Stockmanndagene 2024

Klassekampen-journalist beskyldes for å løpe sionistenes ærend

Klassekampen-journalisten Skårderud beskyldes for å løpe sionistene ærend når han kaller til debatt om hvordan snakke om en krig som pågår: - Jeg så ikke den komme.

Jo Skårderud Litteraturhuset i Trondheim
Jo Skårderud deler sin arbeidsuke mellom jobben som reporter i Klassekampen og medarbeider på Litteraturhuset.
Publisert Sist oppdatert
Fakta

Stockmanndagene

  • Stockmanndagene har navn etter Ibsens Dr. Stockmann, som oppdaget at vannet i byens populære bad var forurenset.
  • Men da han ville få badet stengt, gjorde han seg upopulær både blant byens ledende menn og folket.
  • Selv om han hadde rett, er Dr. Stockmanns sta og hovmodige personlighet også sterkt bidragende til at han får alle imot seg.
  • «Denne ambivalensen gjør ham like aktuell i dag som for 140 år siden,» skriver festivalen på sin nettside. I det moderne og globale samfunnet er ikke tillit til forskning og kunnskap noe som kan tas for gitt. Samtidig er den frie og uavhengige forskningen under stadig press.
    • Festivalen har Litteraturhuset, Eventselskapet og NTNU på arrangørsiden.

Jo Skårderud har bakgrunn som mangeårig journalist ved Klassekampens Trondheimskontor. Nylig gikk han ned i halv stilling, for å gå inn i en tilsvarende halv stilling i Litteraturhuset i Trondheim. Her har han et hovedansvar for Stockmanndagene, som tilrettelegger og debattleder.

«Helt forkastelig. Dette kommer vi ikke til å la gå. Tar kontakt med styret deres og andre relevante instanser. Vi høres.»

Dette skriver nestleder Lise Behné Eie i Studenter for Palestina som reaksjon på at Asher Serussi, forstander for Det jødiske samfunnet i Trondheim og medlem av Med Israel for fred (MIFF), samt Martin Bodd, informasjonsansvarlig ved Det mosaiske trossamfunn i Oslo, er invitert til å delta i en samtale om krigen mellom Israel og Hamas under årets Stockmanndager.

Bodds identitet er blitt holdt tilbake fram til i dag, av hensyn til Bodds familie.

Samtalen har fått tittelen «Hvordan snakke sammen når krigen herjer?» Øvrige inviterte deltakere i samtalen er Linda Noor fra Minotenk og Kathy Barolsky, medlem av Jødiske Stemmer for Rettferdig Fred og førsteamanuensis ved NTNU.

Ibsens Dr. Stockmann var sta, hovmodig og ikke redd for å bore fingeren inn i de ubehagelige spørsmålene. Stockmanndagene er stedet for de ubehagelige samtalene. Premisset er at man må inn i ubehaget om man vil samtale om noe viktig.

 «Denne debatten lukter MIFF»

«Vår felles samtale har brutt sammen.» Slik innledes presentasjonen av den kanskje vanskeligste samtalen under årets festival: Den om krigen mellom Israel og Hamas. På festivalens fb-side går representanter for Studenter for Palestina kraftig til angrep på beslutningen om å invitere ovenfor nevnte representanter. «Denne debatten lukter MIFF og sionistene fra A til Å ...» skriver professor Bassam Hussein, Akademisk nettverk for Palestina. «Jeg oppfordrer til boikott av denne skjeve debatt som er laget for å løfte MIFF og sionistiske narrativ» fortsetter han.

Eie, nestleder i Studenter for Palestina, har klagd deltakerlista inn til fylkeskommunen. «Dette er et arrangement som går til angrep på ytringsfriheten og som styrker den allerede eksisterende skjevheten mellom palestinernes stemme og rett til å ytre seg og sionistiske organisasjoners tilstedeværelse i det politiske rommet,» skriver hun.

Skårderud er debattansvarlig for årets festival. Han sier til UA at han har brukt like mye tid på denne debatten som de øvrige til sammen.

- Til vanlig er du også reporter ved Klassekampens Trondheimskontor. Denne kritikken må kjennes som noe uvanlig for deg?

- Å bli kritisert for å løpe sionistenes ærend, jeg så ikke den komme. Jeg tenker at de kraftige reaksjonene illustrerer godt at denne samtalen er en av de aller vanskeligste man kan ta akkurat nå. Derfor er det desto viktigere at vi tar den, sier han.

Skårderud er opptatt av å få fram hvordan den brutale krigen mellom israelere og palestinere får vidtrekkende følger for dagliglivene på begge sider av konflikten her i Trondheim.

- Barn av jødiske foreldre helt ned i 8-9 årsalderen forteller om fryktelig ubehagelige hendelser på skolen på grunn av sin jødiske bakgrunn. Palestinske aktivister beskyldes på falskt grunnlag for å være antisemitter. Da er det desto viktigere at vi går inn det vanskelige, og inviterer til samtale hvor alle syn er representert, sier han.

Her kan du lese UAs dekning av tidligere Stockmannfestivaler.

Hun ble idiotforklart

I en annen samtale skal Skårderud høre hvordan det gikk med lege og forsker Gunhild Nyborg etter intervjuet Debattens Fredrik Solvang gjorde med henne i mars 2020. Nyborg fryktet en virusutløst massedød i Norge som følge av koronaen som på det tidspunkt spredte seg ukontrollert i samfunnet.

Siden er Nyborg blitt idiotforklart i mediene som en hodeløs alarmist.

- Hun ropte alarm fordi hun mente det var godt faglig grunnlag for å kritisere myndighetene for ikke å ta situasjonen på stort nok alvor. Siden vendte kolleger seg mot henne. Nyborg har betalt en stor personlig og faglig pris for sitt utspill, og slik er hun en svært passende gjest i en festival som bærer dr. Stockmanns navn, sier Jo Skårderud.

Følg UA på Facebook og Instagram.