Ytring

Man kan ikke dra paralleller mellom linjeforeninger og terror

- Å sammenligne linjeforeningsaktiviteter med terror og krig er ikke bare urimelig, men fjerner også oppmerksomheten fra det viktige arbeidet linjeforeningene gjør, skriver linjeledere i dette tilsvaret.

Gløshaugen linjelederforum Linjeforeninger
- Vi er stolte over den viktige rollen linjeforeningene spiller i Trondheim, og er det noe vi er gode på, så er det å skape et inkluderende og trygt samhold, skriver linjeledere på Gløshaugen i denne replikken til Anne-Lise Aakerviks kritikk.
Publisert

Dette er en ytring. Inn­holdet i teksten uttrykker forfatterens mening.

Anne-Lise Aakervik sammenligner linjeforeningenes opptaksritualer med terrorgrupper, nazisme og andre grusomheter som har påført mennesker enorm lidelse. Denne type retorikk er en grov overdrivelse av aktivitetene, og et hån mot faktiske ofre for slike hendelser. UA-redaktør Tore Oksholen bygger videre på Aakerviks påstander, og drar paralleller mellom opptaksritualene og krigen som foregår i Europa. Som ledere for linjeforeningene ved Gløshaugen er vi alltid åpne for diskusjon, men synes det er synd at diskusjonen baseres på ekstremistiske sammenligninger.

Linjeforeningene spiller en viktig rolle for studentene

Linjeforeningene ved NTNU spiller en sentral rolle i studentlivet i Trondheim. For de fleste nye studentene, spesielt de som reiser opp uten å ha noe nettverk i byen fra før av, er linjeforeningene en arena for å finne venner og få et sosialt nettverk i hverdagen og på studiet. Dette er et samhold som ikke bare er viktig for hver enkelts trivsel - det er også en vesentlig del av det å tilpasse seg livet som student i en ny by.

Som Morten Wolden, daværende kommunedirektør, så fint sa;

“Vi har fem årstider i Trondheim. De fire vanlige årstidene, pluss den femte da studentene kommer til byen og skaper liv” (Adressavisen, 2022)

I tillegg til alt av sosiale aktiviteter, organiserer linjeforeningene faglige arrangementer og gir studentene et innblikk i karrieremulighetene ved bedriftspresentasjoner eller karrieredager. Foreningenes arbeid handler altså ikke bare om å skape tilhørighet i starten av studietiden, men de er der hele veien gjennom studieløpet, hvor studentfrivilligheten gir folk et sosialt tilbud og muligheter videre i arbeidslivet.

Frivillighet og inkludering står i sentrum

Vi har forståelse for at linjeforeningsopptakene for utenforstående ser ekstreme ut med kostymer og roping. Det er likevel viktig å huske på at linjeforeningene generelt har lange tradisjoner og kontinuerlig oppdaterte rutiner for gjennomføring av slike opptak og at vi tar tilbakemeldinger på alvor. Opptak til linjeforeningene kan sees på som et overgangsrituale, slikt som man finner i flere andre stadier i livet hvor man avslutter eller åpner et nytt kapittel. Det er en måte for de nye studentene å overvinne en felles utfordring som en gruppe. Dette bidrar til å bygge samhold og fellesskap blant studentene, samt en større tilhørighet til foreningene.

Det er viktig å påpeke at de som velger å ikke gjennomføre opptakene, på ingen måte fryses ut av foreningene, og er et likeverdig medlem uavhengig av deltagelsen. Linjeforeningene er først og fremst av studenter for studenter og en av de viktigste bidragsfaktorene til studentrivselen i Trondheim.

Fra overdrivelser til realiteter: En oppfordring til saklig debatt

Likt det andre har gjort tidligere, vil vi igjen peke til linjeforeningen Nablas ytring fra 2019 som beskriver viktigheten og formålet med opptaks-seremoniene. Skal man kommentere på linjeforeningsopptakene kan det ikke dras koblinger til ideologier og praksiser som er bredt fordømt av alle parter. Sammenligninger som dette bidrar på ingen måte til en saklig debatt og er heller med på å svartmale linjeforeninger som legger ned utallige timer for å løfte et faglig og sosialt tilbud til studentene.

Enig eller uenig?

Send oss din ytring på

Tusenvis av studenter engasjerer seg i linjeforeningene våre hvert år, og de bidrar til å skape et sterkt og inkluderende studentmiljø. Gjennom det frivillige arbeidet som utføres legger de til rette for sosiale og faglige møteplasser, som er avgjørende for studentenes trivsel og vilje til å gjennomføre. Denne innsatsen fra enkeltindivider styrker fellesskapet og skaper varige vennskap, samtidig som det gir studentene verdifulle erfaringer og nettverk som de vil ta med seg gjennom studietiden og videre i livet.

Vi er stolte over den viktige rollen linjeforeningene spiller i Trondheim, og er det noe vi er gode på, så er det å skape et inkluderende og trygt samhold. Det er så langt unna terrororganisasjoner som du får det. Vi mener at ingen er bedre på inkludering og samhold enn linjeforeningene i Trondheim.