Fakultet for medisin og helsevitenskap

- Nedleggelsene virker bestemt på forhånd

Tillitsvalgte stiller seg kritisk til nedleggelsesprosesser ved MH-fakultetet. De peker på både feil, dårlige forklaringer og manglende medvirkning.

- Det vil koste mer enn det tjenes på å legge oss ned. Det kunne vi ha fortalt dem dersom vi hadde vært inkludert i prosessen, men prosessen virker forhåndsbestemt, sier Guri Einbu om ergoterapiutdanningen i Gjøvik.
Publisert Sist oppdatert

Flere studieprogram er foreslått lagt ned ved Fakultet for medisin og helsevitenskap for å berge økonomien (se faktaboks). Til sammen skal dette spare fakultetet for rundt 20 av de 100 millionene som må spares bare i 2024. 

Flere av programmene ble foreslått lagt ned allerede i mai, men først nå har Losam (lokalt samarbeidsutvalg) behandlet de foreslåtte endringene på sitt møte 13. september. 

Fra referatet til møtet kommer det frem at de tillitsvalgte og lokalt hovedverneombud har vært sterkt kritisk til prosessen, og etterlyser både bedre medvirkningsmuligheter og bedre begrunnelser.

Torsdag skal fakultetsstyret på MH behandle og eventuelt vedta de foreslått endringene.

- Uklart hva som vil skje

Fakta

Foreslåtte endringer i studieporteføljen

Legge ned studieåret 2025/2026

- Videreutdanning i palliativ omsorg.
- Videreutdanning i aldring og eldres helse. 
- Masterprogrammet i avansert klinisk allmennsykepleie.
- Masterprogrammet i klinisk helsevitenskap legges ned.
- Masterpåbygg i klinisk sykepleie legges ned fra studieåret (2026/2027).

Konsentrere på ett studiested i 2025/2026:

- Bachelorprogrammet i ergoterapi på studiested Gjøvik legges ned og studieplasser overføres til Trondheim
- Master i spesialsykepleie, vurdering av studieretningen. operasjonssykepleie i Gjøvik. Her vurderes samarbeid med HINN. Studentene har fått tilbud om å flytte til Trondheim eller Ålesund.
- Master i spesialsykepleie, nedleggelse av studieretningen kreftsykepleie i Trondheim. Studieplassene overføres til Ålesund og tilbys som fleksibel og desentral utdanning.

I tillegg vil:

Det internasjonale masterprogrammet MSc in Global Health legges ned, men Erasmus Mundus fellesgraden MSc in Coordinated Humanitarian Response, Health and Displacement opprettes.

Det internasjonale masterprogrammet MSc in Physical Activity and Health legges ned, men Masterprogrammet treningsfysiologi og bevegelsesvitenskap opprettes.

Masterprogrammet i jordmorfag §5 legges ned og masterprogram i jordmorfag §3 opprettes.

I tillegg vil det være justeringer av emneportefølje samt strammere struktur på noen etablerte og for alle framtidige masterprogram. 

- I hovedsak handler det om feil og mangler med rapporten, og at medvirkning ikke har vært tilstrekkelig for alle fagmiljøer, forteller Geir-Tore Stensvik, hovedtillitsvalgt for Norsk Sykepleierforbund og medlem i styringsgruppa for omstillingsprosessen på MH.

Geir-Tore Stensvik er hovedtillitsvalgt for Norsk Sykepleierforbund, og sitter også i styringsgruppa for omstillingsprosessen på MH.

Det er i grove trekk dekanen som avgjør endringer i studieprogram, og rektor som avgjør om program skal avvikles – etter innstilling fra dekan. I begge tilfellene får dekanen innspill fra fakultetsstyret før hun fatter sin beslutning eller innstilling. 

- Om ikke fakultetsstyret støtter endringene blir det verre for dekanen å fatte sin innstilling. Det er det som blir spørsmålet på styremøtet i morgen, og for meg er det uklart hva svaret blir, sier Stensvik. 

Han mener noen av forslagene er av nasjonal betydning. 

- De rammer kommunehelsetjenesten særlig hardt. Hvordan skal man da ivareta samfunnsoppdraget, spør Stensvik. 

- Dette er ekstra problematisk

15. august fikk fagmiljøet på NTNU en muntlig orientering om at studieretningen kreftsykepleie innen master i spesialsykepleie er foreslått lagt ned i Trondheim og at utdanningen konsentreres som et desentralisert og fleksibelt tilbud i Ålesund. 

- Da fikk miljøet bare en uke på å gi tilsvar til forslaget. Her har ikke medvirkning vært ivaretatt, og dette er en av de største sakene hvor vi må tenke oss om, sier Stensvik og understreker at han her snakker på vegne av Norsk Sykepleierforbund.

UA har tidligere omtalt flere av programmene som er foreslått endret og lagt ned, men ikke dette da forslaget er av nyere dato. 

- Dette forslaget er ekstra problematisk, og det har kommet mange bekymrede henvendelser fra både helsevesenet og fagmiljøet. St. Olavs hospital har uttalt at de ikke har fått komme med innspill, og det har verken vært risiko- eller konsekvensanalyse. I tillegg er det problematisk at beskjeden kom muntlig, sier Stensvik. 

