Møtte utenfor rektors kontor for å vise motstand mot nedprioritering

I dag gjør rektor vedtak om veien videre for NTNUs biblioteker. Allerede klokka åtte i morges var demonstranter på plass i Hovedbygningen for å vise støtte for Gunnerusbiblioteket.

Å endre Gunnerusbiblioteket er nedprioritering av humaniora, mener demonstrantene.
Publisert Sist oppdatert

Tirsdag etter påska, allerede klokka 08.00, var drøye 20 studenter, ansatte og andre interesserte på plass utenfor rektors kontor på NTNUs hovedbygning. De demonstrerte for Gunnerusbiblioteket. 

Hva som vil skje med dette biblioteket, samt NTNUs biblioteksstruktur som helhet, diskuteres av rektoratet i et møte i dag. UA har tidligere omtalt motstanden mot endringene i Gunnerusbiblioteket. 

Ikke lagt til rette for at de får si meningen sin

Flere brukere opplever dette som en stenging. Ledelsen har sagt at bygget fortsatt skal være i bruk som arkiv og formidlingsområde. Initiativtaker til både demonstrasjoner og underskriftskampanjer, Siri Elisabeth Torp Jansen, sier de ikke er beroliget av NTNU-ledelsens forsøk på avklaringer.

Siri Elisabeth Torp Jansen er både NTNU-student og aktiv i Fortidsminneforeningens studentlag.

- I denne saken her så er jo også opplevelsen at det ikke har blitt lagt til rette for at studentene får sagt sin mening, sier hun.

Først ble rapporten «Fremtidens bibliotek» publisert 18. desember, da studenter flest har tatt ferie. Nå tas beslutningen tirsdagen rett etter påske, når studenter flest enda er bortreist. 

Tirsdager er dagen rektoratet vanligvis møter på. Rektors kontor bekrefter at det i løpet av dagen vil komme et rektorvedtak om bibliotekene.

Humaniora nedprioriteres

Jansen er fornøyd med at de likevel har klart å mobilisere såpass mange deltakere.

- Problemet er at humaniora nedprioriteres gang på gang. Vi har behov for biblioteket, som er vår arbeidsplass, og vi trenger tilgang på bøkene der, sier hun.

 - Som ledelsen sier skal det jo ikke stenges helt, det blir fortsatt arkiv og lesesaler? 

  - Det vil ikke være det tilgjengelige biblioteket det er i dag. Vi vil ikke ha tilgang til bøkene vi trenger i samme lokale og vi vil ikke ha tilgang på hjelp fra de flinke bibliotekarene. Ja, Lysholmbiblioteket vil finnes, men det mener vi ikke er en god erstatning. I tillegg så er vi ikke sikre på at lesesalplassene vil bevares, ettersom vi hører en del forskjellig, sier hun.

De oppmøtte samlet seg utenfor døren til rektoratets kontorer.

Følg UA på Facebook og Instagram.