Fadderuke

Sola strålte da hele Trondheims studentfrivillighet viste seg fram

Tirsdag fikk Trondheims studentforeninger og andre aktører vist seg fram for de nye studentene i Elgeseter park. 

Trym Sørensen sto på stand for NTNUIs svømmegruppe iført en gammel badedrakt. Om det er en slik drakt svømmegruppa har brukt til svømming tidligere er han derimot ikke helt sikker på. - Jeg vet ikke hvor gammel den er, men den har nå noen høl her og der, sier han.
Publisert

Tirsdag ettermiddag, på fadderperiodens andre dag, var det duket for Studentersamfundets fadderuke-kickoff i Elgeseter park. 

- Første gang vi arrangerte kickoff var i 2022. Det ble et slags svar på den digitale immatrikuleringen, og at studentfrivilligheten savnet et sted å få fremme seg selv litt. Det var så suksess at vi har valgt å fortsette med det nå, sier Hildegunn Weum, pressesjef for komiteen for kickoffet. 

Hildegunn Weum er pressesjef for fadderuke-kickoff.

Til kickoffet har de invitert studentorganisasjoner og organisasjoner som jobber mot studenter og studentfrivilligheten. 

- Dette er et rusfritt arrangement, hvor vi ønsker å vise det store mangfoldet av organisasjoner og foreninger for studentmassen. Her finner du alt fra de tekniske gjengene på Samfundet til Velferdstinget til idrettslagene ved NTNUI, sier hun.

I tillegg til studentforeningene er det også noen kommersielle aktører som deltar, som Rema 1000 og andre i Reitan-gruppen. 

Også Reitan-gruppen stilte bredt i Elgeseter park på tirsdag, med stands for Norsk kylling, Rema 1000, 7 Eleven og samarbeidspartner Grønne folk.

- De er her rett og slett fordi de ønsker å være med på å ønske de nye studentene velkommen. De ble med på fadderuke-kickoff i etterkant av sponsoravtalen de har med Studentersamfundet og nybygget ble inngått, men vårt samarbeid står utenfor denne avtalen, sier Weum.

- Folk har vært positive

Det er Studentersamfundet som står bak hele arrangementet, hvor de har en egen komité for fadderuke-kickoffet. 

- Vi er en liten komité bestående av gamle frivillige. Det er en del jobb å få dette på plass, men vi er en gjeng engasjerte folk som kan å ta i et tak og vise frem studentfrivilligheten, sier hun. 

Å få aktører til å stille på stand er ikke et problem. 

- Det er tidlig i fadderuka og verveperiode nå. Så for mange er det viktig å komme og møte de nye studentene og få dem med i foreningene sine. Så folk har vært veldig posititve, sier hun. 

I tillegg til et større område med stands, hadde de rigget opp en scene for å holde konserter, taler og dele ut priser. Blant disse var vinnerne av årets Studentbuddy-pris, som er en pris NTNU selv deler ut. 

I anledning kick-offet var det også satt opp en stor scene for å holde konserter, taler og dele ut priser. Det var stønterne Sofie Årdal og Vinjar Svendsen fra Markedsføringsgjengen på Samfundet som var konferansierer.

Denne prisen deles ut til miljø, grupper eller foreninger tilknyttet NTNU som har gjort arbeid med å forebygge ensomhet blant studentene og skaper trivsel, tilhørighet og fellesskap. 

I år var det tre mottakere av prisen: Programvareverkstedet, Erasmus Student Network Trondheim og Sammen ved Espen Hoff.

Arrangerer alternativ fadderuke

Programvareverkstedet sto selv på stand, og forklarte at de er en linje-uavhengig studentforening. De arrangerer blant annet en egen, alternativ fadderuke. 

- Den er for alle som vil. Det er mange som ønsker å ha en fadderuke som ikke kun er fest, men med mulighet for alt annet, sier Sindre Østby, som var en av de som sto på stand for Programvareverkstedet. 

Programvareverkstedet var en av årets tre vinnere av Studentbuddy-pris. Fra venstre: Stian Johannesen, Sindre Østby og Aleksander Knutsen.

- Det er alkoholfrie arrangement, sånn spesifikt. Alle som ønsker alkoholfri fadderuke uten at det er religiøse grunner kan komme, utdyper Aleksander Knutsen, som også sto på stand. 

De forteller at det ofte er rundt 20 til 30 fadderbarn som møter opp på det de arrangerer. 

- Når vi har hatt DnD har det vært opp mot 35 til 40 fadderbarn, så det virker som det er litt etterspørsel, sier Østby.

Se flere bilder fra kickoffet under. 

Karoline Lie Holm (øverst) og Kristine Utstøl (nederst) viste fram poledancing fra NTNUI dans. Holm har trent pole i to år, mens Utstøl har holdt på med dette i seks år. - Nå trener jeg fem ganger i uka, før jeg skal være med i NM, sier Utstøl til UA.
Ordfører i Trondheim, Kent Ranum, holdt dagens første tale. Han introduserte seg som Kent Ranum, 48 år og ferdig som student for lenge siden. Han fortalte at Trondheim leverer to garantier: kjærestegaranti og trivselsgaranti. - Kjærestegarantien går nesten av seg selv, men trivselsgarantien må du gjøre en egen innsats for, sa Ranum.
Knaus-koret er ett av Studentersamfundets kor, og holdt en liten konsert midt i den travle parken.
Et annet av Samfundets kor, UKEkoret Pirum, stilte selvfølgelig også, og sang mens de toget gjennom folkemengden.
Flere av de tekniske gjengene på Studentersamfundet hadde stilt opp stand for å rekruttere nye studenter. Samfundet har opptak nå, og fristen til å søke til de ulike gjengene er 25. august kl. 23.59.
Blant de inviterte til parken var Velferdstinget, med slagordet «Fordi du skal leve også». De delte ut kanelboller til lange køer av ferske studenter.
Studenter for Palestina var også til stede, og delte ut den symbolske vannmelonen til forbipaserende.
Kulturfestivalen UKA er tilknyttet Studentersamfundet, og var til stede på kickoffet med både egen stand og hoppeslott.
Samfundet hadde for anledningen bygget en haug fuglekasser. Her kunne man scanne en QR-kode for å bli med i en konkurranse for å vinne konsertbilletter.
Gratis mat var populært blant studentene. Her delte Norsk kylling ut kyllingklubber.