Nå pakker også Palestinacampen på UiO sammen

I går tok aksjonistene ned teltene på Blindern. – Vi har oppnådd mye, konstaterer talsmann for aksjonen, Jihad Al-Mahdi.

UNIK AKSJON: Siden 1. mai har studenter og ansatte demonstrert i teltleieren ved Villa Eika på Blindern.
Publisert

1. mai ble de første teltene slått opp på Blindern, og Palestinacampen ble et begrep. I fem og en halv måned har studenter og ansatte brukt campen til å markere sin motstand mot krigen i Gaza og til å fremme krav. 

Det skriver avisa Uniforum

Demonstrantene har krevd at UiO må avslutte alt institusjonelt samarbeid med Israel, avslutte alle innkjøpsavtaler med selskaper som tjener på okkupasjon av palestinske områder og støtte gjenoppbygging av palestinske utdanningsinstitusjoner.

Talsmann for aksjonen, Jihad Al-Mahdi beskriver det sosiale fellesskapet og solidariteten som er blitt bygget opp de siste fem månedene, som et viktig resultat av campen.

Rundt to hundre ansatte og studenter har deltatt gjennom hele perioden, i tillegg til flere hundre studenter og ansatte som har deltatt sporadisk, ifølge Al-Mahdi som også forteller om mye støtte fra personer utenfor UiO.

– Jeg vil takke alle som har deltatt i aksjonen, sier han.

Det manglet kun én stemme

Jihad Al-Mahdi vedgår at aksjonistene ikke har lyktes i sitt krav om å få slutt på alt institusjonelt samarbeid mellom UiO og israelske universiteter, men konstaterer at demonstrantene har lyktes med å sette temaet på universitetets dagsorden. 

GOD DIALOG MED UIO-LEDELSEN: – UiO har vist hele Europa et eksempel på hvordan man kan møte en studentaksjon på en god måte, sier statsvitenskapsstudent Jihad Al-Mahdi, talsmann for aksjonen.

– Vi var veldig nær. Det manglet kun en stemme da saken kom opp i Universitetsstyret, påpeker han.

At universitetsstyret har vedtatt nye etiske retningslinjer for handel, ser han på som en seier.

Kravet om at UiO må støtte gjenoppbygging av palestinske utdanningsinstitusjoner er også blitt lyttet til, konstaterer Al-Ahmadi. At ti palestinske medisinstudenter har fått komme til UiO, viser at UiO allerede er i gang med dette arbeidet.

Jihad Al-Mahdi betegner aksjonen som unik i universitetets historie.

– Vi har ikke sett noe lignende i Norge, sier han.

Al-Ahmadi berømmer UiOs opptreden siden Palestinacampen ble satt opp 1. mai, og han beskriver dialogen med UiO som ekstremt god.

– Universitetet i Oslo har respektert vår ytringsfrihet og gitt hele Europa et eksempel på hvordan man bør møte en slik studentaksjon

– Vi gir oss ikke

– Hvorfor tar dere ned campen i dag?

– Nå begynner det å bli kaldt og vått, og vi har markert ettårsdagen for folkemordet som startet 7. oktober, svarer Al-Mahdi.

– For oss har det vært viktig å få fram at det ikke handler om en krig som har vart i ett år, men om en krig mot det palestinske folket som begynte for 76 år siden, presiserer han og legger til:

– Vi pakker ned leiren, men det betyr ikke at vi gir oss. Vi fortsetter aksjonen på andre måter.

Følg UA på Facebook og Instagram.