UA skrev fredag at rektor Tor Grande truet med å kaste Sintef ut av lokalene i Alfred Getz vei, der deres metallurgiske miljø i dag sitter sammen med NTNU-miljøet.
Bakgrunnen var at bygget i Alfred Getz vei måtte rives for at campusprosjektet skulle kunne gjennomføres, her skal P6 - Humaniora og samfunnsvitenskap bygges. Sintef var på sin side lenge usikre på om betingelsene for å bli med over i det nye Materialteknologi-bygget i campusprosjektet, det såkalte P2, var gode nok.
- Var det i etterpåklokskapens lys riktig å gå så hardt ut?
- Det var viktig å være tydelig, ja. For å få gjennomført NTNU Campussamling så var det ikke noe alternativ, tomten må brukes til å bygge det største bygget i hele prosjektet, sier Grande til UA.
Han sier forhandlingene var krevende i starten.
- Da hadde vi behov for å markere NTNUs posisjon tydelig. Men begge parter erkjente ganske raskt at det er mye mer som forener oss enn som skiller oss.
Det var viktig å unngå forsinkelser, ifølge Grande.
- Det hastet med å få klarhet i om Sintef ville være med inn i P2, som nå har hatt byggestart. Vi måtte ikke bli forsinket der, for det kunne fått følger for oppstarten av byggingen av P6 for humaniora og samfunnsvitenskap i første halvdel av 2027, sier han.
«Konsekvensene av å ikke bygge P6 er så store at vi vil gjøre alt i vår makt for å rive Alfred Getz vei, inklusive rettslige skritt», skrev han blant annet i mailen til Sintefs konserndirektør Alexandra Bech Gjørv.
Han sier Bech Gjørv og han møttes fysisk flere ganger for å få detaljene på plass.
- Dette var en viktig sak, både for campussamlingen og for å ivareta miljøene som var involvert. Dessuten er vi to parter som kjenner hverandre veldig godt og hvor det er takhøyde for klare meldinger. Det var derfor diskusjonen gikk såpass friskt, sier Grande.
- Ja, det stemmer - så jeg vet hvor godt Sintef og NTNU jobber sammen her. Det var viktig at vi fikk til en samlokalisering. Samgangen mellom Sintef og NTNU er jo et av de store fortrinnene som teknologibyen Trondheim har.
God relasjon
Han sier han egentlig følte seg trygg på at de til slutt ville komme i mål.
- Men vi sto litt fra hverandre i en periode. Det måtte være en rimelig løsning for begge parter, og vi måtte strekke oss litt. Det var også viktig for oss at Kunnskapsdepartementet var på linje med det vi avtalte, sier Grande.
- Hvordan er stemningen mellom deg og Bech Gjørv i dag?
- Du, vi har fortsatt en god relasjon. Det har vi hatt både før, underveis og etter denne saken. Temperaturen var nok i starten høyere i nivåene under oss, enn mellom oss to, sier Grande.
Alexandra Bech GjørvFoto: Tore Oksholen
Konserndirektør i Sintef, Alexandra Bech Gjørv, kommenterer kort til saken at hun ikke har noen problemer med samarbeidet med NTNU.
- Jeg opplever at samarbeidet er kjempegodt. Det er naturlig med temperatur i store forhandlinger, sier Bech Gjørv.