Regjeringen dropper egenbetaling på eksamen
Et tidligere forslag om at studenter må betale for å ta opp eksamen på nytt fjernes etter høringer.
Sigrun Aasland fjerner nok en gang noe som ble foreslått under forgjengeren.
Foto: Benedikt Erikstad Javorovic
Studenter ved statlige universiteter og høyskoler må likevel ikke betale for å ta opp igjen eksamener de allerede har bestått. Det har regjeringen landet på etter en høringsrunde om endringer i universitets- og høyskoleloven.
Kunnskapsdepartementet annonserer dette i en pressemelding.
- Vi skal ha et rettferdig og ryddig lovverk i høyere utdanning. Vi har lyttet til høringsinnspillene, og jeg deler bekymringen om at et krav om betaling for å ta beståtte eksamener på ny, kan treffe skjevt, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Sigrun Aasland.
Forslaget, som kom under den forrige ministeren for forskning og høyere utdanning, møtte motstand fra flere institusjoner fra mange studenter.
- Faren er at det rammer de minst ressurssterke studentene hardest. Derfor vil vi ikke åpne for egenbetaling ved de statlige institusjonene for å ta beståtte eksamener på nytt, slår hun fast.
Regjeringen legger nå fram et forslag til endringer i universitets- og høyskoleloven, fagskoleloven og studentsamskipnadsloven, som har vært på høring. Her gjøres det flere justeringer av reglene for universitet, høyskoler, fagskoler og studentsamskipnader.
Blant endringene som består fra det opprinnelige forslaget er at styret kan delegere ansettelser i ekstraerverv uten utlysning. Dette har vært en ettertraktet endring for NTNU-styret, som har endt opp med å bruke mye tid på denne oppgaven.