Dårlig begrunnet og mangel på saklige argumenter

I protokollen fra Losam-møtet kommer det frem at de tillitsvalgte har har klaget på manglende skriftlig saksgrunnlag: Det har vært vanskelig å skille hva som er bestemt, hva som er forslag, og informasjon oppleves vanskelig tilgjengelig, noe som gjør at viktige innspill kan glippe.

- Det er alvorlig, sier tillitsvalgt i fagforeningen Ergoterapeutene, og universitetslektor på bachelor i ergoterapi i Gjøvik, Guri Einbu, til Universitetsavisa. 

Hun stiller seg sterkt kritisk til MH-ledelsens forslag.

I følge protokollen fra de tillitsvalgte har det ikke vært en reell drøfting med de involverte, og de tillitsvalgte påpeker at de er prinsipielt uenig i beslutningsgrunnlaget som er fremlagt i rapporten. Det samme sier Einbu til UA.

- I dokumentasjonen som er lagt fram har man bare tatt med lønnskostnader. Det er ikke sagt noe om sluttpakker, kostnader ved å la studenter fullføre studieløpet sitt som er en rett de har, det er ikke sagt noe om hvordan man vil beholde fagfolk og man kan bestride om det finnes nok saklighetsgrunner, for det har vært så mangelfullt med informasjon og medvirkning, sier Einbu.

Ved å legge ned ergoterapi-programmet i Gjøvik anslås det at man vil kunne gjøre en besparelse på 2 503 420 kroner, men det er altså før man har tatt hensyn til alle de andre kostnadene.

- Det vil koste mer enn det tjenes på å legge oss ned. Det kunne vi ha fortalt dem dersom vi hadde vært inkludert i prosessen, men prosessen virker forhåndsbestemt. Forslaget om nedlegging ble presentert i fakultetets allmøte i juni 2023, før omstillingsprosessen startet, sier hun.

Se dekan Siri Forsmos svar på kritikken lenger ned i saken. 

Kritisk til å bruke kandidatmåltall

Einbu er også kritisk til at kandidatmålet brukes som argument, når KD selv har sagt at de vil gå bort i fra disse måltallene og heller se på andre typer statistikk som søkere, gjennomføring og studiepoengsproduksjon.

I sakspapirene til Losam-møtet står det blant annet at:

«NTNU tilbyr bachelorprogram i ergoterapi både i Trondheim og Gjøvik, med et samlet kandidatmåltall på 57. Opptaksrammen har vært 120 studenter totalt, fordelt på 85 studieplasser i Trondheim og 35 i Gjøvik. Ergoterapiutdanningen har dermed en overoppfyllelse av kandidatmåltallet. Framover er det ønskelig å utdanne kandidater i ergoterapi tilsvarende kandidatmåltallet.»

- Kandidatmålet på 57 er alt for lavt i forhold til behovet ute i kommunene, mener Einbu. I tillegg er ergoterapi et studieprogram som gjør det godt på alle målinger. Gjennomstrømmingen er på over 90 prosent, det er godt med søkere og fagmiljøet har god kontakt med praksisfeltet, sier Einbu videre.

Hun stiller seg også undrende til at man legger ned en profesjon som man mangler på nasjonalt nivå. Hun viser til SSB som har anslått at man  innen 2040 vil mangle 1140 ergoterapauter.

- Men det største alvoret er at Innlandets befolkning og helsetjeneste blir skadelidende. Innlandet består av 46 kommuner og et areal som er større enn Danmark. Ergoterapi er en lovpålagt kommunal tjeneste, men mange kommuner mangler ergoterapeuter, og flere stillinger er ledige.

Trist at situajsonen krever slike tiltak

Dekan ved MH-fakultetet, Siri Forsmo, mener at usikkerhetene knyttet til anslag over inntektstap har vært gjengitt i saksunderlaget til Losam, og at dette er tatt høyde for i Losam.

Siri Forsmo er dekan ved fakultet for medisin og helsevitenskap, hun vedkjenner at medvirkningen nok kunne vært bedre organisert og dokumentert.

- I tillegg oppgir instituttet i Gjøvik et stillingsbehov ved fortsatt drift som ytterligere vil øke kostnadene for studieprogrammet. Dette ble både Gsam og Losam orientert om. De øvrige kostnadene det henvises til innebærer ikke ekstra kostnader, men har betydning for når besparelsene har full effekt. Det ble det også redegjort for i Losam.

Hun avviser også at kandidatmåltall brukes som hovedargument for å foreslå avvikling og peker på at det er mange bachelorstudier uten kandidatmåltall.

- Det kan være at pålegget om kandidatmåltall for bestemte studier endres eller fjernes, men i denne vanskelige omstillingsprosessen MH er i må vi forholde oss til det som gjelder i dag.

Forsmo sier også at hun er enig i at medvirkningen kunne ha vært bedre organisert og dokumentert, og at dette ble bemerket av Losam.

- Jeg er enig i at en nedleggelse av studietilbudet i ergoterapi vil ha negative konsekvenser, og det er trist at fakultetets økonomiske situasjon tilsier slike tiltak, avslutter hun.

Følg UA på Facebook og Instagram.