Nå er det klart: Fra denne datoen blir det lettere å bli universitet
Nå er de nye reglene for å bli universitet forskriftsfestet og trer i kraft etter nyttår.
Forsknings- og høyere utdanningsminster Oddmund Hoel sier nye regler skal gi institusjoner mulighet til å dyrke særegenheter.
Foto: Kaia Sørland
Nå har regjeringen fastsatt de nye kriteriene for å bli universitet. Kriteriene gjelder fra 1. januar 2025.
Fra neste år blir det krav om minst ett doktorgradsprogram ved institusjonene fremfor dagens krav på fire, og det blir enklere for de vitenskapelige høyskolene å få opprykk til universitet. Det skriver Kunnskapsdepartementet i en pressemelding.
- Nå legger vi til rette for at institusjonene kan dyrke sine særegne kvaliteter, og ikke bli presset inn i samme mal, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel (Sp).
Ministeren sier de nye reglene, som ble sendt ut på høring i vår, bidrar til å avbyråkratisere, forenkle og realitetsorientere.
- Med de nye reglene kan institusjonene bruke tiden på å løse behov i samfunnet, i stedet for å delta i en unødvendig og omstendelig konkurranse for å kunne kalle seg universitet, sier Hoel i KDs pressemelding.
I dag er det i alt elleve universitet i Norge, der det ferskeste er Universitetet i Innlandet.
Fakta
Hovedtrekk i endringen
- I dag er det krav om fire doktorgradsprogrammer for å bli universitet. Regjeringen endrer dette, og har bestemt at det skal være krav om minst ett doktorgradsprogram. Institusjonen må ha doktorgradsutdanning som dekker det vesentligste av fagtilbudet. Dette gjør at institusjoner med et bredt fagtilbud i praksis må ha mer enn én doktorgradsutdanning.
- Universitetene må fortsatt ha doktorgradsutdanninger som dekker det vesentligste av utdanningstilbudet, men reglene åpner for at institusjonene kan samarbeide om doktorgradsutdanningene.
- Regjeringen viderefører kravet om stabil forskerutdanning innenfor det vesentligste av fagområdene. Institusjonen må minst uteksaminere fem doktorgradskandidater per år over en treårsperiode og ha tatt opp minst 15 doktorgradsstudenter per år i snitt over en periode på fem år.
- Dagens vitenskapelige høyskoler kan bli universiteter etter en forenklet prosedyre.
Kilde: Kunnskapsdepartementet