Your Extreme er en studentkomkurranse i regi av Kongsberg-gruppen, Universitetet i Sørøst-Norge og NTNU, hvor studenter, individuelt eller i lag, har 48 timer på å levere et løsningsforslag i enten film-, presentasjon- eller tekstformat.
Helt siden 2013 har tusenvis av studenter deltatt for å teste ut og vise frem sine interesser, kunnskaper og gode ideer.
Hovedprisen er kr 100.000 og eksklusiv presentasjon av sitt forslag på Kongsberg-gruppens Executive Management Meeting. I tillegg deles det ut en bærekraft- og en innovasjonspris.
Torsdag ettermiddag var det folksomt utenfor Scandic Lerkendal, da det var duket for prisutdeling og kåring av vinneren av studentkonkurransen Your Extreme 2024.
Den årlige konkurransen arrangeres i regi av Kongsberg-gruppen, Universitetet i Sørøst-Norge og NTNU, og pågår over 48 timer.
- Det har vært veldig gøy å være med på konkurransen, men jeg tror kanskje ikke mitt lag kommer til å gå av med hovedpremien, sier Tobias Amundrud, som studerer elektronisk sytemdesign ved NTNU.
Han og medstudent Sarah Paulsen, som studerer økonomi og administrasjon, har jobbet hardt i 48 timer for å levere sitt bidrag, men de tror begge at det er andre i studentmassen som stiller med bedre bidrag enn dem selv.
De er kledd for en kveld med festligheter og hygge, men på utsiden av Scandic Lerkendal er det ikke god stemning. Bare noen meter unna den lange og forblåste køen av studenter, står en stor gruppe demonstranter som har samlet seg for å vise hva de synes om at NTNU-studenter samarbeider med Kongsberg-gruppen.
- Var dere klar over at det kom til å bli demonstrasjoner her i dag?
- Ja, det stod i invitasjonen. De har jo rett til å ytre seg, og jeg har ikke noe i mot at de står her, sier Amundrud.
Årlig studentkonkurranse
Your Extreme er en årlig case-konkurranse hvor alle studenter inviteres til å løse en case-oppgave på 48 timer i enten film-, presentasjon- eller tekstformat. Tanken er at studentene skal få muligheten til å løse reelle og viktige problemstillinger, hvor bærekraft og teknologi står sentralt.
Hovedprisen er på 100.000 kroner, samt og eksklusiv presentasjon av sitt forslag på Kongsberg-gruppens Executive Management Meeting. I tillegg deles det ut en bærekraft- og en innovasjonspris.
- Det er grupper på opp til fem studenter som kommer fra forskjellige studieretninger som går sammen om å løse oppgaver. I år var oppgavene sentrert rundt kunstig intelligens og jeg synes de var veldig spennende, sier student og deltaker på konkurransen, Sven Amberg.
Amberg studerer elektronisk systemdesign og innovasjon på 5. året. Han forteller at det var sendt ut mail på forhånd hvor det var opplyst om at det kom til å være demonstraner til stede under arranementet.
- Jeg tenker at det er bra at de får stå her og demonstrere, også synes jeg at det er veldig bra at det foregår på en rolig måte, sier han.
Om studentene som stod i kø for å komme seg inn på arrangementet ble preget av demonstrantene er ikke lett å si, men de var i alle fall umulig å overse. Høylytte slagord runget i bakgrunnen, og både politi og vektere var til stede for å se til at alt gikk ordentlig for seg.
Det var flere organisasjoner som hadde kommet sammen for å demonstrere, blant annet Sosialistisk ungdom, Rødt, Sosialistisk forum og Studenter for Palestina. Sammen ropte de: «Kongsberg hør, barn i Gaza dør», «Fritt Palestina» og «Kongsberg-gruppen dreper».
Kongsberg-gruppen reagerer sterkt på noen av slagordene demonstrantene brukte og sier de ikke har noe rot i virkeligheten, les mer lenger ned i saken.
