Han er NTNUs nye sikkerhetssjef

Torkil Ramstad inntok den nyopprettede stillingen som sikkerhetssjef ved NTNU i mars. - Det viktigste nå er å samle oss og jobbe mot et felles mål, og det er et trygt NTNU.

Torkil Ramstad er ny sikkerhets- og beredsskapssjef ved NTNU.
Publisert Sist oppdatert

- Mitt mandat er å styrke sikkerhets- og beredskapsarbeidet på NTNU og utvikle en sikkerhetsorganisasjon. Nå skal vi først og fremst få samlet oss, sier den nye sikkerhetssjefen Torkil Ramstad. 

1. mars ble Ramstad ansatt i en helt nyopprettet stilling, som sikkerhets- og beredskapssjef ved NTNU. Med 25 år i politiet er han godt vant med å tenke sikkerhet. 

- Det gjøres mye bra arbeid med sikkerhet rundt om på NTNU. Jeg skal med andre ord ikke inn for å endre så mye, men først og fremst samle og strukturere arbeidet, slik at det blir en rød tråd. 

NTNU, som resten av univerisitet- og høyskolesektoren, ble underlagt sikkerhetsloven i 2019. Der stilles det mange krav til hvordan et universitet som NTNU skal drive med sikkerhetsarbeid. I tillegg har det vært pandemi og den geopolitiske situasjonen har endret seg.  

- Det er ingen tvil om at vi må forholde oss til verden på en annen måte enn før, og at det er nødvendig å være med på dette sikkerhetsarbeidet og ta vår del av samfunnsansvaret, sier Ramstad.

Viktig med mangfold i arbeidet

Bakgrunnen fra politiet kommer godt med, mener Ramstad, men han er ikke helt ny i UH-sektoren. De siste to årene har han jobbet som stipendiat ved Det medisinske fakultet, på Institutt for psykisk helse.

- Men akkurat nå trengs jeg her, sier Ramstad. Avhandlingen er lagt i kjøleskapet for øyeblikket, så får vi se om jeg får anledning til å plukke den opp igjen.

Nå skal han først og fremst jobbe med å samkjøre sikkerhetsarbeidet ved NTNU, og da trengs det mer enn politikompetanse. Ramstad trekker frem at vurderingskompetanse er svært viktig, og da trengs det mangfold. «Og det er nettopp dette (perspektiv)mangfoldet som er viktig når jeg nå skal bygge opp min egen seksjon», fortsetter han. 

- Jeg kommer inn med et sett briller, og jeg ønsker at seksjonen skal ha ulike typer briller, kompetanse og bakgrunn. Her er ikke den ene bakgrunnen mere viktig enn andre. Det er summen som beriker oss og som bidrar til utvikling.

I dag består seksjonen av seks årsverk, men Ramstad utelukker ikke at det vil bli nødvendig å utvide.

- Utviklingen går så fort, og det er lett å bli hengende bakpå. Vi vet jo ikke hvordan verdensbildet ser ut om et års tid.

- Alle skal med

I en uforutsigbar verden må man jobbe både intensivt og over tid, mener Ramstad. Det krever at man må beregne en del modningstid. 

- Sikkerhet omfatter mye, og det berører oss alle. Det er lett å bli lurt og manipulert i den digitale tidsalderen. Hele samfunnet er utsatt for dette. Slik sett kan alle bidra, med et årvåkent blikk og gode rutiner. Man må tenke på hvilke nettverk man kobler seg på, at man låser PC og kontor, og man må være oppmerksom på ulike ting. 

Sikkerhet angår både ansatte og studenter, mener Ramstad.

- NTNU er en stor og kompleks organisasjon og vi skal ivareta og drifte sikkerhetsarbeidet på en måte som innebefatter hele NTNU. Det vil si både fakulteter, campus, museer og fellesadministrasjonen. Det er viktig at alle blir med.

Kan sikkerhet- og beredskapsarbeid kollidere med andre viktige verdier, som akademisk frihet?

- Sikkerhet og beredskap skal ikke være en bremsekloss for den akademiske friheten. Jeg anser ikke sikkerhet og beredskap som en motsetning til noe av det som gjøres ved NTNU. Vi må balansere dette, og jeg tror at dette styrker den akademiske friheten fordi det gir trygghet i arbeidet.  

Eksportkontroll og spionasjespekulasjon

Ramstad trekker frem at eksportkontrollregelverket skaper utfordringer for sektoren. Nå må man forholde seg til verden på en litt annen måte og det stilles andre typer krav til hvordan man skal arbeide forsvarlig. Her ligger det mye sikkerhetstenkning, sier Ramstad. 

- Vi må nok tenke oss ekstra godt om oftere enn før. Verden er i utvikling og vi kan ikke bare se på vår egen virksomhet. Vi må også tenke på hvordan NTNU henger sammen med resten av verden, sier han.

Sikkerhetssjefen fremhever at utviklingen i resten av verden gjør det viktig å styrke sikkerhets- og beredskapsarbeidet. Dette bidrar til nødvendig robusthet for å for å møte uforutsette og forskjellige typer utfordringer.

- I dag er vi ganske skjøre, men vi skal styrkes. Og jeg har trua på at vi skal få det til, men det må jobbes med hele tiden. Dette er et kontinuerlig arbeid, og ikke er prosjekt med e begynnelse og en slutt.

Hva tenker du om de siste ukenes medieoppslag om potensielle spioner? 

 - Vi kan ikke utelukke noen ting. Jeg kan ikke si at vi har spioner her, men heller ikke utelukke det.

Har oppslagene vært en øyeåpner?

- Det er alltid en øyeåpner når det avdekkes slike ting. Men det viktigste nå er å samle oss og jobbe mot et felles mål, og det er et trygt NTNU, avslutter Ramstad.

Følg UA på Facebook og Instagram.