Litteraturprisen 2024
Disse kan vinne NTNUs litteraturpris
Inga Strümkes bok om maskiner som tenker er blant kandidatene når NTNUs årlige litteraturpris skal kåres.
Dette er de nominerte til NTNUs litteraturpris 2024: Inga Strümke, Torkjell Leira, Guro Kulset Merakerås og Katrin Glatz Brubakk, Geir Svardal og Tor Eystein Øverås.
Foto: Mona Hauglid, Siw Pessar Scaled, Katrin Glatz Brubakk, Kim Nygaard og Gyldendal Forlag.
Hvert år deles NTNUs litteraturpris ut, og i år er det et faglitterært verk som skal få prisen. Vinneren blir offentliggjort 16. november under Basta – Sakprosafestivalen i Trondheim.
Det er fem kandidater til prisen, og de er valgt ut fra ei liste med totalt 40 titler. I år måtte juryen gjennomføre en ekstra runde med lesing før de kunne redusere lista til bare fem sakprosaverk, sier juryleder Karolina Drozdowska i en pressemelding.
Hun mener de fem bøkene alle er svært godt skrevet, engasjerer leseren og tar opp tema som er relevante og aktuelle i dagens samfunn.
Billigbokrevolusjon
Tor Øystein Øverås har skrevet boka Fakkelen er tent! Den norske billigbokrevolusjonen 1961-1985. Den forteller om nettopp billigbokrevolusjonen, og er ifølge juryen en fascinerende fortelling for alle som er opptatt av litteratur- og kulturhistorie. Den leses nesten som en spenningsroman.
Geir Svardals bidrag er Ingen skal få se at jeg gråter, som er historien om Cissi Klein, fra oppveksten hennes til de siste månedene i livet hennes under andre verdenskrig. Det er også fortellingen om foreldrene hennes, som flyktet fra Russland til Trondheim, som skulle være et trygt sted for dem.
Kunsten å drepe et demokrati - historien om Bolsonaros Brasil er skrevet av Torkjell Leira. Den forteller om Brasils president Jair Bolsonaro, som blir satt i bås med høyrepopulistiske statsledere verden over. Leira prøver å utforske hvordan Bolsonaros karriere har utviklet seg i tråd med høyreradikalisme globalt, og om det er mulig for Brasil å bli et mindre popularisert samfunn i framtida.
KI og Moria
Maskiner som tenker - algoritmenes hemmeligheter og veien til kunstig intelligens er skrevet av Inga Strümke. Førsteamanuensen ved NTNU har beskrevet hvordan vi som mennesker prøver å lage kunstig intelligens, og hvor hjelpeløse vi blir når vi endelig lykkes. Mange norske universitet, blant annet NTNU, har måttet gå fra hjemmeeksamen til skriftlig skoleeksamen på grunn av at det ikke finnes verktøy for å sikre mot bruk av ChatGPT.
Guro Kulset Merakerås og Katrin Glatz Brubakk har skrevet boka Moria – 2015-2022, på innsiden av Europas største flyktningleir. De forteller historien om flyktningleiren Moria på Lésvos, samtidig som de tar et steg tilbake og løfter psykologiske, politiske og historiske perspektiv.
Skal utvikle trønderlitteratur
Prisen er på 20.000 kroner, og deles ut for å synliggjøre og utvikle litterær virksomhet knyttet til Trøndelag. Den skal gå til et norskspråklig verk av en nålevende forfatter med tilknytning til regionen. Den går annenhvert år til skjønnlitteratur og faglitteratur.
Juryen
for NTNUs litteraturpris 2024 er: Juryleder Karolina Drozdowska, førsteamanuensis
ved Institutt for språk og litteratur ved NTNU; Siri Aurland Bredesen,
avdelingsleder hos Norsk Forfattersentrum Midt-Norge; Nora Berg Markussen, doktrogradsstipendiat
ved NTNU; Arve Hjelset, professor ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap ved
NTNU og Aja Bugge, daglig leder ved Litteraturhuset i Trondheim.