- Samlingen av historie er fortsatt et åpent spørsmål 

Settedekan Olav Bolland er trygg på at NTNU-styret vil følge forslaget han guidet gjennom fakultetsstyret. Professor Øyvind Thomassen mener spørsmålet fortsatt er åpent.

Øyvind Thomassen sier han ikke kommer til å drive noen kampanje for sitt syn overfor NTNU-styret, men sier at hans synspunkt nå er åpent tilgjengelig om noen andre vil ta saken videre.
Publisert Sist oppdatert
Fakta

Historieinstituttene ved NTNU

Les tidligere saker om konflikten på UAs samleside.

Torsdag ble det vedtatt at Det humanistiske fakultet ønsker å samle de to historieinstituttene. Det betyr at så lenge NTNU-styret gir sitt ja, så vil de fra 1. august 2025 igjen være bare ett historieinstitutt. 

Riktignok delt opp i to ulike faglige enheter, med egne mellomledere og egne budsjett.

- En viktig milepæl tilbakelagt

 Settedekan Olav Bolland, som fikk gjennomslag for sitt forslag, beskriver møtet i fakultetsstyret som preget av gode innspill og en konstruktiv ånd.

 - Jeg har stor tro på at det er et potensial til å få til en positiv utvikling fremover. HF har som en del andre fakulteter betydelige utfordringer. HF er nødt til å virkelig ta dette innover seg, og raskt. Der tror jeg det er en vei å gå, slår han fast.

 Han beskriver sammenslåingen nå som forløsende.

 - Da har vi lagt en viktig milepæl bak oss, og alle vet at sånn blir det, og da vet man mer hva man skal jobbe imot. Så det tror jeg er viktig for den videre prosessen, at man slår sammen instituttene tidlig og ikke venter helt til 2029, sier han.

 - Med forbehold om at det går gjennom i NTNU-styret, da?

 - Ja, det er klart. Nå er det opp til dem. Samtidig så vil jeg bli overrasket om NTNU-styret ikke støtter vedtaket i fakultetsstyret, gitt hva de sa under møtet 7. mars. HF trenger medvind fra NTNUs styre, sier Bolland.

Olav Bolland steppet inn som ansvarlig for prosessen ved Det humanistiske fakultet etter at dekan Anne Kristine Børresen valgte å tre til side.

- Et åpent spørsmål fram til konkret vedtak

Professor Øyvind Thomassen, som sitter i HFs fakultetsstyre, presenterte et motforslag under møtet.

Selv om det nå er vedtatt at fakultetsstyret sender en vedtakssak til NTNUs styre om at historieinstituttene samles, mener Thomassen at det er viktig at konklusjonen ikke tas på forhånd.

 - Det er et åpent spørsmål fram til det foreligger et konkret vedtak fra NTNUs styre, så jeg tenker vi ikke kan konkludere noe om det. Nå er det opp til dem å behandle, og jeg vil ikke forskuttere noe som helst om hva de vil mene, sier Thomassen.

 Han sier det styret nå må ta stilling til, er et spørsmål om risiko.

 - Det ligger en rapport og flere begrunnelser til grunn nå, som dokumenterer den risikoen man tar med en beslutning om å sammenslå i 2025. Vedtaksorganene kan velge å være svært risikovillige. Jeg opplever fortsatt ikke å ha sett noen dokumentasjon som holder risikoen lav ved å gå så raskt fram som ledelsen legger opp til nå, slår han fast.

Vil ikke drive kampanje

 Selv om han var kritisk til at hans forslag ikke ble sendt ut gjennom offisielle kanaler i forkant av møtet, har han ingenting å utsette på behandlingen torsdag.

 - Under selve møtet fikk jeg lagt fram mitt synspunkt, og vi fikk en diskusjon på det, så jeg har ikke noe å si på det, slår Thomassen fast. 

Han sier synspunktene hans har blitt godt kjent via hans eget framlegg og mediedekningen. Han kommer ikke til å drive noen kampanje opp mot NTNU-styret.

 - Jeg sitter i fakultetsstyret ved HF, jeg har ikke noen posisjon noe annet sted. Da har jeg gjort mitt med å legge fram saken der. Om noen andre skulle ha lyst til å bruke de synspunktene for å ta saken videre, så kan de det. Men det er ikke opp til meg, sier han.

- Humaniora er annerledes

 Når det gjelder Bollands meninger om Det humanistiske fakultets struktur, sier han at IV-dekanens konklusjoner blir for enkle.

Olav Bolland sa blant annet at Det humanistiske fakultet har for mange institutter og burde gå ned til to til tre. Han mener også ledere må bruke mer arbeidstid på å lede. Les mer i denne saken.

 - Han snakker ut fra sin egen tekniske, naturvitenskapelige erfaring, når han snakker om instituttstørrelser. Humanistisk fagmiljøer er annerledes. Det er godt dokumentert ved våre fagmiljøer er at det kan drives mer effektivt og produktivt med små fagmiljø,  det er ikke et svar med to streker under, sier Thomassen.

Følg UA på Facebook og Instagram.