NTNU legger ned 26 studieprogram fra neste høst

NTNU legger ned 26 studiepogram og oppretter 14 fra høsten 2025. Det er første gang NTNU legger ned flere enn de oppretter. 

Prorektor for utdanning, Marit Reitan, la torsdag fram for styret hvilke studier som skal ha opptak neste år.
Publisert

Prorektor for utdanning, Marit Reitan, presenterte opptaksrammene for studenter i 2025/2026 for NTNU-styret torsdag.

- Studieporteføljen er grunnleggende for økonomi og virksomhetsutvikling, og hvordan vi innretter den er grunnleggende, sa Reitan.

For denne perioden har NTNU opprettet 14 studieprogram og lagt ned 26. Reitan påpekte at det er første gang det opprettes færre enn det nedlegges. 

Hun forklarte at flere nedleggelser kommer ved Fakultet for medisin og helsevitenskap (MH), og at disse skjer på grunn av økonomi. 

Legger ned på tross av samfunnsbehov

Ekstern styrerepresentant Bente Stallknecht lurte på hvor mye samfunnets behov har å si for opprettelser og nedleggelser av studieplasser.

- Samfunnsbehovet er et helt overordnet spørsmål. På helsefag er det nedlagt programmer som helt klart fyller samfunnets behov, men som er lagt ned på grunn av økonomi, sa Reitan, og viste blant annet til i nedleggelsen av ergoterapistudiet. 

- Jeg kan ikke si annet enn at dette er en veldig viktig problemstilling, sa hun. 

To videreutdanninger i henholdsvis palliativ omsorg og aldring og eldres helse legges ned, og tre masterprogram; avansert klinisk allmennsykepleie, klinisk helsevitenskap og global helse. Fakultetet har selv vedtatt avvikling av bacehlor i ergoterapi på Gjøvik, og master i kreftsykepleie i Trondheim. 

Også Fakultet for naturvitenskap (NV) legger ned studieprogrammer av økonomiske årsaker. 

Færre internasjonale studenter

Konsekvensene av innføringen av studieavgift for studenter utenfor EU/EØS spiller også inn på studieprogrammene. Noen internasjonale masterprogram er nedlagt. 

Antallet internasjonale studenter som møtte opp til studiestart høsten 2022 var 230, mens det var kun 28 som møtte opp høsten 2024. Av de 28 er det kun sju som betaler studieavgift, mens 21 har fått fritak. 

Antallet studieprogram med opptakskvote for søkere fra land utenfor EU/EØS har blitt redusert fra 54 til 26. 

- Vi jobber med dette, men noen steder er det betydelig bekymring for bortfallet av studenter, sa Reitan. 

Lærerutdanningen sliter

Hun forklarte også at lærerutdanningen har økende utfordringer med opptaket, særlig når det gjelder barnetrinnet, og utdanningen i tysk og fransk. 

- Ved sykepleierutdanningen i Gjøvik er det også vanskelig å få fylt opp plassene, derfor prøver vi nå ut desentralisert utdanning i Gjøvik. 

Styrerepresentant for studentene, Odd Arne Fosse, ønsket å understreke at omstillingen NTNU nå er inne i ikke bare skal sørge for at forskning blir høyere prioritert, men også å skaffe rom for utdanningskvalitet. 

- Ja, utdanningskvalitet er helt overordnet. Det er kjempeviktig at vi ikke skaper et krysspress mellom forskning og utdanning, repliserte Reitan. 

 

Følg UA på Facebook og Instagram.