Gravlagt institutt ser ut til å overleve: - Vi har feiret med kake
Ansatte og studenter ved IKM engasjerte seg for å bevare instituttet. Om dekanens innstilling vedtas på torsdag har de nok lyktes.
I bokstavelig forstand teatralske virkemidler ble tatt i bruk da dramastudentene markerte sin motstand mot forslaget om å legge ned instituttet deres. Begravelsen fant sted foran Hovedbygget en fredag ettermiddag i mai.Foto: Tore Oksholen
- Jeg var spent på innstillingen, og er selvsagt lettet over at IKM blir værende som eget institutt, sier instituttleder Tore Kirkholt ved IKM.
Regner med at innstillingen vinner gehør
- Forslaget om å splitte opp IKM ville betydd at vi hadde splittet opp fagmiljø som hører naturlig sammen, så det kjennes veldig bra å kunne bygge videre på de sterke sidene ved studiene her på IKM, sier Kirkholt.
Han mener settedekanens innstilling i det store og hele er bra.
- Den peker på noe vi ved IKM har vært opptatt av, at det er viktig å ha ro i organisasjonen for å kunne jobbe godt med økonomien på hvert institutt og enhet. Dette tror jeg fakultetsstyret vil ha stor forståelse for, så jeg regner med at innstillingen vinner gehør både hos fakultetsstyret og NTNU-styret, sier Kirkholt.
Om fakultetsstyret på torsdag vedtar settedekanens innstilling om å kun slå sammen historieinstituttene skal saken videre opp for NTNU-styret. Her tas den endelige avgjørelsen for ny instituttstruktur ved HF.
Flere protesterte mot å legge ned iKM
I dag har HF syv institutt. Tidligere i år presenterte et arbeidsutvalg tre alternativer til ny instituttstruktur, hvor forslagene gikk ut på å kutte ned til fire, fem eller seks institutt.
Flere kalte forslaget om å gå ned til fem institutt som det mest reelle forslaget, som ville innebære å splitte opp IKM og fordele fagmiljøene der mellom ulike institutter.
Da forslaget om å splitte opp IKM ble presentert reagerte en rekke ansatte ved IKM med sjokk, sorg og sinne i en ytring i UA. Blant disse var professor i filmvitenskap Anne Gjelsvik.
- Vi er nå veldig lettet over innstillingen, og har allerede feiret med kake. Vi har opplevd å bli hørt, og tror at arbeidet vi la ned har hatt betydning for avgjørelsen, sier Gjelsvik til UA.
Hun peker videre på at de gjerne skulle vært foruten støyen og stresset de ble påført av fakultetsledelsen i vår.
- Det oppleves blant annet som sløsing av tid som kunne blitt brukt på kjerneoppgavene. Men vi er veldig glad for at forslaget er skrotet, slår hun fast.