la fram budsjettet i Ålesund
- Vi mangler kompetanse i hele landet - spesielt i distriktene
Distriktene var de store vinnerne da statsbudsjettet for forskning og høyere utdanning ble lagt frem av Oddmund Hoel.
Forsknings - og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel under fremleggingen av statsbudsjettet for forskning og høyere utdanning.
Foto: Kaia Sørland
Det kom trolig ikke som en stor overraskelse for de fleste at statsbudsjettet Forsknings - og høyere utdanningsminister (Sp) Oddmund Hoel la frem fokuserte mye på distriktene.
Sletting av studielån i distriktene
For å få flere nyutdannede til å bosette seg i distriktene foreslår regjeringen nå en ny ordning med sletting av studielån i distriktskommuner. Hele 189 kommuner i hele Norge er omfattet av ordningen.
Allerede fra januar 2025 får nyutdannede som har jobbet ett år i en av disse distriktskommunene slettet 25 000 av studielånet sitt for hvert år de jobber der. I Troms og Finnmark kan man skrive av 60 000 i året av studielånet om man får seg jobb i disse to fylkene.
- Dette er det største grepet vi tar i statsbudsjettet, og vi vet at tiltaket er ønsket, og at det fungerer basert på tilbakemeldingene vi har fått fra ordningen i de to nordligste kommunene, sa Hoel.
Ifølge Hoel er antallet 15-åringer i de minst sentrale strøkene i Norge halvert i Norge de siste 45 årene, og unge med høy utdanning flytter ut av bygda, og få flytter tilbake.
I tillegg sliter bedrifter i de minst sentrale strøkene med å få tak i kompetanse.
- Budsjettet vår møter de store utfordringene i samfunnet, sa Hoel.
Tre store utfordringer
Videre skisserte han opp disse tre utfordringene:
1. Kompetansemangel i hele landet, spesielt i distriktene
2. En aldrende befolkning og et økende behov for helsetjenester
3. En helt ny teknologisk og trygghetspolitisk situasjon
- Vi har en eldre befolkning og økt behov for helsetjenester. Vi trenger flere sykepleiere, leger, jordmødre. Vi har tatt grep gjennom opptakssystemet for å øke antall sykepleiere. Nå øker vi studieplasser i medisin med 50 plasser, sa han.
15 av plassene i medisin skal gå til NTNU, 10 plasser i Ålesund og 5 i Levanger. Samtidlige av disse plassene skal være desentraliserte.
- Vi har fått tatt i bruk mer av landet til å utdanne leger. Da er det større sjanser for at legene blir boende der de har tatt utdanningen, sa han.
Videre bruker regjeringen 40 millioner på språkmodeller og kunstig intelligens.
Det skal også opprettes 100 studieplasser innenfor IKT. 20 av plassene går til NTNU.
Et annet distriktstiltak fra regjeringen er å bevilge 120 millioner til flercampus-institusjoner og høyere utdanning i distriktene.
- Vi må gjøre mer for å treffe de litt eldre, som ikke har mulighet til å være heltidsstudenter, sa Hoel.