studentvalget

- Det er rart å kalle det et studentdemokrati når alle stemmene er ganske like

Ayne Kifle Assefa Aalen stiller til høstens studentvalg. Hun ønsker at studenter skal engasjere seg i andre saker enn kun studentsaker. 

Ayne Kifle Assefa Aalen ønsker å fronte saker omkring klima og miljø og Palestina-saken når hun nå stiller som kandidat for Studenttinget. Hun er i tillegg styremedlem i organisasjonen Studenter for Palestina.
Publisert

22 år gamle Ayne Kifle Assefa Aalen tar en bachelorgrad i Arkiv og museum. Hun er også en av kandidatene til Studentvalget ved NTNU i høst. 

I dag, 17.oktober, er siste frist for å stemme på din favoritt til Studenttinget. 

Aalens hjertesaker skiller seg fra flertallet av de andre kandidatenes hjertesaker. Der mange av kandidatene ønsker å jobbe for at det skal satses mer på psykisk helse, utdanningskvalitet og studentmiljø og inkludering for studentene, har  Aalen satt opp to hjertesaker: 

Fossilfri forsking og våpenselskap ut av NTNU.

- Det er rart å kalle noe et studentdemokrati når alle stemmer er ganske like. Jeg ønsker å være en annen stemme, ved å fronte viktige politiske saker i samfunnet, sier Aalen. 

Vil bryte med Kongsberg-gruppen

- Mister du en del studentstemmer, når du ikke har fokus på studentsaker som mange av de andre kandidatene?

- Jeg velger å tro at de fleste studenter har solidaritetsfølelse, og at de ønsker å rette blikket utover fremfor å kun være opptatt av saker som står dem nærmest, sier Aalen.  

Hun synes det er kritikkverdig at NTNU ikke har valgt å bryte med Kongsberg- gruppen, og at universitetet fremdeles samarbeider med Equinor. 

- NTNUs slagord «Kunnskap for en bedre verden» er nå bare tomme ord. Hvis NTNU virkelig ønsket å følge disse ordene måtte universitetet fryst samarbeidet med Kongsberg-gruppen, og kuttet samarbeidet med Equinor, sier 22-åringen. 

Rekordmange studenter stiller til Studenttingsvalget i år som foregår i uke 42.

Valguka er fra 14. oktober til 17. oktober, hvor 25 verv i det øverste studentorganet på NTNU skal fylles. I år stiller hele 52 kandidater; tre på Gjøvik, fire i Ålesund og 43 i Trondheim. 

Mange av kandidatene trekker fram at de er opptatt av psykisk helse, utdanningskvalitet, studentmiljø og inkludering. Mer kuriøse hjertesaker er yoga, meditasjon og kampsport, samt selvplagiat og gutter til lærerlinja.

Mener Palestina-saken er en studentsak

I tillegg til Aalen engasjerer også studenten Sophie Elsa Eikli seg for Palestina-saken. Hun mener at det viktig at Studenttinget snakker mer om situasjonen på Gaza og hvilke krav man kan stille til egen utdanningsinstitusjon.

- Palestina-saken er absolutt min hjertesak, og hvis jeg bli valgt inn i Studenttinget skal jeg ha dette perspektivet med meg inn i studentdemokratiet og være en stemme i rommet, sier Sophie Elsa Eikli, som studerer historie på NTNUs campus på Dragvoll. 

Eikli flyttet til Norge fra Australia for fire år siden, og dette er første gang hun stiller til et slikt verv. Det synes hun er både spennende og litt skummelt, men mest av alt er hun opptatt av å fremme Palestina-saken – spesielt fordi NTNU er i et samarbeid med Kongsberg-gruppen.

Sophie Elsa Eikli vil være en litt annen stemme i rommet.

- Dette berører mange NTNU-studenter. Jeg er selvsagt også opptatt av andre studentsaker, som blant annet studentenes psykiske helse, men siden det er så mange som skal velges inn, vil nok slike saker bli fremmet uansett. Derimot er det ikke så mange som er opptatt av å legge Palestina-saken på bordet. Det vil jeg bidra med, sier Eikli.

Vil bidra til at NTNU tar større globalt ansvar

Eikli mener at studentdemokratiet ikke lever i et vakuum, spesielt ikke siden NTNU er et internasjonalt universitet med påvirkningskraft og samarbeid som strekker seg langt utover Norges grenser.

- Jeg vil være en litt annen stemme i rommet, og et godt demokrati har rom for mange stemmer. Hvis jeg kan bidra til at NTNU kan ta større globalt ansvar, så vil jeg gjøre det, fortsetter hun.

Eikli har engasjert seg mye i Studenter for Palestina, og mener kravet om å fryse samarbeidet med Kongsberg-gruppen er det aller viktigste av de fire kravene som ble stilt.

- Å fryse et slikt samarbeid er nok vanskelig, det skjønner jeg, men jeg mener at det er verd å fortsette å kjempe for dette, om det er realistisk eller ei. Samarbeidet trenger ikke å avsluttes, men jeg mener at det må fryses så lenge Kongsberg-gruppen er involvert i en angrepskrig hvor det skjer brudd mot internasjonal lov for krig, slår Eikli fast.

En viktig samarbeidspartner

Hedda Aasen stiller til Studenttinget fra NTNUs campus i Ålesund, hvor hun studerer biomarin innovasjon. Hun mener også at det er viktig å støtte Palestina, men vil først og fremst trekke frem andre saker som viktige i et studentvalg, som psykisk helse, studentfrivillighet og viktigheten av gode studiebyer.

Hedda Aasen tror ikke at det vil gagne studentene å fryse samarbeidet med Kongsberg-gruppen.

Om hun velges inn vil hun fremme saker som Studenttinget kan jobbe mer kontinuerlig med, og som i større grad omhandler studentenes hverdag. Hun peker også på at samarbeid med en del kontroversielle parter er vanskelig å unngå.

- I Ålesund er Kongsberg Maritim viktig, både for regionen og universitetet. Her ligger det aktører tett ved hverandre som samarbeider om å bygge kompetanse innen maritim sektor. Blant annet benytter NTNU-studenter seg av simulatorer fra Kongsberg Maritim, som er uunnværlige for både forskning og studier, sier Aasen.

Hun har engasjert seg i aksjoner og holdt appeller for Palestina-saken, men er likevel ikke sikker på om en frysing av samarbeidet med Kongsberg-gruppen vil være riktig vei å gå.

- Jeg skjønner på en måte veldig godt hvor det kommer fra, og jeg boikotter selv produkter fra Israel. Men jeg ser også hvor viktig denne aktøren er for NTNU og de 2600 studentene her i Ålesund. Jeg tror ikke man kan gå inn for en slik frysing uten videre, sier hun.