Kjerkol vil offentliggjøre universitetets konklusjon om masteroppgaven
Nord universitet sier de ikke kommer til å gi informasjon om de finner fusk i Ingvild Kjerkols oppgave. Kjerkol ønsker at konklusjonen skal bli offentliggjort.
Nord universitets rektor Hanne Solheim Hansen sier at de ikke kommer til å gå offentlig med informasjon om hvorvidt de finner fusk i Ingvild Kjerkols masteroppgave.Espen Hansen Kvikstad
NTB- Fredrik Moen Gabrielsen og Daniel Lundby Olsen
Universitetets rektor Hanne Solheim Hansen og dekan ved fakultet for samfunnsvitenskap Elisabet Ljunggren skriver i en kronikk som ble sendt ut til mediene fredag at det har versert påstander i mediene om at det er de som i praksis skal vurdere Kjerkols skjebne som statsråd.
– Det hevdes at statsministeren har overlatt til Nord universitet å vurdere om Kjerkol har tillit, og mange synes å vente spent på hva universitetet skal konkludere med.
Men slik er det ikke, understreker de og legger til at de på ingen måte vurdere om Ingvild Kjerkol (Ap) kan fortsette som statsråd.
– De som venter på at vi skal si noe om det, kan altså allerede nå forberede seg på å bli skuffet. Nord universitet kommer heller ikke til å si noe om det er fusk i den aktuelle oppgaven, skriver de videre.
– Naturlig at jeg opplyser offentligheten
Kjerkol sier selv at hun ønsker at konklusjonen skal offentliggjøres.
– Jeg har vært student ved Nord universitet, og når de avklarer min sak, er det naturlig at jeg opplyser offentligheten om det. Hva Nord universitet gjør, er opp til dem, sa helseministeren da hun møtte pressen i Tromsø.
Kjerkol er fredag i byen for å møte ledelsen og tillitsvalgte på Universitetssykehuset Nord-Norge. Helseministeren er fortsatt klar på at hun ikke har kopiert andre oppgaver.
– Det er tekstlikhet i veldig mange masteroppgaver. Det som er viktig og det som er Nords oppgave å vurdere, er om vi har drevet faglig uredelighet. Det mener jeg vi ikke har gjort.
– Tekstlikhet ikke nødvendigvis fusk
I kronikken understreker universitetet at tekstlikhet og fusk ikke nødvendig er det samme.
– Som det har blitt påpekt av flere, er ikke tekstlikhet nødvendigvis fusk. Når tekstlikhet er avdekket, må derfor personer med relevant fagkompetanse vurdere tekstlikhetene.
De peker også på at det kan ta tid før det blir en avklaring i saken.
– Det at prosessen kan ta tid, skyldes at det gjøres grundig saksbehandling der studentenes rettssikkerhet blir ivaretatt, blant annet med klageadgang, ikke at Nord universitet jobber spesielt tregt.
– Når en og annen professor uttaler seg i mediene om at de ikke har ikke har hørt om Nemda for studentsaker, må det skyldes at de er uopplyste. Alle norske universiteter skal ha et slikt organ. Det er et krav i Universitets- og høyskoleloven, skriver de.
Avvist plagiat-anklagene
I forrige måned ble det kjent at det var blitt funnet flere tekstlikheter i helseminister Ingvild Kjerkols (Ap) masteroppgave som hun skrev med en medstudent i 2021 like før hun trådte inn i Støre-regjeringen.
Det skjedde etter at forsknings- og høyere utdanningsminister Sandra Borch (Sp) måtte gå av etter at det ble funnet flere kopierte tekster i hennes ti år gamle masteroppgave.
Kjerkol har selv avvist påstandene om juks og plagiat.
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har sagt at han har tillit til Kjerkol.
– Det er opp til hvert enkelt universitet og hver enkelt høyskole, og ikke meg som statsminister, å avgjøre hvem som har brutt regelverket, sa Støre i januar.
– Jeg vil ikke gjøre noen videre vurdering av denne saken før vi har kjennskap til universitetets behandling, la han til.