Høyesterett: Utestenging av student for selvplagiat var ugyldig

Beslutningen om å utestenge en student for selvplagiat var ugyldig, fastslår Høyesterett. En professor ved UiB kritiserer Kunnskapsdepartementets rolle i saken.

Høyesteretts hus i Oslo, hvor Norges Høyesterett holder til.
Publisert Sist oppdatert

Studenten ved Høgskolen i Innlandet tok høsten 2021 ny eksamen i et emne hun tidligere hadde strøket i. I en plagiatkontroll av oppgaven ble det avdekket tekstlikhet med besvarelsen hun tidligere hadde levert.

Studenten hadde gjenbrukt to avsnitt fra sin tidligere besvarelse uten at denne var oppgitt som kilde.

Objektivt sett handlet studenten i strid med forskriften som den gangen gjaldt for eksamensbesvarelser, slår Høyesterett fast.

– Handlingen kan likevel ikke anses som fusk fordi den skjulte gjenbruken i dette tilfellet ikke var rettsstridig, skriver Høyesterett i en pressemelding.

Frikjent i lagmannsretten

Studenten fikk eksamenen annullert og ble utestengt fra Høgskolen i Innlandet i to semestre og fratatt retten til å gå opp til eksamen ved alle universiteter og høyskoler like lenge.

Dette var feil, slår Høyesterett fast, fordi teksten som ble gjenbrukt, stammet fra en underkjent eksamensbesvarelse. Dermed fikk ikke studenten dobbel uttelling for samme innhold, noe som er formålet med forbudet mot skjult gjenbruk.

Studenten tapte først saken mot Kunnskapsdepartementet i Oslo tingrett, men ble frikjent av Borgarting lagmannsrett.

Kunnskapsdepartementet besluttet da å anke saken fordi de mente at lagmannsrettsdommen reiste prinsipielle problemstillinger som Høyesterett måtte avklare.

I mellomtiden har det kommet en ny universitets- og høyskolelov. I henhold til den nye loven er det kun gjenbruk av arbeid man tidligere har fått uttelling for, i form av studiepoeng eller annet, som kan regnes som fusk.

Høyesterett har lagt en viss vekt på at loven er blitt endret.

Lever godt med dommen

– Denne dommen lever vi godt med. For staten var det viktig å få avklart en del viktige prinsipielle spørsmål av Høyesterett, og det har vi fått, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel til NTB.

Han legger til at de forstår at saken har vært en belastning for studenten.

– KD har vært tydelige på at vi har ønsket å dekke studentens sakskostnader, uansett utfall, sier Hoel.

Får kritikk fra professor

Kunnskapsdepartementet får imidlertid kritikk fra professor Johan Giertsen ved Universitetet i Bergen (UiB). Han var fra 2007 til 2011 leder for Nasjonalt utvalg for gransking av uredelighet i forskning.

Han mener det er uforståelig at departementet valgte å anke saken til Høyesterett og viser til at den nye universitets- og høyskoleloven allerede var til behandling i Stortinget da anken ble levert.

– Ankesaken kunne derfor bare i liten grad kaste et klargjørende lys på fremtidige saker om mulig fusk. Gitt dette, ville det eneste rasjonelle vært å godta lagmannsrettens dom, der staten tapte, skriver han i en kronikk i Khrono.

– Kunnskapsdepartementet bør ta initiativ til en gjennomgang av saker der studenter er utestengt for gjenbruk, med vurdering av omgjøring til gunst for studentene, skriver han.

Følg UA på Facebook og Instagram.