Psykisk helse

- Man forventer ikke at en foreleser skal gjøre dette

Fysikkprofessor Turid Reenaas vier øvingstimer til studentenes livsmestring. - Vi er ekstra motiverte for å stille opp i dag for å vise at vi støtter tiltaket, sier Sophia Wellman.

Sophia Anastasia Wellman studerer fysikk og matematikk på tredje året, og er veldig positiv til å lære om hvordan mestre studenttilværelsen og livet generelt i øvingstimene.
Publisert

Forrige uke kunne Universitetsavisa fortelle om fysikkprofessor Turid Reenaas som har sett seg lei på at NTNU ikke tar nok ansvar for studentenes psykiske helse. 

Sophia Anastasia Wellman sitter i referansegruppa i Måleteknikk, faget Reenaas underviser i. 

- Det er veldig ofte vi studenter føler at man blir overlatt til seg selv fra forelesernes side. De er der for å forelese og kanskje svare på spørsmål hvis man går ned til de for å spørre, men utover det har man lite med dem å gjøre, sier hun. 

Hun ble derfor veldig positivt overrasket da Turid Reenaas presenterte høstens opplegg i første forelesning. 

- Hun sa at hun hadde lyst til å få med livsteknikk i øvingstimene våre, fordi hun bryr seg om studenter og deres psykiske helse. Da tenkte jeg at oi, wow! Det er så kult at en foreleser faktisk tar opp dette, sier Wellman.

Enklere å møte opp

Tre av øvingstimene i Måleteknikk er i høst er satt av til å gi studentene litt ekstra «livsteknikk». Onsdag kveld var første runde, hvor Sit råd var invitert til øvings-auditoriet på Kjelhuset for å snakke om deres tilbud til studentene. 

-  Dette har jeg ikke opplevd før, og det er ikke noe man forventer at en foreleser skal ta initativ til, sier Wellman.

Hun er nå på sitt tredje studieår, og har hatt flere verv i linjeforeningen Nabla. Hun innrømmer at hun ikke kjenner spesielt godt til tilbudet som finnes til studenter ved NTNU. 

- Jeg synes Studentsenteret på Stripa er et veldig koselig tiltak, også har jeg fått med meg at Sit har ulike kurs av og til. Ellers har jeg bare ikke sett så mye på det, sier hun. 

Hun tror man kan finne informasjonen hvis man trenger den, men at å lære om dette i en øvingstime kan nå studentene direkte. Hun tror også at det ville krevd mer å møte opp alene på et Sit-kurs. 

- Dette var ikke noe vi trengte å oppsøke, vi kan bare møte opp. Folk er positive, og ekstra motiverte for å stille opp i dag for å vise at man støtter tiltaket, sier Wellman. 

De oppmøtte studentene fikk pizza på instituttets regning. Her forteller rådgiver Marit Rønning Lund i Sit om deres mestringstilbud.

Delte ut råd

Det er Marit Rønning Lund, rådgiver hos Sit, som møter studentene. 

- Jeg er veldig glad for å være her i dag, jeg lærer uhorvelig mye av dere studenter, sier hun til forsamlingen. 

Hun går gjennom hvilke mestringskurs som tilbys: tidsplanlegging, stressmestring, presentasjonsteknikk, depresjonsmestring og flere. Alle kurs er for alle studenter, og helt gratis. 

- Når vi har dårlig tid er det det som gir oss energi som ryker først. Vi dropper trening, venner og lager dårlig mat. De blir ofte de fem p-ene: pizza, pasta, pølse, Pepsi max og en pils i ny og ne, sier hun til latter fra salen. 

Lund kommer med noen råd til hvordan studentene kan legge opp tiden sin, for eksempel: Sett alltid av dobbelt så mye tid til en oppgave som du tror det vil ta. Hun forteller også om hvordan man tar vare på sin egen mentale helse. 

