Søndag formiddag 8. september brøt det ut brann i taket på ZEB Living Lab, en frittstående forskningslab som står ved Perleporten på campus Gløshaugen. Brannmannskaper og politi var raskt til stede og fikk slukket brannen. Ingen personer oppholdt seg i bygget når brannen brøt ut.
Over tre uker senere er det fortsatt lite som er klart om hva som forårsaket brannen og hva som er skadeomfanget. Teorien er at brannen har startet i solcellepanelet på taket, men det er fortsatt ikke bekreftet.
- Jeg foreløpig ikke vet noe mer om selve
brannårsaken, men forsikringsselskapet har begynt sine undersøkelser, og
takstmann har vært på en første befaring. Denne uken vil trolig huset også bli
undersøkt grundigere, for en mer inngående tilstandsvurdering, sier dekan ved Fakultet for Arkitektur og design, Sara Brinch
Alltid en risiko
ZEB Living Lab er til daglig et laboratorium for testing av energieffektive tiltak og materialer. Bygget er derfor utstyrt med mange målesensorer for å registere og minske utslipp. Laben brukes både til møter, undervisning og det har til og med vært brukt som bolig over perioder, for å registrere energi- og CO2-utslipp.
Mye av det tekniske utstyret ble raskt hentet ut og Francesco Goia, som leder forskningsprosjekt i huset, sier at det heldigvis ser ut som at det tekniske utstyret har klart seg.
- Det ser ikke ut til at det er skader på det tekniske utstyret. Det ser ut som at det først og fremst er bygningskropp og bygningsdeler som har tatt skade. Men selv om vi ikke har mistet teknisk utstyr, så er jo dette et tap, ettersom hele huset er teknisk forskningsinfrastruktur, som nå er lukket og avstengt, sier han.
Goia forklarer at det som er spesielt med denne laben er at den er utviklet for å kunne la folk bo og oppholde seg i bygget som det av forskningsprosjektet.
Finnes det alternative plasser for å fortsette slike forskningsprosjekt?
- Vi vurderer andre steder, men det som var spesielt med ZEB Living Lab er at det er en bolig. Vi hadde planlagt å gå i gang med et prosjekt i november, hvor noen grupper skulle inn og bo i huset over flere perioder, men det vet vi ikke om vi vil kunne gjennomføre. Vi ser på muligheten for å flytte eksperimentet til et annet sted, eller endre omfanget til eksperimentet, men det er utfordrende.
Tror solcellene er årsaken
Goia håper bygget kommer tilbake i sin opprinnelige stand. Enn så lenge venter han på grønt lys for å få tilgang til bygget og estimat over hva som er forholdene.
Han vet heller ikke hva som er årsaken til brannen, men ut i fra bildene av brannen som ble publisert er han enig i at det ser ut som at det er solscellene som er kilden.
Var man oppmerksom på brannfaren knyttet til bruk av solceller?
- Alt strømledende utstyr kommer med brannfare, og det er selvsagt tatt høyde for det, forklarer han.
Goia tror det er lærdom å hente fra hendelsen og er lettet over at det ikke var større skader. Nå gjenstår det å se om huset får sin gjenoppreisning. Dekanen mener det er sannsynlig, men at spørsmålet også knytter seg til fremtidige planer for tomten.
- ZEB Living Lab har
en avtale med NTNU Eiendom om bruk av tomten huset står på, som løper ut i
2025. Et spørsmål av betydning for husets videre framtid har vært om NTNU har
planer for annen bruk av tomten i årene framover. Til dette har
Eiendomsdirektør Frank Arntsen svart at det ikke finnes noen alternative
planer, sier Brinch.