Landsmøte i nso

Ny leder og studentberedskap på helgens agenda 

Landsmøtet i Norsk studentorganisasjon er nå i gang. Der skal blant annet en ny «Norges mektigste student velges, og studentene skal finne ut om de ønsker egne beredskapsplaner.

NSOs landsmøte gjennomføres hvert år i Tønsberg.
Publisert Sist oppdatert

Denne helga samles representanter fra studentene ved universiteter og høyskoler over hele landet i Tønsberg. Også i år er det duket for landsmøtet til Norsk studentorganisasjon.

- Jeg føler meg maktesløs når jeg hører om fengslede studenter, universiteter i ruiner, tomme tallerkener og familier som aldri får se hverandre igjen, sa leder Kaja Ingdal Hovdenak.

Hun åpnet møtet med henvisning til flere kriser verden rundt.

- Jeg kunne enkelt latt være å snakke om alt dette i dag. Da hadde jeg heller snakket om studielån og utdanningskvalitet. Men det er ingen motsetning mellom å kjempe for de sakene og å vise solidaritet med studenter i resten av verden, sa hun.

Hele helgens møte kan følges her på Universitetsavisa.no.

Universitetsavisa dekker landsmøtet til Norsk studentorganisasjon.

Tips og tilbakemeldinger.

Norsk studentorganisasjon (NSO) er en nasjonal interesseorganisasjon for 34 ulike studentdemokrati ved norske universiteter og høyskoler. Studentdemokratiene representerer om lag 270 000 studenter. 

Tidligere studentleder og minister kommer

For et år siden ble  Hovdenak valgt til ny leder. Nå nærmer hun seg endt periode, og en ny leder skal velges. Der har det blitt innstilt en kandidat, men landsmøtet vil ha siste ord i hvem som blir «Norges mektigste student».

Minister for forskning og høyere utdanning Sigrun Aasland kommer også for å bli spurt ut av studentene. Statsråden var i sin tid leder for studentbevegelsen i 1999, året dagens leder ble født.

- Da statsråden var student var studiestøtten på 1,4 ganger grunnbeløpet, i dag er den på 1,2 ganger grunnbeløpet. Altså hadde statsråden mer i studiestøtte enn vi har, sa Hovdenak i sin åpning.

Har foreslått resolusjoner om beredskap, studentfabrikken og antifascisme

I tillegg vil landsmøtet revidere en del av sin politikk, samt vurdere flere politiske resolusjoner. 

Blant de politiske resolusjonene som ledelsen ønsker å behandle er «Trygg studiehverdag – beredskap for studenter nå.»  Der etterspørres det tydelige beredskapsstrategier spesifikt for studenter, med tanke på den usikre verdenssituasjon.

«Stopp studentfabrikken!» er en resolusjon sendt inn av ledelsen selv med mål om å fjerne det som oppleves som straffetiltak mot studenter som velger feil. Blant disse er redusert omgjøring av studielån når man ikke fullfører en grad, som ble innført for å øke gjennomstrømming i høyere utdanning. Resolusjonen går også tydelig imot skolepenger og eksamensavgifter.

Blant resolusjonene som ledelsen ikke instiller på å behandle er «Stå sammen mot fascisme!».  Forslagsstillerne ønsker blant annet å feste universiteters ansvar for å forebygge utviklingen av fascistiske tankesett og handlinger. NSOs arbeidsutvalg skriver at tema er viktig, men at det oppleves som mindre relevant for NSOs område. 

Det er opp til landsmøtet hvilke resolusjoner de ønsker å behandle og så eventuelt vedta.

Innstilt som leder

Til leder av Norsk studentorganisasjon har valgkomiteen enstemmig valgt å innstille Maiken Køien Andersen.

- Valgkomiteen har testet og prøvd lederkandidatene betydelig på alle felt og Maiken viser en stødighet i sine meninger og imponerer valgkomiteen med sine resonnementer og bredde i kunnskap. Valgkomiteen er sikker på at Maiken vil gjøre en svært god jobb som en tydelig, varm, overbevisende og klok leder i året som kommer, skriver de i sin innstilling.

Maiken Køien Andersen ligger best an til å bli leder etter hun ble innstilt av valgkomiteen. Men hun får konkurranse på selve landsmøtet.

Andersen peker i sin kandidatpresentasjon på at NSO må fortsette å kjempe kampen for gode vilkår på og utenfor campus til oss studenter.

- Som leder av NSO vil jeg sørge for at vi får gjennomslag for politikken vår og være en tydelig studentstemme i den offentlige debatten. I et valgår har NSO en unik mulighet til å påvirke hvilket fokus samfunnsdebatten skal ha. Vi skal kreve handling fra politikerne slik at studentperspektivet står sentralt gjennom stortings -og regjeringsperioden.

En motkandidat til innstilt leder

Sigve Næss Røtvold håper på å kunne overbevise representantne på møtet.

Mot henne stiller Sigve Næss Røtvold, som fortsatt har mulighet til å bli leder om han skulle klare å overbevise landsmøtet.

- Jeg vil være den tydelige stemmen som samler studentene, overbeviser samfunnet, og snur politiske prosesser til det beste for studentbevegelsen. Jeg mener jeg er den kandidaten som på best mulig måte kan fremme alt fra NSOs dypeste prinsipper, til nylig vedtatte resolusjoner, og stå i stormen og forsvare NSOs standpunkter, skriver han.

Tidligere NTNU-leder innstilt

Til nestleder har valgkomiteen innstilt Mitra Fagerli Rahman. Til stillingen som fag- og forskningspolitisk ansvarlig innstilles tidligere leder av Studenttinget NTNU, Didrik Nohre Lønvik.  Når det gjelder nternasjonalt ansvarlig, peker valgkomiteen på Oscar dos Santos Hellberg-Kvalsvik. 

Didrik Nohre Lønvik var leder av Studenttinget NTNU 2024-2025. Nå ønsker han seg en stilling i arbeidsutvalget, NSOs daglige ledelse.

Til velferds- og likestillingspolitisk ansvarlig og fag- og læringsmiljøpolitisk ansvarlig har de ingen innstilling.

Følg UA på Facebook og Instagram.