Beskjed til de ansatte

Anslår 15 til 20 oppsigelser ved ILU

- Jeg er oppgitt og frustrert over at dette drøyer så mye ut i tid, sier førsteamanuensis Eli Smeplass til UA. Hun ser også et ørlite lyspunkt i situasjonen.

Dekan Tine Hestbek orienterer ansatte om de kommende oppsigelsene.
Publisert Sist oppdatert

Torsdag avholdt Institutt for lærerutdanning personalmøte. Her ble de ansatte informert av SU-dekan Tine Arntzen Hestbek og konstituert instituttleder Ruth Grüters at det er aktuelt med 15 til 20 oppsigelser ved instituttet.

Fra framleggingen.

Det var Khrono som først omtalte saken.

Smeplass beretter om et møte som startet noe kaotisk, med en nettoppkopling som ikke funket og ansatte som fulgte med på link og som krevde at framleggingen ble pauset.

- Dette sier vel noe om nervene som lå utenpå folk, både ledere og ansatte, kommenterer Smeplass.

Først holdt Grüters en innledning hvor hun redegjorde for alvoret i situasjonen. Deretter tok dekanen ordet.

Det er ikke sagt noe nærmere om hvor overtalligheten er mest merkbar og oppsigelser er mest aktuelt. Ryktene har gått i gangene i de siste dagene.

Universitetsavisa har forsøkt å få kommentar fra både dekan Tine Arntzen Hestbek og konstituert instituttleder Ruth Grüters. De har foreløpig ikke besvart våre spørsmål. 

Fakultet for samfunns- og utdanningsvitenskap sendte fredag ettermiddag ut en pressemelding om situasjonen. Les mer i bunnen av saken.

Fryktkultur

- Er du urolig for din egen del?

- Kanskje ikke - min seksjon er lite berørt av overtallighet, men jeg kjenner mer på frustrasjon og oppgitthet over at dette trekker ut i tid, sier Smeplass til UA.

- Når alle kjenner på denne uttrykkheten, legges grunnlaget for en fryktkultur.

Det er Statens personalhåndbok som legger føringer for hvilke som må gå. De tre viktigste kriteriene er  kompetanse, erfaring og personlig egnethet, i ikke-prioriert rekkefølge. 

Om to ansatte er likestilte her er ansiennitet én faktor, da snakker man om ansiennitet i staten, ikke ved ILU isolert.

I den dypt problematiske situasjonen som de ansatte ved ILU nå er inne i, ser Smeplass likevel et lyspunkt, så lite det enn måtte være.

- Vi har fått forsikringer om at ved tilsettinger i andre deler av NTNU-systemet skal de som må gå ved ILU få sin kompetanse og egnethet vurdert, sier hun.

12 inngåtte sluttpakker

Fra presentasjonen for møtet, som ligger ute på ILUs omstillingssider, kan man lese at der det opprinnelig var estimert at man måtte ned 25-30 stillinger, er det nå klart at man må ned minst 30 stillinger.

Forrige uke kunne UA melde at 13 fikk innvilget sluttpakke. Tolv av disse hadde da signert sluttavtalene sine, mens én fikk utvidet frist. I presentasjonen fra tordagens møte er det slått fast at bare tolv sluttavtaler er inngått.

Dette var færre enn håpet og det ble i sammenheng med sluttavtalenes innvilgelse sagt at oppsigelser ville komme. Nå er det altså klart at det gjelder enda flere enn tidligere ventet.

Ettersom sluttpakker, individuelle avtaler, ansettelsesstopp ikke har vært nok, ble det slått fast at det ikke er mulig å unngå oppsigelser.

Det ble presisert på torsdagens møte at tilbudet om frivillige sluttpakker nå er trukket tilbake. 

Fakultetet: Per nå ikke noe som tyder på mer enn 20 stillinger

I en pressemelding sendt ut av fakultetet slås det fast at ingenting tyder på at behovet om oppsigelser vil øke.

-  Selv om det fortsatt er for tidlig å si noe endelig om det økonomiske bildet, er det grunnlag for å si at det fortsatt er behov for å redusere med 15–20 stillinger, etter at sluttavtaler og andre former for avgang er tatt høyde for. Det innebærer minimum en reduksjon på 15 stillinger, og at det per nå ikke er noe som tyder på at det blir mer enn 20 stillinger, heter det i pressemeldingen fra SU-fakultetet.

Har redusert lønningene allerede

SU-fakultetet skriver at inngåtte sluttavtaler og andre avganger innebærer en reduksjon av lønnskostnader med ca. 36,5 millioner kroner i perioden for langtidsbudsjettet.  

Dette er ca. 3,8 millioner kroner mer enn det som allerede ligger inne i ILUs langtidsbudsjett. Det jobbes videre med å redusere kostnader til areal, men det er per nå uklart hvilken effekt det vil kunne få. Det er i alt 53 millioner kroner som mangler på langtidsbudsjettet ved ILU for å være positiv og nå rektors krav om fem prosent avsetninger.

Det pekes på at blant annet statsbudsjett og endringer i fordeling av penger kan så dårlig ut på instituttets økonomi framover.

Det står også i pressemeldingen at de har jobbet med å kartlegge kapasitet ulike fagseksjoner og at det her er store forskjeller. Dette vil først bli lagt fram i løpet av oktober.

 Oppdatert 13.09, klokka 15.58 med informasjon fra SU-fakultetets pressemelding.

Følg UA på Facebook og Instagram.