- NTNU må legge til rette så stipendiatene blir ferdig på tiden

Det var bred enighet blant styrekandidatene til midlertidig ansatte om at det er for vanskelig å være ny ved universitetet.

Ida Marie Stephansen pekte på at et treårig stipendiatløp kan være bra for en del, men mener at fireårige løp også kan passe enkelte bedre.

Neste uke begynner ved NTNU. Representanter for alle ansattegrupper er ute på valg. Studentene valgte sine representanter allerede denne uka. 

- Må vurdere boikott

I starten av denne uka møttes samtlige grupper til debatter i regi av NTNUs valgstyre og Universitetsavisa. Alle fire som ønsker å representere de midlertidige ansatte stilte. Det var bred enighet om at NTNU påvirkes av alt som skjer i verden for tiden.

- Det påvirker oss som universitet og som forskere at den akademiske friheten settes på prøve. Ikke bare i USA, men også det som skjer i Midtøsten, Gaza og Vestbredden,  slo Ida Marie Stephansen fast som første ut.

Hun mener universitetet bør vise internasjonal solidaritet.

- Her kan vi som universitet være et forbilde. Ikke bare med å bidra til å gjenoppbygge palestinske universitet, men også vise solidaritet med et folk under okkupasjon og folkemord. Da bør vi ta en åpen diskusjon på boikott av selskaper og land som bidrar til det, sa Stephansen.

- Må unngå en slik situasjon i Europa

Mika Serna Malmer sa han var enig i at det er en dypt problematisk verdenssituasjon.

- Men det jeg synes skal være fokuset vårt, er at vi må unngå at en slik situasjon skjer i Europa og i Norge. Så for å unngå dette så synes jeg vi må bli flinkere til å fortelle hva vi driver med. Vi må bli flinkere til å formidle forskningen vår utad og vise fram viktigheten av dette. I tillegg så tror jeg vi kan få flere flinke fagfolk hit til Norge fra for eksempel USA, sa han.

Mika Serna Malmer pekte på at etter syv år ved NTNU begynner han å kjenne universitetet godt for å kunne representere sine kollegaer.

Nikola Plavac sa seg enig med sine to kollegaer og motkandidater.

- Vi må tilby hjelp til palestinske studenter og vi må presse mer på regjeringen når det gjelder saker om universitetsfinansieringen, slo han fast.

Tidligere hadde Columbia university blitt nevnt. Universitetet bøyde under for press for trusler om kutt i finansiering fra Trump-regjeringen.

- Selv om de mister masse penger, så vil de klare seg, fordi dette er et universitet der de rikeste går. Problemet der er alle de universitetene som vanlige folk går på. Når de mister penger, så har de ingen sted å gå, det er spesielt her vi må vise solidaritet, påpekte Harald Godø Gjerdahl.

Harald Gode Gjerdahl sitter til daglig i Ålesund, han mener det er viktig å huske at NTNU er mer enn bare Trondheim.

Mener det ikke er bra nok for midlertidige

Når det så var snakk om situasjonen for midlertidig ansatte ved NTNU så var de like enige med hverdandre. Da enige om at situasjonen for ferske midlertidig ansatte ved universitetet ikke er god nok.

Gjerdahl var først ute med å vise til at det tar lang tid for ferske ansatte ved universitetet å komme seg i gang.

- Vi har en midlertidig stilling, det skal gå veldig fort. Da er det viktig at du føler deg trygg, det har kjempe mye å bety for at du skal komme i mål i tide. Sånn det er nå så kommer de fleste stipendiater ikke i mål i tide, poengterte han.

Det kommenterte Ida Stephansen på. 

-  NTNU som arbeidsplass har en plikt til å prøve at alle skal komme i mål med prosjektet sitt innenfor den tidsrammen som er gitt. Jeg tror kanskje det er ulikt blant veiledere forventninger om hvor mye som skal gjøres før man kan komme i mål med en ph.d., så kanskje det er noe med det som fører til at mange går over tidsrammen sin. Der har vi noe å jobbe med, sa hun.

Nikola Plavac pekte på at det kan være ekstra vanskelig for utenlandske ansatte.

- De har også har presset på å lære seg norsk på det korte tiden. Det er mange som kommer til midlertidige stillinger ved NTNU og det kan være noe som fører til ekstra stress, sa Plavac, som selv tilhører gruppen han snakker om, selv om han også tok master i Norge og lærte dermed språket tidligere.

De potensielle representantene for midlertidig ansatte tok stilling til en rekke ulike saker mandag.

Mika Malmer mente det var et prinsipielt viktig poeng å si at det ikke er godt nok som det er i dag.

- Det er klart at skal man representere midlertidig ansatte, så må man kunne si at vi alltid kan bli bedre. I dag finnes det fadder- og mentorordninger, men dette praktiseres veldig forskjellig på ulike institutt, poengterte han.

Flertall ønsker valgt rektor

En av tingene som skal komme opp i neste styreperiode er valgt eller ansatt ledelse ved NTNU. Den av de fire som blir valgt, vil ikke være med å ta den endelige beslutningen, ettersom representanter fra gruppen bare velges for et år. De vil likevel vil få muligheten til å være med på deler av behandlingen. 

På dette spørsmålet delte de seg. Tre av fire mente at NTNU bør gå over til valgt rektor, Harald Godø Gjerdahl var eneste imot.

Nikola Plavac sitter og Gjøvik og deltok dermed digitalt. Han tror både hans utenlandske bakgrunn og Gjøvik-tilhørighet er styrker.

- Den enkle grunnen er at NTNUs demokrati funker ikke. Demokrati er fantastisk i teorien, men ser man på NTNU så er valgoppslutningen gjerne på er på 10-20 prosent, hvis man er heldig. Da kan det ikke kalles demokrati og da er det bedre at ledere ansettes av styrer med ulik representasjon.

Malmer mente det er et vanskelig spørsmål og sa han forstår Gjerdahls poeng.

- Jeg mener at valgt ledelse på toppen kan bidra til at demokratiet på NTNU blir bedre. Valg oppslutningen i dag ved andre valg er lav, men hvis vi begynner å velge folk inn til for eksempel rektor, så er dette mye viktigere posisjoner, og det kan også gjøre til at valgdeltagelsen går opp, foreslo han.

Følg UA på Facebook og Instagram.