Russisk magasin får studentenes fredspris
Studentmagasinet DOXA Magazine fra Moskva mottar prisen fra norske studenter for sitt arbeid for presse- og ytringsfrihet.
Tre journalister fra DOXA i Berlin. (f.v.): Armen, Nikita and Ekatarina.
Foto: Mathea Mohn
DOXA er et nettbasert studentdrevet magasin dannet i 2017 ved moskvas Higher School of Economics. Magasinet fokuserer på temaer knyttet til akademiet, men har også rapportert om den politiske forfølgelsen og undertrykkelsen av studenter i landet, det skriver Studentenes fredspris i sin kunngjøring.
- Vi er beæret
Fakta
Studentenes fredspris
- Vi er beæret for å motta SPP (Student Peace Prize/Studentenes fredspris. Journ.anm.) som vår første pris i løpet av våre fem år med arbeid. Det er et symbol på at arbeidet vårt for studenters rettigheter ikke har vært forgjeves, sier Ekatarina Martynova, en av redaktørene i DOXA.
DOXA har i tillegg tatt på seg å dokumentere den russiske invasjonen av Ukraina. De blir tildelt prisen for deres modige arbeid ved å avsløre korrupsjon og seksuell trakassering ved universiteter, dokumentering av statlig forfølgelse, samt bekjempelse av desinformasjon fra myndighetene.
Da medlemmer av DOXA støttet studenter som deltok i opposisjonsprotestene i 2019, ble de utvist fra universitet, og fire av grunnleggerne ble utsatt for angrep i hjemmet, fysisk vold og husarrest. Disse handlingene kom etter at magasinet publiserte en kort video som forklarte at det var ulovlig for universitetene å gi sanksjoner til studenter for å delta i protestene. DOXA står i dag i førstelinjen i kampen for et fritt, uavhengig media og retten til å uttrykke seg i Russland, skriver studentenes fredspris i en pressemelding.
- Å motta denne prisen gir oss en plattform for å snakke om ytringsfrihet under krigssensur. Samt den russiske antikrigsbevegelsen og studenters rolle i den. SPP er selvsagt også en enorm mulighet for at DOXA kan skape bånd med det internasjonale studentfellesskapet, det norske sivilsamfunnet og institusjoner, fortsetter Martynova.
- Stolt av å vise solidaritet
På tross av trusler og forfølgelse arbeider magasinet i et nettverk av redaktører som lever i eksil, lokale informanter og anonyme journalister - alle er studenter eller nyutdannede.
DOXAs arbeid fremhever viktigheten ved å anerkjenne, ikke kutte bånd med, kritiske aktører som lever under et autoritært regime. Deres motstand kan være avgjørende for gjenoppbyggingen av et fritt og demokratisk samfunn i fremtiden, skriver Studentenes fredspris i kunngjøringen.
- Jeg er stolt over at vi som norsk studentbevegelse, i en tid der «oss og dem»-retorikk blir stadig vanligere igjen, viser solidaritet med studenter fra hele verden, sier leder for Norsk studentorganisasjon Maika Marie Godal Dam.