Vil lokalisere IKM på Gløshaugen: - Lovende, sier instituttlederen
Rektor vil lokalisere Institutt for kunst- og medievitenskap i Sentralrekka på Gløshaugen. Institutt for musikk plasseres i P4 ovenfor Samfundet. - En god løsning, kommenterer IKM-leder Tore Kirkholt.
Instituttlederne Nora B Kulset (IMU) og Tore Kirkholt (IKM) holder en god tone seg i mellom. Nå innstiller NTNU på at Kulset får Samfundet som nærmeste nabo mens Kirlkholt får en sentral lokalisering på Gløshaugenplatået. Begge har god grunn til å være fornøyde.
Arkivfoto: MAri Rian Hanger
Oppdatert 12.15 med kommentar fra Kulset.
Slik er anbefalingen som går til Kunnskapsdepartementet. Endringene finansieres av NTNUs masterplan for bygg og campusutvikling, står det å lese på Innsida.
Her sier Rektor Tor Grande at han er fornøyd med at NTNU har landet på en anbefaling som han mener vil gi rom for styrking av et samlet musikkmiljø, samtidig som IKM får gode muligheter til faglig utvikling med nærhet til AD-fakultet på Gløshaugen.
- Lover godt
Etter en høst med bekymringer for hvordan situasjonen vil bli for Institutt for kunst- og medievitenskap (IKM) på ny campus, har man nå fått presentert en forenklet skisse for IKM i Sentralrekka som lover godt, kommenterer IKMs instituttleder Tore Kirkholt.
- Vi er letta og glade over at våre gode kollegaer på IKM også får en god løsning, sier Nora B Kulset i en epost til UA.
Mulighetsstudien konkluderte med at det lot seg gjøre å samle Institutt for musikk i P4 i Høyskolebakken. Den slo også fast at det var mulig å finne en løsning med gode arealer og arbeidsbetingelser for IKM.
- Av de tre mulighetene som skulle utredes, viste det seg snart at det var bare ett reelt alternativ: Sentralrekka på Gløshaugen. Akrinn var uaktuelt, da bærekonstruksjonen gjorde at det ikke var mulig å finne en god løsning for IKMs spesialareal, mens nybygget ved Studentersamfundet ble definert ut av rektor, fordi prisen ble for høy, sier han.
God arbeidsprosess
I etterkant av Mulighetsstudien bestemte Kunnskapsdepartementet at det måtte gjøres en endelig bestemmelse på hvor IKM skulle plasseres, og det måtte foreligge en forenklet skisse. Dette arbeidet ble gjort gjennom desember 2024 og første halvdel av januar 2025.
- Selv om arbeidet måtte skje raskt, ble det en god arbeidsprosess, der arkitekter i samspill med fagansatte og studentrepresentant ved IKM arbeidet for å finne gode løsninger som svarte ut faglige behov. Resultatet var at arkitektene til slutt kunne presentere en fin og integrert løsning for IKM. Her var det meste av de rommene og løsningene som vi tidligere hadde spilt inn til P4 tatt med, forteller Kirkholt.
Selv om arealene er tatt noe ned i forhold til det som var planlagt på P4, så ser de faglige behovene for våre praktiske fag ut til å bli innfridd, ifølge instituttlederen.
- I Sentralrekka vil IKM også ha en faglig nærhet til arkitektur- og design-miljøet, og vi kan håpe på at det med tiden også vil være mulig å få Kunstakademiet integrert i miljøet. Da kan vi få samlet flere av de utøvende fagene, noe som var kongstanken den gang KAMD fremdeles var aktuell. Om det som er utviklet i den forenklede skissen for plassering av IKM i sentralrekka kan realiseres, så ser dette ut til å kunne bli en god løsning for IKM, sier Kirkholt.
Nedskaleringen av NTNUs campussamlingsprosjektet høsten 2022 innebar at NTNU ikke fikk finansiert samling av Institutt for musikk (IMU).
Høsten 2024 gjennomførte NTNU sammen med Statsbygg en mulighetsstudie som viste at det var mulig å samle hele IMU i P4-bygget. En slik løsning gir gode faglige utviklingsmuligheter til å samle hele musikkmiljøet og å flytte ut av dårlig egnede lokaler i Trondheim sentrum, ifølge mulighetsstudien.