Opptak

Regnefeil fra Samordna opptak har rammet flere søkere

Samordna opptak vet ikke hvor mange som er rammet av regnefeilen, men anslår at det er mellom 100-200 søkere. 

Samordna opptak vet ikke hvor mange som er rammet av regnefeilen, men anslår at det er mellom 100-200 søkere.
Publisert Sist oppdatert

Alle har nå fått svar fra Samordna opptak på om de har kommet inn på studiene de har søkt på. Mange har kommet inn, noen har avslag og andre står på venteliste. Men VG melder at flere også har opplevd at det har blitt gjort feil i søknadene. 

VG skriver om Aune Elvestad, som har søkt seg inn på medisinstudiet ved NTNU, med en poengsum på 70 i ordinær kvote. Hun har tatt opp fag i tre år for å komme inn, og med 70 poeng var hun sikker på at det skulle holde. 

Men når hun skulle sjekke svaret fra samordna opptak, var hun plassert på venteliste. Samordna opptak hadde nemlig satt Elvestads snitt til 67,2. Nå bekymrer Elvestad seg for om det er mye feil som ikke blir oppdaget. 

Hun strømmet på TikTok mens hun sjekket svaret fra Samordna opptak, og har fått mange reaksjoner.

- Feilen ligger ikke hos de enkelte som jobber med tallene. Det ligger jo i at systemet er utdatert og gammeldags, sier Elvestad til VG.

Har satt i gang undersøkelser

Jørgen Ofstad, avdelingsleder i opptaksforvaltning i Samordna opptak, skriver til VG at de ikke har grunnlag for å anta at dette er en feil som skjer ofte.

– Tvert imot er vår erfaring at det skjer lite feil i saksbehandlingen, noe det lave antallet klagesaker også tyder på, sier han til VG.

Likevel bekrefter Ofstad til VG at Samordna opptak har mottatt informasjon fra søkere og læresteder som gjør at de har satt i gang undersøkelser.

Åshild Berg-Tesdal er kommunikasjonssjef i Sikt, som leverer og drifter Samordna opptak. Hun sier til VG at det under årets kjøringen av årets opptak var en oppdatering som ikke kjørte som planlagt.

– Dette gjaldt et sted mellom 100 og 200 søkere til tre av lærestedene, som hadde tatt opp fag etter fullført videregående skole, sier hun til VG.

– Vi har full oversikt over hvem dette gjelder, og vi har sendt oversikt over hvilke søkere som kan ha blitt rammet av feilen til lærestedene som behandler søknadene og Direktoratet for høyere utdanning (HK-dir). Det er lærestedene og HK-dir som avgjør om disse skal behandles på nytt eller ikke.

– Vi vet per nå ikke hvor mange av disse søkerne det har hatt faktiske konsekvenser for.

Følg UA på Facebook og Instagram.