ikke minst: Kraftig trapp opp støtten til forskningen på instituttene og universitetene.
Med denne smørbrødlisten vil jeg ønske Sigrun Aasland lykke til med den viktige jobben, og minne om at hvis ikke hun plukker opp ballen nå, har Venstre ingen problemer med å gjøre det hvis vi får et regjeringsskifte etter valget i høst.