- Vi mennesker er en bekymret rase, og det er bra. Det er grunnen til at vi har overlevd. Men, bekymrer du deg unødig kan dette føre til angst, og grubler du mye over det som har vært, kan det føre til en depresjon. 

Hun forteller at det er faktisk bare to ting vi må i livet. 

- Er du født inn i livet så må du dø. Men hva kan den andre være, da, spør hun salen. 

- Leve, er det noen som foreslår forsiktig. 

-  Nei, vi må ikke leve! Hvis du velger det bort så dør du, sier hun til enda mer latter fra salen. 

- Dette er litt flåsete sagt, men jeg vet at det er mange som bærer med seg mye perfeksjonisme. Perfeksjonisme er veldig knyttet til må og burde. Og da kan det være lurt å minne seg på at dere  ikke sitte her, dere må ikke studere. Det er kun to ting dere må. Dere må dø, og dere må ta valg. Ikke noe mer, sier hun. 

Mange tror Sit bare er trening

Etter at pizzaen er spist og studentene på vei ut av auditoriet, forteller Lund at hun synes initiativet til Reenaas er veldig fint. 

- For det første får vi informert direkte til studentene, og vi får informert til folk som faktisk er åpne for å høre om det, sier hun. 

Turid Reenaas er også fornøyd med hvordan første livsteknikk-runde gikk.

- Vi hadde 40 påmeldte i dag, som jeg synes er veldig bra. Av dem var det cirka 30 som tar faget i år, og resten fra høyere årstrinn, sier Reenaas. 

Fysikkprofessor Turid Reenaas og Sit-rådgiver Marit Rønning Lund.

Lund forteller at de bruker å informere om hele Sits tilbud i forbindelse med immatrikuleringen. På DMMH har de i tillegg fått noen timer for å informere alle klasser, og de har nylig fått lov til å komme inn i auditoriene på BI. 

- Men da har det vært snakk om noen minutter på slutten av forelesningen, og ikke en hel time som i dag. Vi vet jo at professorene er grådige på å gi oss tid, men dette er noe vi ønsker å gjøre mer av, sier Lund. 

Selv om studentene får informasjon om Sits tilbud når de starter på NTNU, så er det ikke sikkert de husker det den dagen de trenger det. 

- Det er mange som sier at de ikke visste at vi fantes, og at vi hadde relevante kurs. Vi jobber hele tiden for å nå ut, men når vi står på stand får vi ofte høre at «jeg er medlem». De tror det er treningsabonnement vi skal selge, sier Lund. 

- Jeg synes det er så rart at vi ikke har plakater på alle dodørene, sier Reenaas. 

- I Ålesund har de faktisk det. De har noe som heter Dassnytt. Men her blir plakater på do revet ned av vaktmester, sier Lund. 

Vil dele videre

Emil Kvamme sitter i Nablastyret, styret i linjeforeningen for fysikk og matematikk, og forteller at det var veldig mye i dag han aldri hadde hørt om. 

- Vi går nå tredjeåret de fleste av oss, og hadde aldri hørt om dette. Vi har snakket i våre styremøter om at det vi gir til våre studenter er velferd, men vi har ikke kompetanse på det, sier Kvamme. 

Emil Kvamme er student på tredje året, og sitter i Nabla-styret.

- I samme situasjon som meg da, sier Reenaas. 

Kvamme etterspør også plakater de kan henge opp på linjeforeningens kontor. 

- Vi hadde masse plakater tidligere, men det kan jeg ta med inn til ledelsen i Sit, sier Lund. 

Også Sophia Anastasia Wellman ble inspirert til å spre informasjon om Sits tilbud til studentene i linjeforeningen. 

- Det var bra å høre mer om hva kursene faktisk går ut på. Jeg likte også at de tok opp de forskjellige hjelpetelefonene og tilbudene som eksisterer for dem som har problemer eller vanskeligheter som de føler ikke er seriøse nok til å oppsøke hjelp for. Det er viktig at de også vet at det finnes et tilbud for dem, sier hun.