Ytring

NTNUs nye strategi – hvem vil vi være?

Rektor inviterer til åpen debatt om NTNUs visjon og verdier: - Jeg mener vår visjon og våre verdier har fungert godt, men jeg ønsker motforestillinger og diskusjoner.

I denne ytringen skriver Tor Grande at NTNUs kjerneverdier har vært viktige i diskusjonene om krigen i Gaza.
Publisert Sist oppdatert

Dette er en ytring. Inn­holdet i teksten uttrykker forfatterens mening.

Kjære NTNUer. Universitetet skal lage ny strategi og det må vi gjøre sammen. Jeg har høye ambisjoner for NTNU og mener vi har gode forutsetninger for å utvikle oss som et europeisk toppuniversitet. Vi har tusenvis av svært dyktige ansatte, vi har de beste studentene og Stortinget bevilger årlig omkring åtte milliarder kroner til NTNU.

Vi er i stadig utvikling. Om vi ser oss ti år tilbake, har vi opplevd en nobelpris, en fusjon, en ny universitetsidentitet i tre byer og en sterk vekst i antall ansatte og studenter. Et høyt antall kandidater har i løpet av den tiden fått en grad ved NTNU, som gjør både dem og norsk arbeidsliv godt skodd for framtida.

NTNU i 2024 er en enda viktigere samfunnsinstitusjon enn det vi var for ti år siden. Vi har et bredere samfunnsoppdrag, et sterkere regionalt fotavtrykk, men er også mer betydningsfulle nasjonalt og internasjonalt i kraft av vår faglige tyngde. Vi er en attraktiv samarbeidspartner for mange av de fremste fagmiljøene i Europa og verden ellers, men også for det norske arbeidslivet. For små og store bedrifter, for helseforetak og for kommuner.

Enig eller uenig?

Send oss din ytring på

Nå skal vi se ti år fram i tid. Strategien vår «Kunnskap for en bedre verden» går ut i 2025, og styret vårt har bestemt at de innen ett år fra nå ønsker å vedta en ny strategi som skal gjelde fra 2026. Vi står midt oppi en periode der vi må tilpasse aktivitetsnivået til reduserte inntekter framover. Dette er krevende, men dessverre nødvendig. Om vi ikke tar nødvendige grep nå, blir det enda mer krevede etter hvert. Vi må sørge for å skaffe oss tilstrekkelig handlingsrom for å sikre en kontinuerlig utvikling av våre fagmiljø, og for at vi kan tilby utdanning av ypperste kvalitet. Omstilling er strategisk arbeid. Våre prioriteringer nå må preges av hvor vi vil på lengre sikt.

Strategiprosessen er derfor av stor betydning, og det er viktig at ansatte og studenter engasjerer seg i den. Vi skal ikke bare lage en ny hovedstrategi, det skal også lages strategier på fakultets- og instituttnivå. Min klare forventning er at det skal legges til rette for involvering og medvirkning i prosessen i hele organisasjonen.

2. september inviterer jeg til åpen debatt om vår visjon og våre verdier. Debatten vil finne sted på Dokkhuset. Til å innlede diskusjonen har vi invitert personer som vil bidra med ulike perspektiver. Det blir også mulig å si sin mening fra salen, og jeg håper mange av dere har mulighet til å komme.

Vi står ofte i diskusjoner der vi blir utfordret på våre verdier. Hva betyr det at vi arbeider for kunnskap for en bedre verden? Hva betyr kjerneverdiene våre kreativ, konstruktiv, kritisk og respektfull når vi møter utfordrende situasjoner? Til daglig tenker de fleste av oss ikke over disse verdiene, det er når det er uro at de virkelig kommer til sin rett.

NTNU har i det siste stått i en rekke situasjoner der etterlevelse av kjerneverdiene våre har vært satt på prøve – og der jeg mener at disse verdiene har vist seg å være viktige. Det gjelder diskusjoner om akademisk frihet, ytringsfrihet, samarbeid med ulike land og bedrifter og om krigen i Gaza. Framover vil vi trolig ha flere diskusjoner omkring samarbeid med forsvarssektoren og utvikling og bruk av flerbruksteknologi. Derfor er det viktig at vi diskuterer visjonen vår og verdiene våre. Reflekterer de hvem vi er og vil være på en god måte? Bør vi endre på dem?

Jeg flagger gjerne min mening. Mitt utgangspunkt er at vi har en god visjon. Kunnskap for en bedre verden er både beskrivende for hvem vi er, og motiverende med tanke på hvordan vi skal utvikle oss. For meg sier denne visjonen noe om at vi ønsker å bidra til samfunnsutviklingen. Gjennom kandidatene våre som går ut i samfunnet, og gjennom å utvikle kunnskap av høy kvalitet. Visjonen sier at vi er et universitet som både legger til rette for å samarbeid, at vi bidrar til å skape det som er nytt, men også at vi kritiserer det som ikke holder mål. Og sist, men ikke minst – visjonen har for meg en viktig global og solidarisk dimensjon.

På samme måte som at jeg synes visjonen fungerer godt, så mener jeg at våre verdier – kreativ, konstruktiv, kritisk og respektfull – også har vist seg som gode, men jeg ønsker motforestillinger og diskusjoner.

Trenger vi egentlig andre verdier enn de akademiske? Er de verdiene vi har godt nok kjent, og bør de få mer praktisk betydning for hva vi gjør, hvordan vi gjør det, og med hvem vi gjør det? La oss bryne oss på slike spørsmål sammen. En visjon og felles verdier har bare kraft om vi som NTNUere er noenlunde enige om dem.