ntnu

Her heiser de dette flagget for første gang

For første gang flagger NTNU for å feire de nasjonale minoritetene rom og romani. Det er den andre av tre nye flaggdager.

I dag ble nye flagg heist i alle NTNUs studiebyer. På Dragvoll skal det flagges med vimpler. Prorektor Rolfsen mener dette er både riktig og viktig.
Publisert Sist oppdatert

I dag, 8. april er det den internasjonale romdagen. Dagen ble etablert som en merkedag på den første verdenskongressen for romer, som fant sted i London i 1971. I 2025 så har den altså også nådd NTNU.

- Nå flagger vi for alle Norges nasjonale minoriteter ved NTNU. Nå er det romfolk og romani som står for tur. Vi vil gratulere dem, så ønsker vi også å skape mer bevissthet rundt disse minoritetene, sier prorektor for samfunnsansvar og formidling, Monica Rolfsen til Universitetsavisa.

Håper å komme i kontakt med forskere

Hun håper blant annet å komme i kontakt med folk ved NTNU som enten har tilhørighet til gruppen, eller som driver med forskningsaktivitet knyttet til romfolket.

Prorektor Monica Rolfsen mener det er viktig NTNU tar ansvar for formidling på dette området også.

- Om noen tenker de ønsker å ta kontakt så vil vi gjerne vite. Vi har ikke greid, uten å ha gjort noe voldsom kartlegging,  å fange opp at vi har noen store aktiviteter ute på NTNU. Men det er klart, vi driver med veldig mye forskjellig ved NTNU, så vi ser ikke bort fra at det finnes noen der ute, sier hun.

Rolfsen mener det er viktig at NTNU nå flagger for de norske nasjonale minoritetene.

-  Alle de folkegruppene har jo blitt utøvd stor urett mot gjennom historien, så det handler om en anerkjennelse av det. Mot rom og romani har Norge hatt den såkalte «sigøyner-paragrafen», som forbød de som ikke var bofast innreise i landet. Den ble opphevet først i 1956. Det var også tvangssteriliseringer gjennomført i Norge, sier Rolfsen.

Det internasjonale romflagget avbilder et vognhjul og ble lagd i 1933. Det ble vedtatt i 1971 på samme konferansen der de besluttet dagens dato som merkedag.

Har lagt til tre ekstra flaggdager

Neste gang blir det skogfinnene som skal flagges for. Det skjer 21. juni. NTNU flagger nå for alle Norges nasjonale minoriteter som har et offisielt flagg Det vil si kvener/norskfinner, skogfinner, romer og romanifolk/tatere. Jøder er også en nasjonal minoritet i Norge men har altså da ikke eget flagg.

Samene, som regnes som et urfolk, heller enn en nasjonal minoritet, har de flagget for en stund nå. Eller flagges det for lokale Pride-feiringer og for vanlige norske flaggdager. 

- Det er klart NTNU har folk med tilknytninger til de fleste land. Vi kan ikke flagge for alle. Det er også litt kinkig å begynne å heise flagg fra andre nasjoner. Men vi har funnet at dette er en god avgrensing, sier Rolfsen.

Det medfører litt ekstra arbeid for vaktmesterne rundt på NTNUs campus, som har fått tre nye flagg og flaggdager å holde styr på, men Rolfsen sier responsen er god.

- Jeg spurte om de synes jeg har laget mye ekstra jobb. Det synes de gikk fint. Det som er viktig for dem er at vi har litt klare regler, så det ikke er så mye forvirring rundt det, slår Rolfsen fast.

Følg UA på Facebook og Instagram.