vinner av studentenes fredspris

- Nå møter studentene bare et indoktrineringssystem

Norske studenter gir denne gang sin fredspris til organisasjonen IPEN fra Nicaragua.

Laget bak organisasjonen IPEN: Arlen Padilla Guerrero, Elthon Rivera Cruz, Mayling Cortéz Munguia, Marco Aurelio Peña.
Publisert Sist oppdatert

Studentenes fredspris 2025 deles ut til Iniciativa Puentes por los Estudiantes de Nicaragua (IPEN). Det skriver Studentes fredspris i en pressemelding.

- Vi har spurt oss selv: hva er det første steget for å oppnå det Nicaragua vi vil ha? Vi sier alltid at det er utdanning, fordi utdanning styrker unge folk, forteller Arlen Padilla Guerrero, kommunikasjonsansvarlig og medgrunnlegger i IPEN ifølge pressemeldingen.

IPEN er en ideell organisasjon basert i Costa Rica, startet av studenter fra Nicaragua. 

Fakta

Studentenes fredspris

  • Prisen deles ut på vegne av alle norske studenter til en student eller studentorganisasjon som jobber for menneskerettigheter, fred og demokrati. 
  • Prisen er et samarbeid mellom Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond (SAIH), Norsk Studentorganisasjon (NSO) og Den Internasjonale Studentfestivalen i Trondheim (ISFiT). 
  • Nominasjoner samles inn n fra studenter over hele landet. Vinner velges av Fredspriskomitéen, som består av både norske studenter og ekspertmedlemmer.
  • Fredsprisen deles formelt ut i mars i Trondheim under ISFiT-festivalen, der IPEN selv vil komme til Norge og ta imot prisen.
  •  Kilde: Studentes fredspris

I eksil for å kunne studere

Organisasjonen vokste frem etter massive demonstrasjoner i landaet i 2018, som ble møtt med voldelige motreaksjoner av regjeringen.

Under protestene i 2018 tok en stor mengde studenter til gatene. Som motreaksjon ble de møtt med vold. Ifølge IPEN selv er det estimert at minst 355 døde, der 45 av disse er studenter og unge.

- Under protestene ble jeg arrestert av regjeringen og jeg var en politisk fange i 2019. Etter det stengte regjeringen universitetene der jeg jobbet, forteller Marco Aurelio Peña, administrerende direktør og medgrunnlegger av IPEN.

Studentenes fredspris skriver at flere av de grunnleggende medlemmene i IPEN er ofre for utvisning av universiteter i Nicaragua. Nå bor flere i eksil i både Costa Rica og Romania for å fortsette studiene og å kunne ytre seg fritt.

Marco Aurelio Peña, administrerende direktør og medgrunnlegger. Peña er jurist og økonom med mastergrad i utviklingsøkonomi og har erfaring fra universitetsundervisning og forskning innen økonomiske spørsmål, høyere utdanning og filosofi.

- Blitt et tvunget indoktrineringsprogram

IPEN har hjulpet minst 150 studenter med å fortsette utdanningen sin utenfor Nicaragua.

De tilbyr også humanitær og psykologisk hjelp, og lederopplæring. Selv kaller de disse tre programmene Puentes, Amistad, Fuerza. På norsk blir det bro, vennskap og styrke.

- Studenter har vært mest berørt i Nicaragua. Det har ikke bare vært under protestene eller i denne konteksten, men også nå for den nye generasjonen som skal starte studiene, sier Elthon Rivera, president og grunnlegger i IPEN.

I etterkant av protestene har flere universiteter blitt stengt ned og mange universiteter har blitt statliggjort.

- De unge som begynner på universitetet i Nicaragua nå kommer ikke til å finne et kvalitets-utdanningssystem, de kommer til å finne et tvunget obligatorisk indoktrineringssystem, sier Rivera.

Elthon Rivera, president og medgrunnlegger. Rivera studerer medisin i Romania og har studert statsvitenskap.

FN peker på forverring i landet

I følge en rapport publisert FNs høykommissær for menneskerettigheter i september har menneskerettighetssituasjonen i Nicaragua blitt alvorlig forverret siden i fjor, med økende tilfeller av vilkårlige interneringer, trusler mot motstandere, mishandling i varetekt og angrep mot urfolk.

- Forfølgelse av motstandere av regjeringen eller de som oppfattes som avvikende stemmer har gradvis blitt utvidet og intensivert, heter det i rapporten.

Blant de mange bruddene som dokumenteres i rapporten er stengingen av Universidad Centroamericana. Universitetet, som har vært et samnlingssted for menneskerettighetsaktivister ble anklagd for å være et treningssted for terrorirster og fikk konfiskert alle eiendeler, fasiliteter og bankkontoer.

Rapporten peker også på at spesielt kvinnelige journalister, studenter og aktivister er utsatt i landet.

IPEN sammen med Rakel Sørhaug (Head of Laureate, Studentes fredspris) og Martin Støldal Gjervan (Leder, studentes fredspris).

- Norske studenter står sammen med dem i solidaritet

Studentenes fredspris skriver i sin begrunnelse at IPEN mottar prisen for deres arbeid for å beskytte å støtte nicaraguanske studenter som har blitt møtt av forfølgelse og undertrykkelse.

- IPEN får denne anerkjennelsen fordi de til tross for hindringer ikke har gitt opp kampen for retten til utdanning. Høyere utdanning står sentralt for en sosial samfunnsutvikling. Vi er stolte av å tildele IPEN denne prisen på vegne av alle norske studenter og at vi står sammen med dem i solidaritet, sier Selma Bratberg, leder av fredspriskomiteen.

Følg UA på Facebook og Instagram.