MH-fakultetet vil spare opp mot 20 millioner på endringer i studieprogram

Fakultetet fjernet totalsummen fra Innsida etter at UA stilte spørsmål ved regnestykket.

Fakultetsstyret har bedt dekanen om å identifisere varige tiltak, hovedsakelig i form av nedbemanning som kan bidra til at fakultetet på sikt vil være i stand til å komme tilbake til en økonomisk bærekraftig situasjon
Publisert Sist oppdatert
Fakta

Endringslogg

Etter at UA gikk gjennom de ulike sparetiltakene, og redegjorde for noe over 10 millioner, etterspurte vi fakultetet om mer detaljert info om hvor de resterende millionene tenkes spart inn. Kort tid etter ble meldinga om de 20 millionene fjernet fra fakultetets nettside.

Kl. 14.20 mottok vi følgende presisering fra MHs prodekan Jon Magnussen:

"I utsending av saksdokumenter til LOSAM fredag 06. september var det to sider som forsvant i sammenstillingen. Dette er nå korrigert og en ny versjon av saksdokumentet er oversendt til LOSAM" Vi oppdaget at de to sidene manglet etter UA sin henvendelse. De to sidene gjør regnestykket som resulterer i 20 millioner forståelig. Før dette ble korrigert i sakspapirene til LOSAM ble setningen tatt bort fra innsidameldingen for ikke å skape ytterligere forvirring."

Les i einnsyn hele det oppdaterte saksdokumentet her, med regnestykket som viser hvor de 20 millionene er hentet inn. 

Meldingen lagt ut på NTNUs intranett beregnet effekten på de nye sparetiltakene til 20 millioner kroner. De 20 millionene kommer på toppen av besparelser gjennom effektivisering av eksisterende studieprogram, og ledelse og administrative støttetjenester.

Sliter med økonomien

Fakultet for medisin og helsevitenskap (MH) sliter med økonomien. UA har tidligere skrevet at fakultetet vurderer å kutte over 90 stillinger.

Endringene som er foreslått er blant annet at bachelorprogrammet i ergoterapi i Gjøvik legges ned, og det vurderes omfordeling av studieplasser i sykepleie mellom studiestedene. 

Flere studieprogram og videreutdanninger er foreslått nedlagt fra studieåret 2025/2026, inkludert videreutdanning i palliativ omsorg og aldring og eldres helse. Flere masterprogram skal også legges ned eller omstruktureres. Se mer detaljer om nedleggelsene lenger nede i artikkelen.

Alle ansatte ved Fakultet for medisin og helsevitenskap (MH) er invitert til et informasjonsmøte 11.9, der ledelsen vil svare på spørsmål, ifølge en melding på Innsida. 13.9. diskuterer tillitsvalgte og ledelsen saken i Losam-møte. 

Skal spare millioner på nedleggelser

I sakspapirene til Losam-møtet ligger en rapport, der det kommer fram hvor mye MH regner med å spare på å legge ned de ulike studieprogrammene og videreutdanningene.

De økonomiske konsekvensene er beregnet med utgangspunkt i anslag over sparte lønnskostnader og tapte inntekter knyttet til studiepoengproduksjon. I tillegg er det gjort en vurdering av mulige konsekvenser for BOA-aktivitet (bidrags- og oppdragsfinansiert aktivitet).

Ergoterapiutdanning ved NTNU tilbys både i Trondheim og på Gjøvik. Dekanens ledergruppe mener det er forsvarlig å legge ned utdanningen i Gjøvik. 

Her anslår rapporten en økonomisk besparelse på 2.503.ooo kroner. 

Legger ned master i klinisk helsevitenskap

Nedlegging av videreutdanning i aldring og eldres helse anslås til en innsparing på 1.721.000 kroner.

Nedlegging av avansert klinisk allmennsykepleie: dette programmet har vært satt på pause, og man har foreslått en modell med deltidsstudium i de tre byene. Dette ville krevd fire årsverk, og ville kostet mellom 2.160.000 kroner og 2.697.000 kroner. Dette har ikke fakultetet råd til, og foreslår å legge det ned.

Nedlegging av master i klinisk helsevitenskap vil ifølge rapporten fra MH gi en økonomisk besparelse på 3.229.000 kroner.

Disse endringene vil nå legges til grunn for hvert enkelt institutts bemanningsplan videre.

Vil omfordele studieplasser

I tillegg til disse nedleggelsene, vil MH altså også spare penger på for eksempel omfordeling av studieplasser. MH tilbyr bachelorstudium i sykepleie på alle tre studiesteder. Det er ulik rekruttering til disse studiestedene; til Trondheim er det meget god rekruttering. Derfor ønsker NTNU å overføre studieplasser fra Gjøvik til Trondheim.

Det er også foreslått nedleggelse av studieretningen kreftsykepleie i Trondheim fra og med studieåret 2025/2026, og å flytte alle studieplassene til Ålesund.

Det anbefales også at ved opprettelse av nye masterprogram ved MH bør det bli en fast struktur med flere fellesemner og færre valgemner. 

 

Følg UA på Facebook og Instagram.