Universitetet i Stavanger må kutte over 200 millioner kroner

Universitetet i Stavanger (UiS) må kutte kostnadene med over 200 millioner kroner. Både studietilbudet, ansatte og forskningen kan rammes.

Universitetet i Stavanger må kutte over 200 millioner kroner fra årsbudsjettet.
Publisert

- Jeg forstår usikkerheten til de ansatte, sier rektor Klaus Mohn til Stavanger Aftenblad.

200 millioner kroner må kuttes fra årsbudsjettet innen utgangen av 2026. Økonomien ble strammere etter kutt i statsbudsjettet for 2024.

Mohn sier at de fleste skal beholde jobben, og at de vet mer om prosessen i løpet av høsten.

Han kan heller ikke utelukke at omfanget på studietilbudet blir «noe mindre raust». Ansatte får dessuten mindre tid til forskning. I dag bruker de 40 prosent av tiden sin til å forske, i framtiden vil de bare kunne bruke rundt 30 prosent.

Universitetet har slitt med økonomien en stund og var en av de første som snakket om store innsparinger. Allerede i juni i fjor var det klart at universitetet måtte kutte stort. Organisasjonsdirektøren ved UiS pekte da på forskjellene og likhtene med større universiteter, som NTNU.

- Vi ser at innstramningene rammer andre universiteter også, men Universitetet i Stavanger er nok mer sårbare enn universiteter som NTNU. Vi er et ungt universitet som får mindre i grunnbevilgninger enn de tradisjonelle universitetene. Dermed har vi mindre å gå på. Vi pleier å si at vi er et universitet, men får bevilgninger som en høyskole, sa direktør Ole Ringdal til UA.

Følg UA på Facebook og Instagram.