Nå har alle fått svar fra Samordna opptak

I år har det vært rekordmange søkere til høyere utdanning i Norge og nå har alle fått svar på om de har kommet inn på studiene de har søkt på.

Nærmere 160 000 har søkt universiteter, høgskoler og fagskoler gjennom Samordna opptak i år.
Publisert Sist oppdatert

- Jeg er veldig spent. Vi planlegger å sette oss på en kafé på lørdag for å sjekke svarene, sier Tirill Haarberg. 

Haarberg kom akkurat frem til et hotell i Berlin, hvor hun og venninne er på venninnetur. Om ikke lenge kan det hende at vennegjengen havner på veldig forskjellige steder i Norge. Venninnene har nemlig søkt seg til Oslo og Bergen, men Harberg vil inn på NTNU, selv om det betyr at vennegjengen spres.

- Det er jo trist at vi ikke skal være her alle sammen, og det blir en stor overgang. Men det kommer også med muligheter for å utvide nettverket mitt. 

Haarberg har måttet tenke både på interesse, jobbmuligheter og lønn i valg av studie.

- Jeg har søkt litt forskjellig, fysikk, mattematikk, først og fremst realfag. Jeg hadde en skikkelig flink mattelærer som gjorde matte veldig gøy. Så nå har jeg lyst til å fortsette med det.

Harberg fikk vitnemålet sitt fra Cici Klein. Her er hun på vitnemålsseremonien sammen med lillesøster Maria Haarberg (t.v) og mamma Kristin Haarberg (t.h).

Hun håper hun kommer inn, for hun har hørt mye positivt om både NTNU og studentlivet.

- Alle sier at dersom du likte videregående så kommer du til å elske universitetet. Jeg gleder meg veldig til studenttilværelsen hvis jeg kommer inn, og jeg tror det blir veldig gøy med fadderuke. Jeg tror fadderuka er viktig og fin for å få venner og bli kjent med miljøet. 

Alle har fått svar 

NTB melder at alle som har søkt, enten har fått tilbud om studieplass eller en plass på venteliste.

– Det er viktig at alle som har fått tilbud om studieplass eller ventelisteplass, går inn i søkerportalen på Samordna opptak og svarer på søknaden sin innen fristen 24. juli, sier Sveinung Skule, direktør i Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse.

Dersom du ennå ikke har søkt studier, er det ikke for sent. Ledige studieplasser legges ut 19. juli, og man kan søke fra og med 20. juli klokken 9. Da er det lokalt opptak, og man søker direkte til lærestedet.

– Da er det førstemann til mølla-prinsippet som gjelder, sier Skule.

Rekordmange søkere

I år har det vært rekordmange søkere til høyere utdanning i Norge og nå har alle fått svar på om de har kommet inn på studiene de har søkt på. 

142 416 personer søkt om studieplass i høyere utdanning via Samordna opptak. Det er en økning på 4,7 prosent fra i fjor. Det meldte Kunnskapsdepartementet i en pressemelding når søkertallene stod klare i april. 

Oppgangen er størst til fagområdene historie, økonomi og samfunnsvitskap. Etter flere år med nedgang, peker pilene nå oppover for sykepleierutdanningen.

Om en ser bort fra årene med korona, har det aldri vært flere søkere til høyere utdanning. Totalt er det 2,2 søkere per studieplass.

Oppgang for sykepleie, nedgang for lærere

I år har helse- og sosialfagutdanningene en samlet oppgang i førstevalgssøkere på 5,9 prosent sammenlignet med i fjor. 

- Det aller mest positive med årets tall, er at den negative trenden i søkingen til sykepleierutdanningen snur, etter flere år med nedgang. At over 900 flere har sykepleie som førstevalg i år, sier ganske mye om norsk ungdom – etter en pandemi som viste at det er både krevende og viktig. Det viser at vi har ungdom som er villige til å stille opp for andre og for samfunnet, sa forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel (Sp) når han presenterte søketallene.

Tallene på søkere til lærerutdanningene derimot, faller for femte år på rad. Tallet på førstevalgssøkere har her gått ned med 4,2 prosent fra i fjor. Nedgangen er særlig kritisk for grunnskolelærerutdanningene for 1.–7. og 5.–10. trinn. Der går tallet på førstevalgsøkere ned med 11 og 12 prosent.

- Dessverre fortsetter søkertallene til grunnskolelærerutdanningene å synke. Det er en utvikling som gir grunn til uro. Siden 2018 har søkertallene til disse utdanningene nesten blitt halvert, og jeg frykter en del studieplasser kan stå tomme til høsten, sa Hoel. 

Følg UA på Facebook og Instagram.