Rektor bekrefter fakultetenes plan for oppsigelser
Det er to fakulteter ved NTNU hvor oppsigelser vurderes. Nå slår rektor fast at fakultetene skal begrense eventuelle oppsigelser til enkelte institutter og faggrupper.
Tor Grande besøkte Institutt for lærerutdanning, nå bekrefter han at ansatte ved fire faggrupper ved instituttet kan pekes på om det blir nødvendig med oppsigelser.Foto: Synne Mæle
Rektor har nå besluttet hvordan eventuelle oppsigelser vil avgrenses ved NTNU. Som fakultetene har ønsket, vil det være noen få ansatte ved enheter med overtallighet og nedbemanningsbehov som vil være aktuelle for å sies opp. Dette kalles utvalgskrets.
Det er to fakulteter som har hatt spørsmål om krets opp til diskusjon. Disse fakultetene sliter mest økonomisk og vurderer dermed oppsigelser.
Ved Fakultet for medisin og helsevitenskap (MH) betyr dette institutter som sliter økonomisk. Ved Institutt for lærerutdanning, som er del av Fakultet for samfunns- og utdanningsvitenskap (SU), blir det fire fagseksjoner der det har blitt besluttet at det er overtallighet.
Det skriver NTNU på sine internsider. Universitetet beskriver det som et viktig prinsippvedtak.
Tillitsvalgte på både lokalt og sentralt nivå har på sin side ment at utvalgskretsen i stedet bør være hele NTNU. Dette vil da bety at man vurderer hele NTNUs økonomi samlet når man skal beslutte om noen skal sies opp.
NTNUs ledelse er bekymret for at det vil skape unødvendig bekymring om alle ansatte ved NTNU i teorien kan være aktuelle for oppsigelse.
Berørte ansatte vil uansett, før de eventuelt blir sagt opp, ha førsterett på tilsvarende, passende stillinger som er ledige andre steder på NTNU.
Ved Institutt for lærerutdanning fikk ansatte ved fire fagseksjoner alt i september beskjed om at det ville oppsigelse i totalt 15 stillinger ved deres seksjoner.
Det er først i ettertid av dette at NTNU har slått fast sine retningslinjer for nedbemanning. Nå bekrefter rektor at det vil bli slik SU-fakultetet har ønsket.
Ved ILU blir utvalgskretsen følgende fire faggrupper:
- NTNU legger seg på samme linje som andre universitet
Altså legges det her på nivået under instituttene. Dekan Tine Arntzen Hestbek pekte under et møte I NTNUs Sentralt samarbeidsutvalg på at det er spesielt disse seksjonene som har hatt bortfall av inntekter.
«Det er fire fagseksjoner som skiller seg ut. Å sette hele ILU i spill ville ikke løse problemet.», heter det i referatet fra dekanens framlegg, som ble offentliggjort i dag.
I samme møte opplyste HR- og HMS-direktør Arne Hestnes om at NTNU er i tett dialog med andre universitet og at man fra arbeidsgivers side legger seg på samme linje som dem i spørsmålet om utvalg av nedbemanningskrets.
«Hovedsammenslutningene deres er av samme oppfatning som våre. Arbeidsgivers linje er godt befestet i rettspraksis. Ingen av partene er tjent med framtidige rettssaker. Ledelse og tillitsvalgte må sammen få til en best mulig omstrukturering av NTNU.»
Til tross for at det tidligere har blitt slått fast at oppsigelser kommer, håper NTNU nå på å løse nedmanning på andre vis.
- Målet er fremdeles å unngå oppsigelser, gjennom naturlig avgang og ved å finne andre passende stillinger for dem som blir overtallige, skriver universitetet på sin internkanal.