Julie vil søke seg til det nye studiet i KI og psykologi

Høsten 2025 starter NTNU opp sitt første masterprogram i psykologi som tar i bruk kunstig intelligens og maskinlæring. Julie Tanke Hallaren (25), er en av de som vil søke seg inn på den nyopprettede masteren.

Julie Tanke Hallaren har stor tro på bruk av KI innenfor psykologifeltet, men hun er skeptisk til av KI til enkelte ting, som å betjene hjelpetelefoner. - På sikt kan det kanskje fungere, men i dag har vi ikke gode nok imitasjoner for dette, sier hun.
Publisert

- Jeg kommer nok til å søke meg inn på studiet. Det er først og fremst nevrovitenskapsbiten av studiet som interesserer meg. Hjerneforskning er uhyre spennende synes jeg, sier hun.

Tanke Hallaren har ikke så mye kunnskaper om bruk av kunstig intelligens i psykologi, men hun er nysgjerrig på teknologien, og liker mulighetene KI gir.

- Jeg tenker også at KI er fremtiden, og at man gjør seg svært attraktiv på jobbmarkedet med en mastergrad som kombinerer KI og psykologi, sier hun.

KI til å analysere EEG-data

Hun nevner bruk av KI for å analysere EEG-data som et interessant aspekt ved å benytte KI-teknologi innenfor psykologifeltet.

- Ved hjelp av EEG kan man finne tegn på blant annet depresjon og ADHD. Man trenger imidlertid spesialiser for å tolke et EEG, så dersom KI kan ta over deler av denne jobben vil det avlaste mye ressurser, sier hun.

Institutt for psykologi har byttet ut den mer generelle psykologimasteren «Master i psykologi, studieretning generell psykologi» med to nye mastergrader med oppstart høsten 2025 

De to nye masterene heter: «Master i psykologi, studieretning samfunns,- helse og miljøteknologi» og «Master i psykologi, studieretning psykologisk vitenskap og teknolog» 

Drømmer om å bli hjerneforsker

Det er den sistnevnte 25-åringen ønsker å søke seg inn på. 

- Jeg synes det er bra at de har tenkt nytt, og at de bytter ut den generelle masteren som var litt for vid og for dårlig definert, sier hun.

Julie skriver for tiden på bachelorgraden sin i psykologi. Da hun startet på studiet for rundt tre år siden så hun for seg å jobbe med mennesker. Nå har hun lagt fra seg den tanken og synes hjernen er mer interessant å forske på.

- Drømmen min er å bli hjerneforsker, jeg må innrømme det. Førstevalget mitt er å ta en master i nevrovitenskap, men det er vanskelig å komme inn på denne masteren. Slik jeg ser det er det likevel mulig å jobbe med hjerneforskning innenfor akademia med en mastergrad i den nyopprettede KI-masteren, sier hun.

Mehmet Mehmetoglu er professor ved Institutt for psykologi og faglig leder for den nye mastergraden i psykologi og teknologi.

Han forteller at den nye masteren er en grunnforskningsorientert mastergrad. Studentene vil få en innføring i KI-modeller og KI-tilnærminger, samt grundig innføring i maskinlæring. Samtidig vil naturvitenskapelige perspektiver på psykologien bli ivaretatt i denne mastergraden. 

Mehmet Mehmetoglu, professor ved Institutt for psykologi og faglig leder for den nye masteren i psykologi og teknologi.

Mehmetoglu synes også det er fint at graden sammenfaller med NTNUs tekniske profil. 

Vil bygge opp et fagmiljø 

- Må dere hente inn ekspertise fra de teknisk naturvitenskapelige disiplinene i undervisningen? 

 - Nei, vi har en sterk gruppe på totalt 8-9 professorer som skal bidra på studiet. Flere av dem har bakgrunn fra kognitiv psykologi og nevrovitenskap, og to av professorene har kompetanse henholdsvis KI og maskinlæring. I tillegg vil vi utvide og oppdatere vår kompetanse regelmessig på KI/maskinlæring ved å samarbeide med våre kollegaer på NTNU og internasjonalt, sier Mehmetoglu. 

Ifølge den faglige lederen skal de ikke bare bygge opp et nytt masterstudium, men også et sterkt forskningsmiljø som også vil inkludere stipendiater innenfor KI/maskinlæring og psykologi. 

Dette er et av de første masterstudiene i landet som kombinerer psykologi og KI. I likhet med NTNU starter Oslo nye høyskole opp et masterstudium i kognitiv psykologi og teknologi høsten 2025.

Skal etterligne kognitive prosesser

- Denne masteren skiller seg fra de andre masterne våre i psykologi ved å være  forskerkarriere-orientert. Studentene skal blant annet lære hvordan KI-modeller etterligner kognitive prosesser hos mennesker, som persepsjon, hukommelse, læring og beslutningstaking, sier han. 

Målet er blant annet å forstå hvordan KI-modeller etterligner menneskelig intelligens.

For å bli tatt opp på masterstudiet er det et krav at man har en bachelorgrad med minimum 90 studiepoeng faglig fordypning i psykologi. I tillegg kreves det minimum 20 studiepoeng i kvantitativ og kvalitativ metode til sammen, og en bacheloroppgave i psykologi.

I første omgang har studiet plass til 15 studenter fra høsten 2025. Studiet er i hovedsak for personer som vil satse på en forskerkarriere gjennom å jobbe med psykologiske problemstillinger i ulike settinger. Etter endt utdanning kan studentene jobbe som forskere, forskningsledere, doktorgradsstipendiater, forskningsrådgivere eller konsulenter i akademia eller privat næringsliv. 

Følg UA på Facebook og Instagram.