Oppsigelser ved ilu

«Rektor må kjenne sin besøkelsestid»

NTNU er i gang med historisk nedbemanning. - Vi opplever at ansvaret blir dyttet ned på fakultets- og instituttnivå, og det skaper unødvendig mye uro og bråk, sier Thomas Ferstad.

Thomas Ferstad er nestleder i NTL NTNU og lokal tillitsvalgt for NTL ved Fakultet for samfunns- og utdanningsvitenskap.
Publisert Sist oppdatert

NTNU er i gang med den største, for ikke å si første, nedbemanningen i NTNUs historie. Institutt for lærerutdanning har bitt utpekt til å ta den første støyten: 15 ansatte må sies opp og det rammer fire fagseksjoner; matematikk-, norsk-, naturfag- og samfunnsfagseksjonen.

Kravet kommer fra høyeste hold: I et tildelingsbrev krever rektor at SU-fakultetet må nedbemanne, med bakgrunn i fakultetets økonomiske situasjon. Langtidsbudsjettet ser ikke bra ut. 

Blant fakultetets institutter er det ILU som gjør det dårligst på økonomi. «Stillingsstopp, naturlige avganger og sluttavtaler ved ILU har ikke hatt stor nok effekt og konsekvensen er derfor nedbemanning», står det i sakspapirene for Losam-møtet som skal gjennomføres på fredag.

Men tillitsvalgte og ansatte ved ILU er sterkt kritisk til at ILU er gjort til vurderingskrets uten at det har vært drøftet på nivå 1.

Vurderingskretsen må utvides

Et ankepunkt i saken er bruken av ILU som utvalgskrets for nedbemanningen. Ifølge arbeidsmiljøloven er det NTNU som er kretsen for nedbemanning, og derfor stiller flere fra ILU seg spørrende til hvorfor nedbemanningen har blitt snevret inn til fire utvalgskretser. 

- Vurderingskretsen er avgjørende for prosessen, og her undrer jeg med over hvorfor nettopp denne kretsen er valgt. Det økonomiske handlingsrommet ligger på nivå 1, og dersom man hadde utvidet kretsen kunne man fått en mer rettferdig prosess for de ansatte ved at sammenligningsgrunnlaget hadde vært bedre. I tillegg kunne man ha vurdert om det finnes andre mulighet for å løse de økonomiske problemene, sier Unni Eikeseth, førstelektor ved ILU. 

Unni Eikeseth, førstelektor ved ILU. Hun har erfaring med nedbemanning i NRK som tidligere fagforeiningsleder i NRKJ Tyholt. Det var den første nedbemanningen i NRKs historie i 2015.

Eikeseth peker på at nedbemanningen kunne ha gått av seg selv med naturlig avgang dersom man hadde hatt en lengre tidshorisont. Nå kan man fort havne i en situasjon der man må begynne å ansette igjen om få år, sier hun. Men hvor lett er det da å rekruttere internasjonal ekspertise igjen, spør Eikeseth.

- Nedbemanning kan ikke alltid unngås, det er nå så, men når man skal gjøre en slik prosess må man sørge for at den går ryddig og skikkelig for seg, fortsetter hun. Det er utrolig viktig for å ivareta de ansatte og arbeidsmiljøet.

Eikeseth preker på at NTNU kan risikere å få oppsagte mot seg dersom oppsigelsen ikke har et berettiget grunnlag. Hun får støtte fra tillitsvalgte fra både Forskerforbundet og NTL, som også mener at nedbemanningen må løftes opp på nivå 1 og drøftes der, slik at man kan enes om spillereglene.

- Vi anser NTNU som én virksomhet, og da må vurdering av krets tas på nivå 1, sier Patric Wallin, som er tillitsvalgt fra Forskerforbundet.

Wallin trekker frem at dette er en krevende situasjon for alle, spesielt siden NTNU aldri har vært i en slik situasjon tidligere.

Styringsrett gir ikke fripass

NTL-tillitsvalgt Thomas Kristoffer Ferstad er også opptatt av at både spørsmål om utvalgskrets og kriterier for nedbemanning må drøftes på nivå 1.

-  Vi opplever at ansvaret blir dyttet ned på fakultets- og instituttnivå, noe som skaper mye uro og bråk. Her må rektor kjenne sin besøkelsestid slik at vi sammen kan meisle ut en plan. Rektor må ta ansvar for situasjonen, sier Ferstad.

Han mener at det er mange spørsmål som er uavklarte og som det ikke kan være opp til fakultet og institutt å finne ut av selv. Hovedregelen er at hele virksomheten er utvalgskrets. Arbeidsgiver har styringsrett å kunne begrense utvalgskretsen, men det må kunne begrunnes saklig. 

- Et spørsmål som vi vil se en drøfting av er kriteriene for nedbemanningen, for det fremstår som at NTNU følger feil oppskrift.

Ferstad mener NTNU må følge hovedreglene for nedbemanning i arbeidslivet, hovedkriteriene bør være ansiennitet, kompetanse og sosiale forhold.

- Når man, som i dette tilfellet, snakker om personlig egnethet, skaper det ikke bare unødvendig mye usikkerhet og uro, men i ytterste konsekvens kan vi så tvil om nedbemanningen har rot i saklige begrunnelse. Vi er uenig i at personlig egnethet skal brukes som kriterie når det skal nedbemannes , fortsetter han.

Nå forventer Ferstad at deres innspill vil bli tatt på alvor. Han er tydelig på at de nå er langt unna å være enige om prosessen og reglene, men at målet bør være å bli enige om hvilke kriterier man belager seg på, rekkefølgen på dem, samt å tilstrebe objektivitet.

På ILU har det de siste årene opplevd sviktende søkertall, utfordringer med langtidsbudsjett og endt opp i en situasjon hvor de har for mange ansatte. Likevel mener han at det er vanskelig å si om det er saklige grunner for å gå til masseoppsigelse når drøftingen ikke skjer i henhold til hovedavtalen og spillereglene i arbeidslivet.

- Det gjør det vanskelig å gjøre jobben som tillitsvalgt, sier Ferstad. 

NTNU-ledelsen varsler at man vil komme med tilsvar siden.

Følg UA på Facebook og Instagram.