ilu

- Føler meg kun som en lønnskostnad

Ansatte ved Institutt for lærerutdanning forteller at de har mistet tilliten til NTNU-ledelsen.

Eline Drury Løvlien sier hun føler seg som en lønnskostnad ved ILU, og har nå begynt å søke andre jobber. Martin Øystese håper fortsatt han har en jobb ved NTNU.
Publisert Sist oppdatert

Eline Drury Løvlien og Martin Øystese er begge ansatt ved samfunnsvitenskapelig seksjon ved Institutt for lærerutdanning. 

Dette er en av seksjonene som har fått beskjed om at de må forberede seg på kutt stillinger.

- Vi har fått signaler om at inntil tre ansatte vil få sparken, sier Øystese.

- Føler dere dere utsatt?

- Ja, sier de begge samstemt. 

Øystese er historiker, Løvlien er statsviter.

- Vi tilhører de to gruppene som er mest utsatt på vår seksjon, fordi de er best besatt, sier Øystese.

«Prosessen»

Men det er en ting de to ILU-ansatte egentlig synes har vært verre enn risikoen for å miste jobben:

Martin Øystese og Eline Løvlien sier de har mistet mye tillit til ledelsen.

- «Prosessen!» Jeg må sette hermetegn rundt dette ordet - for jeg synes dette har vært en elendig prosess. Ledelsen virker vinglete og jeg opplever at de mangler retningslinjer - de vet ikke helt hvordan de skal gjøre dette, og da smitter den usikkerheten over på oss ansatte. Det er et rotete opplegg, sier Løvlien.

De forteller at det er mye stress og usikkerhet på lærerutdanningen nå.

- Prosessen trekker langt ut i tid, det er ingen som vet hvilke parametere som gjelder. Dermed blir det endel snakk og rykter - alle har en tanke om hvordan ting vil bli gjort, og disse tankene blir tillagt mer eller mindre vekt, sier Øystese. 

Kan bli uforsvarlig arbeidsmiljø

Tillitsvalgte ved Fakultet for samfunns- og utdanningsvitenskap har skrevet et brev til rektor Tor Grande der de slår hardt ned på framgangsmåten til ledelsen. 

Her skriver de blant annet at de opplever at ILU er prøvekaniner for hvordan nedbemanning skal foregå ved NTNU, og at det er frustrasjon og sinne i de vitenskapelige miljøene ved ILU. 

De mener at man snart kan ende med en situasjon der det går utover forsvarligheten til arbeidsmiljøet, og at dette i så fall vil være et alvorlig brudd på arbeidsmiljøloven. Les mer om brevet her.

Rektor Tor Grande kommenterer brevet og uroen blant de ansatte i denne saken.

Gladnyhet?

Under personalmøtet på ILU for et par uker siden kom rektor Grande med det han presenterte som en «gladnyhet» - det kommer ekstra penger til Skrivesenteret og til Matematikksenteret.

- Men hva betyr det egentlig for oss? Blir det ikke oppsigelser likevel? Vi føler oss ikke beroliget, bare mer forvirret, egentlig, sier Løvlien.

Hun forteller at i ett tilfelle fant hun ut at hennes tillitsvalgte ikke var bedt inn til et møte om medvirkning. Løvlien sa selv fra til ham, og han klarte å få noen til å stille i sitt sted.

- Men den type ting skaper mye stress, og jeg blir veldig redd - jeg føler at de ikke har kontroll, sier Løvlien.

Øystese er enig: - De sier at de vil informere oss, men så blir det motstridende informasjon, fordi de går ut med det til oss før det egentlig er klart, og så får vi kontrabeskjeder etterpå, sier han.

Ett eksempel er den såkalte gladnyheten. 

- Jeg tror ikke de egentlig vet selv hva disse ekstra midlene betyr for oppsigelser- så da er det kanskje bare dumt å ta det opp, i et møte som skulle handle nettopp om oppsigelser, sier Øystese. 

Har mistet tilliten

All usikkerheten og måten de føler seg behandlet på, har ført til tap av tillit til ledelsen.

- Det er et veldig godt miljø på seksjonen, men tilliten til ledelsen har fått seg en knekk. Det er synd. Jeg opplevde at tilliten her var høy da jeg startet opp. Jeg hadde ikke sett for meg at utviklingen skulle gå så langt i motsatt retning på så kort tid, sier Øystese.

- Jeg føler at jeg hele tiden blir omtalt som kun en lønnskostnad og en byrde for NTNU. Jeg føler meg dårlig behandlet. Om jeg beholder jobben, skal jeg da stå med lua i hånda og takke? Dette har gjort noe med forholdet mitt til NTNU, sier Løvlien.

- Hvem mener dere har ansvaret for at det blir så mye usikkerhet?

 - Det er et stort problem er at nivå 1 har vært så avkoblet. Det påvirker alle lederne lenger ned i systemet, de må formidle og følge opp, uten at de kanskje vet nok. De har dyttet utvalgskretsene langt ned i systemet, og dermed har også ansvaret havnet langt ned, sier Løvlien. 

Har begynt å søke andre jobber

Løvlien kom fra fast stilling på Hamar til NTNU for ett og et halvt år siden.

- Jeg er bekymret, med tanke på at jeg gikk fra en fast stilling hit. Og nå har jeg lang tjenestetid i staten, men jeg har kort tjenestetid ved NTNU - så det spørs hvordan NTNU kommer til å regne når de vurderer hvem som skal sies opp. Det vet vi ikke, sier hun.

- Vi vet ikke hvilke parametere vi blir vurdert etter, sier Øystese.

- Har dere begynt å søke andre jobber?

- Ja, jeg har jeg, det må jeg være så ærlig å si, sier Løvlien.

Øystese på sin side velger å gå ut fra at han fortsatt har en jobb, og at han håper at han kan bli vurdert først hvis noe dukker opp internt på NTNU.

 

Følg UA på Facebook og Instagram.