Vedtok enstemmig å samle disse instituttene
Styret ved Fakultet for naturvitenskap går inn for å samle Institutt for kjemi og Institutt for bioingeniørfag på ledernes forslag. Nå gjenstår bare NTNU-styrets ja.
Under et fakultetsstyremøte i fjor høst ble dekanens forslag til ny instituttstruktur stemt ned. Denne gangen stemte fakultetsstyret ja til et nytt forslag om instituttsamling.
Foto: Benedikt Erikstad Javorovic
Mot slutten av fjoråret kom det et initativ fra lederne ved Institutt for kjemi (IKJ) og Institutt for bioingeniørfag (IBF). Da hadde nettopp dekanens forslag som inkluderte en større samling av institutter ved Fakultet for naturvitenskap (NV) blitt stemt ned.
Skal være i drift fra begynnelsen av neste år
Under et møte i Fakultetsstyret ved NV forrige uke ble det enstemmig vedtatt å gå inn for samlingen. En endelig beslutning skal fattes av NTNU-styret, som skal behandle saken 18. juni. Det opplyser fakultetet på sine sider.
Stilling som instituttleder lyses ut etter vedtak i NTNU-styret og innplassering av berørte ansatte skal være ferdig innen 1. juli 2025. Dermed vil det nye instituttet vil være operativt fra 1. januar 2026.
Det nye instituttet vil hete Institutt for kjemi og bioingeniørfag (IKB) på norsk og Department of Chemistry and Biomedical Science på engelsk.
Mener det er risiko knyttet både til samling og å ikke samle
Fra papirene til fakultetstyremøtet kan man lese at det er gjennomført risikovurderinger for både dagens situasjon (0-alternativet) og ved
sammenslåing.
Ved sammenslåing er de mest sentrale risikofaktorene som pekes på:
- Ulik instituttkultur og strategiske prioriteringer.
- Uro knyttet til bemanning, innplassering og tilhørighet.
- Fordeling av administrative oppgaver og ledertilstedeværelse.
Risikoene ved å ikke gjøre endringer (0-alternativet) er særlig knyttet til sårbarhet i små
fagmiljøer og ineffektiv ressursbruk.
Generelt vært positiv respons
Tidligere i prosessen har det også vært gjennomført en høring blant fagmiljøene som foreslått sammenslått. For det meste har disse vært relativt positive, men noen fagmiljø har stilt spørsmål ved gevinstene.
Dette har vært spesielt ved Institutt for kjemi. Blant annet har Faggruppe for
organisk kjemi har pekt på at det er små besparelser og at det oppleves som det ikke er noen faglig grunn for samlingen. Administrasjonen ved samme instiutt ytret i sitt høringssvar bekymring for større arbeidsbelastning.
Fakultetets fagforeningsrepresentanter gikk inn for å støtte sammenslåingen, med forbehold om at det nye instituttet skal ha en HMS-ansvarlig i full stilling.