statsbudsjettet
Oddmund Hoel reiser til Ålesund for å legge fram magert budsjett
Minister Hoel velger NTNU campus Ålesund som sted for å legge fram sitt forslag til statsbudsjett for kommende år. UA strømmer framleggingen.
Artikkelen er oppdatert 09.50
Stedet er velvalgt, ettersom regjeringen har lovt 15 nye studieplasser i desentralisert medisinutdanning ved NTNU - hvor 10 går til campus Ålesund. Universitetet i Bergen får 20 nye studieplasser til Vestlandslegen, noe som gjør at dette desentraliserte tilbudet kan utvides til å omfatte utdanning av leger i Helse Førde-regionen. Universitetet i Oslo får 15 plasser til sitt desentraliserte utdanningsopplegg i medisin i Innlandet, tl sammen 50 plasser.
Bevilgningen skal inngå i regjeringen sitt forslag til statsbudsjett for 2025.
Plassene skal fordeles mellom Ålesund og Levanger. Det endelige tallet på studieplasser skal avklares i dialog mellom NTNU og Kunnskapsdepartementet.
Det er en bekymret NTNU-rektor som ledsager statsrådens framlegging. Da UA intervjuet Tor Grande og formidlet spørsmål fra NTNU-ansatte, ble rektoren blant annet spurt om hvor redd han er for at NTNUs faglige virksomhet lider uopprettelig skade som følge av hardhendte nedskjæringer.
- Det er kanskje den aller største bekymringa, svarte Grande.
- At en kan få inntrykk av at framtida er såpass lite lys at folk mister motivasjonen. Det som kanskje er mest alvorlig, er at vi alle jo har sett på det å få en fast stilling i norske akademia som en arbeidskontrakt som varer livet ut, hvis du ønsker det. Det å gå til det skrittet at vi faktisk må gå til oppsigelse, rokker virkelig ved den oppfatninga. Det bekymrer meg mye om vi klarer å komme gjennom den prosessen uten at folk mister motivasjon, og at det forringer arbeidsmiljøet. Det er jeg kjempebekymret for.
Rektoren kan ikke vente seg veldig stor forståelse fra ministren for sin bekymring. I Arendal i august ga Hoel klar beskjed om at endel stillinger i UH-sektoren skal bort, man skal tilbake på 2019-nivå, til før pandemien, svarte Hoel. Så la han til at et skifte er på gang.
- Denne sektoren har bare opplevd en ting, og det er vekst. Vi har hatt sterkest vekst innen forskning og utdanning siste 10 årene i verden, på topp i andel av BNP brukt på sektoren. Dette må man ha med seg. Det hjelper selvsagt ikke på den enkelte instituttleder som må kutte stillinger. Men vi har fortsatt en veldig godt finansiert sektor. Vi kommer fortsatt til å ligge i verdenstoppen, men vi kan ikke ligge over verdenstoppen, sa Oddmund Hoel for noen måneder siden.
Om kort tid får sektoren vite hva dette innebærer i praksis.