stockmanndagene 2024

- Jøder i 1940 gikk ikke i dialog med nazistene

- Du ville ikke bedt en jøde i 1940 om å føre dialog med nazistene, sier Rawan Jouhar, NTNU-student og medlem av Studenter for Palestina.

- I denne konflikten er det et klart offer og en klar overgriper. Det er ikke aktuelt for meg å sitte i debattpanel med folk som forsvarer overgriperne, sier Rawan Jouhar, her fotografert ved Palestinacampen på NTNU..
Publisert Sist oppdatert
Fakta

Stockmanndagene

  • Stockmanndagene har navn etter Ibsens Dr. Stockmann, som oppdaget at vannet i byens populære bad var forurenset.
  • Men da han ville få badet stengt, gjorde han seg upopulær både blant byens ledende menn og folket.
  • Selv om han hadde rett, er Dr. Stockmanns sta og hovmodige personlighet også sterkt bidragende til at han får alle imot seg.
  • «Denne ambivalensen gjør ham like aktuell i dag som for 140 år siden,» skriver festivalen på sin nettside. I det moderne og globale samfunnet er ikke tillit til forskning og kunnskap noe som kan tas for gitt. Samtidig er den frie og uavhengige forskningen under stadig press.
    • Festivalen har Litteraturhuset, Eventselskapet og NTNU på arrangørsiden.

Rawan Jouhar, NTNU-student og medlem av Studenter for Palestina, var påtenkt som deltaker i Stockmannsamtalen med tittel Hvordan snakker vi sammen når krigen herjer, men trakk seg da hun fikk nærmere informasjon om arrangementet. Særlig var det opplysningen om at en representant for Med Israel for fred som ble utslagsgivende.

- Å skulle føre en dialogsamtale med en representant for MIFF, som for det første ikke anerkjenner det pågående folkemordet på Gaza, og ikke i det hele tatt vil erkjenne at Israel har gjort noe galt i denne krigen, det kjennes fullstendig meningsløst, sier Jouhar.

NTNU-studenten synes heller ikke kjennes greit å skulle sitte i panel med en representant for Det mosaiske trossamfunn.

- Jeg har ikke noen sterk formening om det mosaiske trossamfunn. Alt jeg vet er at det er et sionistisk trossamfunn, kommenter hun.

Jouhar legger til at hun også opplever panelet som skjevt fordelt med hensyn til alder og erfaring.

Sammenlikner sionisme og nazisme

- Om det skal gi mening å føre reell dialog, er det ikke relevant å ha med representanter for sionismen i panelet?

- Du ville ikke bedt en jøde i 1940 om å føre dialog med nazistene, kommenterer Rawan Jouhar, NTNU-student og medlem av Studenter for Palestina.

- Du sammenlikner sionismen med nazismen, står du for det?

- Det gjør jeg så absolutt. I denne krigen er det en klar overgriper, og et tydelig offer. Det er ikke på noe vis en konflikt på like fot. Jeg har familie i Gaza og i Palestina, og det er ikke aktuelt for meg å sitte og samtale med forsvarere av overgriperne, sier Rawan Jouhar.