Fakultet for medisin og helsevitenskap

Forsiktig optimisme, men særlig to institutt sliter

Fakultetet med de største økonomiske utfordringene ved NTNU melder om å være på bedringens vei. Men oppsigelser utelukkes ikke fullstendig.

Institutt for nevromedisin og bevegelsesvitenskap trekkes fram som et av to institutt som sliter.
Publisert Sist oppdatert

Fakultet for medisin og helsevitenskap ved NTNU har over lengre tid måtte kutte store kostnader. 

- MH har hatt to krevende år med betydelige nedskjæringer og omstilling. Vi ser nå effekt av tiltakene. Dekanen melder om fremgang og forsiktig optimisme for årene som kommer, selv om utfordringer fortsatt gjenstår, skriver fakultetet i en pressemelding.

- MH har fortsatt krevende økonomiske utfordringer, men håper å unngå oppsigelser ved de fleste instituttene, slår fakultetet fast videre.

Dekan Siri Forsmo presiserer overfor UA at de håper det ikke vil bli nødvendig ved noen institutt. Dekanen ser nå en tydelig effekt av de stramme tiltakene ved fakultetet, blant annet ansettelsesstopp og avvikling av studietilbud.

- Antall ansatte ved på fakultetet er redusert og det forventes ytterligere reduksjon gjennom naturlig avgang i langtidsperioden. Det er forskjell på instituttene i hvor fort de greier å snu økonomien, men vi håper at det ikke blir nødvendig med oppsigelser av ansatte ved noen institutt.

MH-dekan Siri Forsmo håper å slippe oppsigelser.

- Er det da de to instituttene dere trekker fram som sliter hvor oppsigelser fortsatt kan bli aktuelt?

- Målet er å unngå oppsigelsesprosesser, derfor må vi fortsatt ha stramme omstillingstiltak, svarer Forsmo.

Forventer overskudd i 2026

Fakultetet har nå utarbeidet et budsjett for perioden 2025-2028. Budsjettet innebærer en antatt reduksjon på om lag 60 årsverk sammenlignet med 2024.

De skriver at dette er et resultat av streng ansettelsespolitikk, redusert drift og færre investeringer. 

Fakultetet peker også på at NTNU sin nye finansieringsmodell gir fakultetet en årlig inntektsøkning på tolv millioner kroner. Samtidig som et høyt antall disputaser bidrar til økt inntekt. 

- Mens vi budsjetterer med underskudd i 2025, forventer vi overskudd fra 2026. Dette legger grunnlaget for nødvendige avsetninger til investeringer mot utgangen av langtidsperioden i 2028, skriver fakultetet.

Trekker fram to institutt som sliter

For flertallet av instituttene anses nå den økonomiske situasjonen å være i bedring. I det videre omstillingsarbeidet må imidlertid to av institutter følges opp spesielt, skriver fakultetet i pressemeldingen.

Institutt for helsevitenskap i Gjøvik har store negative avsetninger. 

MH skriver at nedleggelse av ergoterapiutdanningen i Gjøvik vil fra 2026 gi overtallighet knyttet til dette studieprogrammet. 

De berørte ansatte vil få tilbud om individuelle sluttavtaler.

Institutt for nevromedisin og bevegelsesvitenskap har i noen år hatt store underskudd.  Det er ikke tegn til at den økonomiske situasjonen vil bedres.

Begge disse instituttene vil følges opp særskilt i det videre omstillingsarbeidet, skriver fakultetet.

Vil vurdere om fordelingen skal bli annerledes

Dekan Forsmo forklarer at det er en sammensatt problemstilling at dette instituttet sliter spesielt.

- INB er et stort og komplekst institutt med mange studieprogram og stor forskningsaktivitet. Planen er å se nærmere på om de økonomiske fordelingsprinsippene til instituttene må justeres.

- Hva legger dere i at IHG og INB vil følges opp spesielt? Vil disse få strengere krav på seg?

- Ved IHG avvikles studietilbudet i ergoterapi, og de ansatte vil bli fulgt opp spesielt. For INB må vi ha en grundig gjennomgang av instituttets totale aktivitet, innmeldt ressursbehov og resultatbasert finansiering, svarer Forsmo.

Asvslutter året med mer optimisme

For øvrige institutter har den restriktive ansettelsespolitikken bidratt til å unngå oppsigelser, og tilpasning til vedtatte stillingsplaner skjer gradvis.

Dekan Siri Forsmo takker ansatte og studenter for deres innsats så langt i det som er en krevende tid. 

- Vi er slett ikke i mål, men jeg vil gå ut av 2024 mer optimistisk enn jeg gikk inn året, avslutter dekanen pressemeldingen.

 Saken er oppdatert 26.11 kl. 16.46 med sitater fra dekan Siri Forsmo.

Følg UA på Facebook og Instagram.