- Må være pålagt å forebygge vold

I lys av voldshendelsen ved UiOs Farmasøytisk institutt ble tiltak rundt voldshendelser tema i NTNU-styret: - Hvis noe skjer, har ikke NTNU tatt ansvaret sitt som arbeidsgiver, slo Ingrid Bouwer Utne fast.

Bjørn Haugstad, Ingrid B. Utne og Bjørn Skallerud, styremøte 7. mars 2024
- Det bør ikke være valgfritt for institutter eller beredskapsledere å gjøre tiltak. Hele NTNU og ansatte bør være pålagt dette, sa Utne under torsdagens møte. Foto fra et tidligere møte i NTNU-styret.
Publisert

I den siste tiden har rettssaken gått etter to UiO-ansatte ble knivstukket. Under torsdagens styremøte stilte Ingrid Bouwer Utnespørsmål om hva NTNU har gjort for å forhindre at noe lignende skjer ved eget universitet.

Organisasjonsdirektør Bjørn Haugstad sa at de 225 som står oppført som lokal beredskapsledelse har fått tilsendt anbefaling om kurs med link til nettbaserte kurs. 

- Det finnes veldig gode opplæringstilbud på nett. Så har også fakulteter og andre blitt invitert til samtaler og opplæring, men det er det ikke så mange som har respondert på, sa han. 

Bør ikke være valgfritt med tiltak

Ingrid Bouwer Utne tok ordet.

- Jeg vet ikke hvor mye kan si, men i ROS-analysen er det en hendelse som jeg anser som alvorlig. Jeg blir jo litt bekymret når jeg ser i en artikkel i Khrono, med oversikt over tiltak hos de ulike universitetene - her er ikke NTNU nevnt, sa hun.

Hun viste også til at det i årsrapporten står at voldshendelser er nevnt som sannsynlig hendelse ved NTNU. 

- Det bør ikke være valgfritt for institutter eller beredskapsledere å gjøre tiltak. Hele NTNU og ansatte bør være pålagt dette. For NTNU som arbeidsgiver, kan jeg ikke forstå at dette som anses som kritisk risiko ikke følges opp. Hvis noe skjer, har ikke NTNU tatt ansvaret sitt som arbeidsgiver, sa Utne, og tilføyde at dette må følges opp. 

- Forventer at det følges opp med pålegg

Tor Grande sa at han tar med seg tilbakemeldinga, og gjør noe med dette.

Utne ønsket å få en tilbakemelding senere på hvordan dette går.

Bjørn Haugstad understreket at dette betyr at styret forventer at dette følges opp tydeligere med pålegg. 

Styremedlem Ingrid Bouwer Utne opplevde selv å bli oppsøkt på kontoret av en sint student som hadde strøket. Det har hun fortalt om i Khrono. 

Følg UA på Facebook og Instagram.