NTNU-selskap står med 33 millioner i underskudd: - Loftsrydding
Styreleder Gunnar Bovim sier at NTNU Technology Transfers store negative resultat i 2023 skyldes et arbeid for å få et mer realistisk bilde av selskapets verdier.
NTNU TTO registrerte plutselig stort underskudd i 2023, styreleder sier det ikke er grunn til bekymring.Foto: Espen Halvorsen Bjørgan
Under torsdagens styremøte ved NTNU orienteres blant annet styret om hvordan det går med selskapene NTNU har eierinteresser i. Dette er selskaper der NTNU, på vegne av staten, kjøper, selger og forvalter aksjer.
Eid av NTNU og helseforetak
Et av selskapene NTNU har eierskapsinteresse i er NTNU Technology Transfer AS (TTO). NTNU eier selskapet sammen med Helse Midt-Norge, og det er universitetet som eier brorparten med 85 prosent av aksjene.
Selskapet ble etablert i 2003 og har som uttalt mål at eiernes idéer og forskningsresultater skal tas i bruk for best mulig samfunnsnytte. Det betyr blant annet å hjelpe NTNU-ansatte med kommersialisering av forskning.
Ser man på selskapets resultat står det i 2023 i sterk kontrast til tidligere år. Der selskapet har meldt et overskudd på en drøy million de to foregående årene, står selskapet oppført med 33 millioner i underskudd for 2023.
Styreleder Gunnar Bovim sier dette skyldes en nedskriving av verdien på selskapets aksjebeholdning.
- TTO eier aksjer i bedriftene som skapes. I dette tilfellet fikk TTO for en del år tilbake oppgjør i aksjer i forbindelse med endringer i noen av disse bedriftene, sier styrelederen og fortsetter:
- Disse aksjene hadde på det tidspunkt en stipulert verdi, men de aktuelle bedriftene har ikke hatt den utvikling man håpet på. I 2023 valgte man derfor å nedskrive verdien av disse aksjene, for å i enda større grad gi et reelt bilde av verdiene i TTOs balanse.
Han er ikke bekymret for dette underskuddet.
- Dette er kun en nedskriving av balanseførte verdier som vi hele tiden har visst at har vært heftet med en usikkerhet med tanke på realisering. Dette er ikke noe vi vil ta med oss videre, og driften av NTNU TTO går godt, selv om nedskrivingen i seg selv ga en negativ resultateffekt i 2023. Dette var rett og slett en loftsrydding, slår Bovim fast.
Universitet med interesser i både eiendom og matfestivaler
I alt er det åtte selskap der NTNU nå har interesse. Blant disse er det ulik størrelse og ulik eierskapsandel hos NTNU.
Blant annet er det tre selskaper som er eid i sin helhet av NTNU: forskningsinstituttet NTNU Samfunnsforskning, NTNU Ocean Training, som driver kursvirksomhet mot maritim næring, og eiendomsselskapet Vangslund.
I tillegg kommer Møreforskning, som driver med forsknings- og utviklingsarbeid på Møre, der NTNU er engasjert med 19,2 prosent av eierandel. I Oi! Trøndersk mat og drikke har NTNU 13,04 prosent. Dette selskapet promoterer trøndersk mat og drikke, og står blant annet bak Bryggerifestivalen og Trøndersk matfestival.
NTNU har en liten eierandel i Vitensenteret Innlandet (3 prosent) og i Leiv Eriksson nyskaping (2,7 prosent). Fram til 2023 var NTNU engasjert i Offshore Simulator Centre, men her har universitetet nå solgt seg ut.
Rektor Tor Grande skriver i NTNUs eierskapsberetning at formålet med å eie selskaper er at det skal underbygge den faglige aktiviteten ved NTNU.
- Det bærende prinsippet for engasjementet vårt i aksjeselskap er at dette skal gi oss økte faglig utbytter. Aktiviteten skal styrke den interne fagutviklingen og skal være forankret i NTNU sin strategi. Selskapsporteføljen til NTNU blir i all hovedsak sett på som å ligge innenfor dette regelverket, skriver han.