Går inn for samling av historiemiljøet mot de tillitsvalgtes ønske

Settedekan Olav Bolland vil samle historieinstituttene i 2025. Fagforeningene mener det er for risikabelt.

Dekan Olav Bolland ved et tidligere NTNU-styremøte. Nå foreslår han at det forberedes en sak for styret om å samle historieinstituttene 01.08.2025.

Torsdag er det møte i fakultetsstyret ved Det humanistiske fakultet (HF) ved NTNU. Da vil settedekanen anbefale for styret at de to historieinstituttene slås sammen til ett institutt fra 01.08.2025. Dette til tross for at fagforeningene ikke vil stille seg bak forslaget. De mener det er for mye risiko ved forslaget.

Dette kommer fram fra sakspapirene til torsdagens møte i fakultetsstyret ved HF.

Fakta

Historieinstituttene ved NTNU

Les tidligere saker om konflikten på UAs samleside.

Ønsker ikke å kommentere i forkant av møtet

Det foreslås ingen flere endringer i instituttstruktur. Det betyr at om innstillingen vedtas i fakultetsstyret og så i NTNU-styret er Institutt for kunst- og medievitenskap reddet fra sammenslåing med blant annet Institutt for musikk.

Som Universitetsavisa tidligere har omtalt, er det dekan Olav Bolland ved Fakultet for naturvitenskap som har tatt over arbeidet med ny instituttstruktur ved HF, kalt Framtidas HF. 

Han ble oppnevnt av rektor ved NTNU som settedekan etter at HF-dekan Anne Kristine Børresen valgte å tre til side etter at det ble stilt spørsmål rundt hennes habilitet i saken.

Universitetsavisa har vært i kontakt med Olav Bolland, som ikke ønsker å uttale seg om saken i forkant av møtet torsdag.

Må gjøres ytterligere grep med økonomien

I sakspapirene fra Losam-møtet ved fakultetet står det at «Dekan anbefaler alternativet med seks institutt, altså en samling av IHK og IMS fra 01.08.2025 etter modell av arbeidsgruppas forslag, bortsett fra at kunsthistorie forblir ved IKM. Alternativet reduserer risikofaktorene omtalt i alternativet med fem institutt.»

Blant risikofaktorene det pekes på her er risiko for det psykososiale arbeidsmiljøet ved fagmiljøene, samt en rekke ledelsesutfordringer.

På den andre siden er det økonomiske risikofaktorer ved å ikke gjennomføre samling av flere institutt. Bollands forslag peker på at nullalternativet der man beholder dagens instituttstruktur ikke er økonomisk forsvarlig. I likhet med arbeidsgruppen bak rapporten Framtidas HF, peker også dekanen på at å samle historieinstituttene ikke sparer nok penger.

«Samtidig innebærer det å ha seks institutt ved HF at det må gjøres ytterligere grep på andre områder enn instituttstruktur for å bidra til balanse i fakultetets økonomi,» skriver Bolland i sin innstilling.

- Gjenoppretningsarbeidet har framdeles en vei å gå

Der dekanen konkluderer med at de økonomiske risikofaktorene gjør at det er verdt å framskynde samlingen av historieinstiuttene, er ikke fagforeningene NTL og Forskerforbundet enig. Per nå finnes det et vedtak i NTNU-styret som knytter tidsfristen for samling av historieinstituttene ved utgangen av neste åremålsperiode, altså i 2029.

«Gjenopprettingen av historiemiljøene er på rett vei. Innenfor hvert enkelt av instituttene er arbeidsmiljøet vurdert som forsvarlig. Men gjenoppretningsarbeidet har fremdeles en vei å gå, både relasjonelt og organisatorisk,» står det i tvisteprotokollen fra sist møte i Losam ved HF. 

Tvisteprotokoll er et dokument som skal redegjøre for partenes uenighet når man ikke kommer fram til en beslutning gjennom forhandling

«Dersom denne prosessen skal fremskyndes må det finnes særs gode grunner og det må legges frem en troverdig risikovurdering som sannsynliggjør at dette ikke vil få store arbeidsmiljømessige problemer,» heter det videre i NTL og Forskerforbundets standpunkt.

Representantene for Forskerforbundet og NTL ved Det humanistiske fakultet ønsker ikke å kommentere saken i Universitetsavisa. De viser til tvisteprotokollen for sine standpunkt.

Ikke tilstrekkelig vurdert risikoen

I tvisteprotokollen pekes det på at selv om det i og for seg er en god begrunnelse å skulle spare penger, så er det stor usikkerhet knyttet til besparelsene ved forslaget. De mener også at det er store mangler i risikovurderingen knyttet til sammenslåingen.

Blant annet peker de på at risikovurderingene kun er gjennomført av ledere på fakultetsnivå og ikke involverer ledere eller ansatte ved historieinstituttene. 

Fagforeningene mener også at risikoen av oppblussing i den alvorlige arbeidskonflikten som førte til oppsplittingen av instituttene ikke er tilstrekkelig vurdert.

«Fagforeningene foreslår at HF tar initiativ til at det nå legges en konkret tidsplan for det videre arbeid med gjenopprettingen, med tanke på sammenslåing etter tidsplanen vedtatt av NTNUs styre, altså senest innen utgangen av 2029,» konkluderer de i tvisteprotokollen.

Følg UA på Facebook og Instagram.