- NTNU mottar blodpenger fra Kongsberg-gruppen og våpenindustrien. En krigsprofitør og et universitet går tydeligvis hånd i hånd, sa Lina Naoroz Bråten, som er stipendiat ved NTNU og med i akademisk nettverk for Palestina.
Det ble holdt fire appeller foran studentene, før demonstrantene gikk en runde rundt hele hotellet, i håp om å bli hørt langt inn i hotellgangene hvor Kongsberg-gruppen satt.
I tillegg var det flere demonstranter som hadde kommet seg inn på arrangementet og la ut video fra det på Instagram.
- Ja, vi kom inn og var med på arrangementet fra
starten av. Invitasjonen til konkurransen var til alle studentene, og med deltagelse i konkurransen fikk vi også invitasjon til arrangementet. Der var
vi rundt 20 studenter som gikk inn og fikk plass, sier Ahmed Alamleh, som er
leder for Studenter for Palestina.
Han sier de ikke hadde noe formål om å vinne konkurransen da de bestemte seg for å delta, men at de deltok først og fremst for å komme med på arrangementet.
Alamleh er godt fornøyd med torsdagens aksjon, selv om det endte
med at de ble kastet ut av vekterne etter at de satte i gang demonstrasjonen
inne på selve arrangementet.
- Vi ventet på et stille øyeblikk hvor vi kunne
trekke oppmerksomheten mot oss. Da vi fikk sjansen satte vi i gang med høye
rop, og aksjonist Noora Rønning
Radwan gikk opp på scenen og fikk tak i mikrofonen for å holde en kort appell, men etter ti minutter begynte vektere å bli ganske utålmodige.
Vi gjorde oss ganske sta, så det ble litt dytting til slutt for å få oss ut,
sier han.
- Vi står her i dag fordi Kongsberg-gruppen har invitert studenter til en konkurranse der de konkurrerer om en pengepris. Så de har brukt tid på vårt universitet, på å rekruttere, være til stede på stand, og vi synes det er feil at de får være til stede på vårt campus når de medvirker til folkemord, sier nestleder for Studenter for Palestina, Lise Behné Eie, til UA.
Eie mener det er viktig at studentene som deltar på konkurransen blir klar over at de er med på en konkurranse finansiert av et våpenselskap. Hun vil også vise Kongsberg-gruppen at de ikke synes det er greit at de selger våpen som er med på å drepe sivile.
- Hva håper dere å oppnå med demonstrasjonen i dag?
- Vi vil gjøre studentene bevisst på at dette ikke er greit og samtidig gjøre det ukomfortabelt for Kongsberg-gruppen å involvere studentene og andre til å bli med på denne typen arrangementer, avslutter Eie.
- Påstandene har ingen rot i virkeligheten
Ronny Lie er kommunikasjonsdirektør i Kongsberg-gruppen og holder frem at de synes det er fint at studentene bruker ytringsfriheten sin. Han roser også demonstrantene for å gjennomføre aksjonen på en fin og ryddig måte, men reagerer sterkt på slagordene som ble ropt ut.
- De påstandene har ingen rot i virkeligheten overhodet. Vi har aldri solgt våpen til Isreal, sier Lie.
- Men demonstrantene påpekte også at dette går via tredjeparter, hva har du å si til det?
- Vi har en industriavtale om F-35 som går mellom Kongsberg og USA om å levere flyskrogdeler uten selvstendig funksjon, men når det gjelder hva USA gjør med de videre, så er det amerikanske myndigheter som må svare på det, sier Lie.
- Appellantene kaller dere for krigsprofitører. Hva er deres reaksjon på det?
- Vi kjenner oss ikke igjen i den beskrivelsen. Vårt fokus, som en strategisk partner til norske myndigheter og allierte, er å skalere opp og levere nødvendige kapasiteter i den nye sikkerhetspolitiske situasjonen med krig i Europa som viser at vi ikke lenger kan ta freden for gitt, avslutter han.