Vil ikke samle historie nå, fremmer motforslag

Representant i Fakultetsstyret ved Det humanistiske fakultet, Øyvind Thomassen, fremmer et forslag som sier det motsatte av dekanens innstilling.

Professor Øyvind Thomassen vil legge fram et forslag som går mot dekanens forslag på torsdag.
Publisert Sist oppdatert
Fakta

Historieinstituttene ved NTNU

Les tidligere saker om konflikten på UAs samleside.

Universitetsavisa skrev mandag at Olav Bolland, som er satt inn som dekan for å behandle fakultetsstrukturen ved NTNUs humanistiske fakultet går inn for å samle historieinsituttene i august 2025.

Per nå finnes det et vedtak i NTNU-styret som knytter tidsfristen for samling av historieinstituttene ved utgangen av neste åremålsperiode, altså i 2029. Tidligere har blant annet fagforeningene ved HF stilt seg uenig med framskyndet gjenforening av instituttene.

Nå fremmer Øyvind Thomassen, som er valgt inn i HFs fakultetsstyre fra de faste vitenskapelige ansatte et motforslag som også skal opp til behandling når fakultetsstyret ved HF møtes på torsdag.

- Det legges opp til en framgang her som er for rask og som i praksis går imot den planen NTNU-styret har lagt, sier han til Universitetsavisa.

- Diskriminering i prosessen

Thomassen forteller at han har fått beskjed om at han må legge fram forslaget muntlig under møtet. Han synes det er problematisk at forslaget ikke sendes ut så raskt det foreligger. Det er derfor han har sendt ut forslaget til UA og Khrono, som også har omtalt saken. 

- Det er en diskriminering i prosessen. Det er et viktig demokratisk prinsipp at alle forslag har tilnærmet lik behandlingstid. Om det ikke hadde blitt sendt ut, så ville hverken representanter i styret eller offentligheten få se det før behandlingen torsdag, poengterer han.

- Vil være overrsakende om det ikke tas hensyn til alle innvendingene

Hvilken vei behandlingen vil gå når dette kommer opp på torsdag tør han ikke spå. 

- Det har jeg ingen formening om, men det er såpass mange innvendinger nå at det ville være overraskende om det ikke tas hensyn til. Rapporten fra NTNU samfunnsforskning viser dette og nå har vi også innvendingene fra Losam. Det viser at mange er skeptiske til den raske fremdriften, slår han fast.

Thomassens alternative forslag i sin helhet: 

  • Fakultetsstyret ber om at NTNUs styre blir informert om at det for NTNUs organisasjon er mest hensiktsmessig at Fremtidens HF – organisasjon 2025 skrinlegges. 
  • Fakultetsstyret ber videre om at arbeidet med en ny og hensiktsmessig organisatorisk løsning for Institutt for historiske og klassiske studier og Institutt for moderne samfunnshistorie følger planen vedtatt i NTNUs styre 7. mars 2024 (S-sak 15/24), der ny organisatorisk løsning skal være gjennomført innen utgangen av neste åremålsperiode (01.08.2029). 
  • Fakultetsstyret finner at NTNU samfunnsforskning sin evaluering av gjenopprettingsarbeidet ved de to instituttene synliggjør så store risikofaktorer ved å forsere en sammenslåing av instituttene at det er uansvarlig å implementere tidsplanen nå. Fakultetsstyret tar også Tvisteprotokoll fra forhandlinger i LOSAM 20.08.2024 til etterretning. I tillegg er det så store usikkerheter ved det økonomiske beregningsgrunnlaget i det forberedende saksgrunnlaget at det ikke kan utelukkes at en forsert sammenslåing av de to instituttene i 2025 vil medføre økte kostnader for fakultetet i perioden 2025-28. 
  • Fakultetsstyret understreker behovet for å prioritere arbeidet med sammenhengen mellom langtidsbudsjettet, strategisk personalplan og Framtidas studieportefølje for å sikre et langtidsbudsjett som går i balanse. Dette inkluderer også en gjennomgang av den administrative organiseringen ved fakultetet med sikte på best mulig ressursutnyttelse, samarbeid og samhandling. Fakultetsstyret ønsker jevnlige oppdateringer om dette arbeidet. 

Dette er dekan Olav Bollands tilrådning

  • Fakultetsstyret slutter seg til dekan Olav Bollands vurdering og innstiling og ber om at det blir forberedt en sak til NTNUs styre om å foreta følgende endring i instituttstrukturen ved Det humanistiske fakultet: Dagens Institutt for moderne samfunnshistorie og Institutt for historie og klassiske studier slås sammen til ett institutt fra 01.08.2025 i samsvar med modellen skissert i pkt. 6.2 i notat av 22.08.2024 fra dekan. 
  • Styret ber om at det videre gjenopprettingsarbeidet og forberedelsene til sammenslåingen, i tråd med NTNU-styrets vedtak i S-sak 15/2024, videreføres ved og i regi av de berørte instituttene. 
  • Fakultetsstyret ber om at instituttlederne ved Institutt for moderne samfunnshistorie og Institutt for historie og klassiske studier arbeider fram et forslag til navn på det nye instituttet som skal følge saken til NTNUs styre.
  • Fakultetsstyret understreker behovet for å prioritere arbeidet med sammenhengen mellom langtidsbudsjettet, strategisk personalplan og Framtidas studieportefølje for å sikre et langtidsbudsjett som går i balanse. Dette inkluderer også en gjennomgang av den administrative organiseringen ved fakultetet med sikte på best mulig ressursutnyttelse, samarbeid og samhandling. Fakultetsstyret ønsker jevnlige oppdateringer om dette arbeidet.

Følg UA på Facebook og Instagram.